Ce dezvăluie mirosurile corpului tău despre sănătatea ta

Fie că îți miroase urât gura, fie că picioarele îți miros urât,  mirosurile corporale pot acționa ca o oglindă puternică care reflectă starea ta de sănătate. În general, un simplu duș sau o clătire cu apă de gură poate atenua mirosul urât. Dar anumite cazuri pot necesita o abordare mai sistematică, pentru a putea elimina cauza mirosului. Unele afecțiuni și boli produc un miros specific.

Sponsored links

Cum să știi că ai o problemă?

„Începeți prin a identifica dacă mirosurile corporale sunt fiziologice”, explică un specialist în medicină. „De exemplu, dacă ești genul de persoană care transpiră mult și transpirația ta miroase întotdeauna într-un anumit fel, este normal. Dar dacă observați o modificare a mirosului sau transpirați mai mult decât de obicei, merită investigat.”

De unde știi la ce mirosuri să fii atent?

Acestea sunt cele cinci mirosuri potențial problematice și ce puteți face pentru a le elimina: 

Respirație urât mirositoare

Când gura este uscată din cauza anumitor medicamente, deshidratare sau o problemă medicală, cum ar fi apneea în somn, bacteriile pot crește și se pot înmulți. Soluția simplă: Bea mai multă apă. Asta rezolvă de obicei respirația urât mirositoare.

Sponsored links

Dacă respirația dvs. are un miros fructat, ar trebui să îți faci griji cu privire la diabet, deoarece atunci când corpul dumneavoastră nu poate crea energia de care are nevoie din zahăr, începe să descompună acizii grași pentru combustibil. Cetonele care se acumulează în sânge ca urmare a acestui proces vă pot lăsa un miros de fructe în respirație.

Remediu: Dacă observați un miros de fructe în respirație, împreună cu oboseală, scădere inexplicabilă în greutate sau vedere neclară, rugați-vă medicul să vă testeze sângele pentru cetone.

Transpirație urât mirositoare a corpului

Unii oameni transpira mai mult decât alții. Copiii care trec prin perioada de pubertate, de exemplu, pot produce un miros puternic, la fel ca și persoanele care sunt supraponderale sau obeze.

Sponsored links

Diabetul poate produce, de asemenea, mirosuri „neplăcute”. Dar dacă observați o schimbare bruscă a cantității transpirației sau mirosului acesteia, aceasta ar putea indica o problemă de sănătate. Problemele variind de la tiroida hiperactivă până la menopauză care pot provoca transpirații excesive noaptea sau în timpul zilei.

Remediu: dacă problema nu este medicală, utilizați deodorantul mai frecvent, faceți duș des și purtați haine ușoare, din bumbac. Ești foarte deranjat de transpirația urât mirositoare de la subraț și nu scapi de ea? Întrebați-vă medicul despre Botox. Persoanele care au probleme semnificative cu transpirația pot scăpa rapid de această problemă cu injecțiile cu Botox la subraț.

Picioare urât mirositoare

Ciuperca prosperă în medii umede. Pantofii și șosetele transpirate sunt mediul perfect pentru creșterea ciupercilor. Piciorul atletului tinde să miroasă mai rău decât picioarele care miros urât ocazional.

Sponsored links

Ce este mai rău, dacă ignorați piciorul de atlet, pielea dintre degetele de la picioare poate deveni moale și umedă, crescând riscul de infecții bacteriene. De asemenea, puteți răspândi ciuperca în diferite părți ale corpului cu o simplă atingere.

Remediu: deoarece ciupercilor le place umezeala, păstrați-vă picioarele curate și uscate. Presărați pudră de talc pe picioare sau pulverizați-le cu spray antiperspirant și păstrați o pereche suplimentară de șosete la îndemână pentru a le putea schimba frecvent. Când sunteți acasă, stați fără șosete, astfel încât picioarele să se usuce. Dacă aveți problema piciorului de atlet, încercați un spray antifungic fără prescripție medicală, cum ar fi Lotrimin.

Materii fecale urât mirositoare

Dacă materiile fecale sunt închise la culoare sau negre cu miros puternic, aceasta este o indicație că s-ar putea să existe sânge în scaun. Bolile care pot crea scaune urât mirositoare variind de la colită la cancerul de colon. Alți potențiali vinovați: scaunul care conține mucus sau grăsime ar putea semnala că corpul dumneavoastră are probleme cu digestia grăsimilor. În acest caz, sindromul intestinului iritabil poate fi o problemă.

Remediu: nu ignora materiile fecale foarte urât mirositoare. Mergeți la medicul dumneavoastră pentru un control.

Sponsored links

Urină urât mirositoare

Urina puternic mirositoare sau închisă la culoare poate indica, de asemenea, o problemă. Deshidratarea simplă este un vinovat obișnuit, dar urina urât mirositoare poate semnala și infecții ale tractului urinar. Infecțiile tractului urinar pot produce un miros înțepător, asemănător unei substanțe chimice.

Remediu: Dacă urina începe să miroasă urât, mergeți la medicul dumneavoastră, care probabil va lua o probă de urină. Dacă aveți o infecție a tractului urinar, o rețetă simplă cu antibiotice ar trebui să vă elimine problema.
Concluzia: Dacă observați că corpul dumneavoastră produce un miros nou sau neobișnuit, nu îl ignorați. Chiar dacă poate părea jenant, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla sursa problemei.

Sponsored links