Misterul ceții londoneze care a ucis 12.000 de oameni a fost în sfârșit rezolvat

LONDRA — Misterul vechi de zeci de ani al cauzei unei cețe ucigașe care a luat viețile a mii de oameni pare să fi fost rezolvat de o echipă de oameni de știință internaționali.

Sponsored links

Marea ceață care a acoperit capitala britanică timp de cinci zile în decembrie 1952, a ucis 12.000 de oameni și a spitalizat 150.000, conform experților. Nu au murit doar mii de oameni, ci și mii de animale.

Un cerb care privește prin ceața deasă înainte de răsăritul soarelui, în parcul Richmond din sud-vestul Londrei pe 29 noiembrie 2016.

La data de 5 decembrie a acelui an, în timpul unei perioade foarte geroase, particulele de sulf s-au amestecat cu vaporii de la cărbunele care era ars și au făcut ca ceața galbenă să miroasă a ouă stricate. Unii londonezi au raportat că nu își mai puteau vedea picioarele, iar toate mijloacele de transport au fost anulate, cu excepția metroului londonez. Păsările se izbeau de clădiri, iar jafurile au crescut pe măsură ce hoții reușeau să scape nepedepsiți.

Ceața s-a ridicat în cele din urmă pe 9 decembrie, după ce vânturile reci au schimbat direcția acesteia spre Marea Nordului.

Incidentul a dus în cele din urmă la eliberarea actului Clean Air Act din 1956, care a limitat arderea cărbunelui în zonele urbane din Regatul Unit.

O echipă de oameni de știință consideră acum că a rezolvat misterul cauzei exacte a ceții, prin experimente de laborator și prin măsurarea atmosferei din China, care găzduiește 16 dintre cele 20 cele mai poluate orașe din lume.

Lucrarea lor a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Oamenii au știut că sulfatul a contribuit semnificativ la ceață, iar particulele de acid sulfuric s-au format din dioxidul de sulf eliberat de arderea cărbunelui pentru uz rezidențial și cel folosit la centrale electrice”, a spus într-un comunicat autorul principal Renyi Zhang, om de știință la Universitatea Texas A&M.

„Dar nu era clar modul în care dioxidul de sulf a fost transformat în acid sulfuric. Rezultatele noastre au arătat că acest proces a fost facilitat de dioxidul de azot, un alt coprodus al arderii cărbunelui și a avut loc inițial pe ceața naturală.”

Studiile au confimat că astfel de condiții meterologice sunt întâlnite des în China

Sponsored links

„Diferența în China este că ceața începe de la nanoparticule mult mai mici, iar procesul de formare a sulfatului este posibil doar cu amoniac pentru a neutraliza particulele”, a spus Zhang.

El a spus că dioxidul de sulf este emis în principal de centralele electrice din China, în timp ce dioxidul de azot provine de la centrale și vehicule, iar amoniacul provine din utilizarea îngrășămintelor și a vehiculelor.

„Pentru ca ceața mortală să apară în China a fost nevoie de procesele chimice ”potrivite”. Interesant este faptul că în timp ce ceața londoneză era foarte acidă, ceața chineză era practic neutră”, a adăugat el.