Hrana reginei albinelor – alimentul minune care luptă împotriva diabetului, a bolii Alzheimer, ajută mușchii cardiaci și vasele de sânge

Foarte puțini știu despre întregul potențial al lăptișorului de matcă în susținerea sănătății.

Sponsored links

Lăptișorul de matcă este cel mai puțin cunoscut dintre produsele apicole și este adesea confundat cu propolisul. În timp ce propolisul este produs și folosit pentru dezinfectarea și întreținerea stupului, lăptișorul de matcă are rolul de a hrăni matca stupului.

Lăptișorul de matcă este produs de albinele lucrătoare cu ajutorul glandelor lor hipofaringiene. Albinele lucrătoare se hrănesc cu lăptișor de matcă în primele trei zile de viață, în timp ce regina este hrănită exclusiv cu lăptișor de matcă toată viața. Drept urmare, matca crește dublu față de dimensiunea unei albine lucrătoare și trăiește 4-5 ani, în timp ce albinele lucrătoare trăiesc maxim 2 luni.

De ce este lăptișorul de matcă un super aliment?

Studii recente arată că lăptișorul de matcă este foarte bogat în pro-hormoni (precursorii hormonilor umani), vitamine, minerale, enzime și substanțe cu efect antimicrobian.

Sponsored links

Lăptișorul de matcă conține apă, aproximativ 10-15% proteine, 10-15% glucoză, 5% lipide și 2% alte substanțe. Conține toți aminoacizii esențiali și acizii cu efect antitumoral (cum ar fi acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime și coenzime, o peptidă de tip insulină recomandată în orice tip de diabet, substanțe heterociclice, acetilcolină ( un neurotransmițător important), oligoelemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu) și vitamine. Cea mai mare cantitate de vitamine găsită în lăptișorul de matcă aparține complexului B.

Lăptișorul de matcă are un continut semnificativ de acetilcolină, un neurotransmițător. Această substanță este indispensabilă pentru sănătatea sistemului nervos și nu se găsește în niciun alt produs natural. Acest fapt explică de ce lăptișorul de matcă îmbunătățește sănătatea mintală a persoanelor în vârstă și de ce asigură o stare de bine. De asemenea, tratamentul cu lăptișor de matcă produce rezultate bune și în cazurile de demență.

Medicina alopată folosește medicamente pentru a crește nivelul de acetilcolină, mai ales în cazurile de Alzheimer; cu toate acestea, nici un singur medicament nu se potrivește cu lăptișorul de matcă, care, pe lângă acetilcolină, conține numeroase substanțe bioactive care asigură eficiența acetilcolinei fără apariția vreunui efect secundar.

Sponsored links

Cercetătorii Nagaragawa ResearchCenter din Japonia au publicat mai multe studii foarte interesante asupra vârstnicilor. Un studiu efectuat pe șoareci arată că administrarea orală de lăptișor de matcă timp de 9 săptămâni a dus la creșterea greutății osoase, a pro-colagenului din oase și la o creștere a cantității de cenușă rezultată din arderea oaselor. Acest studiu a demonstrat ceea ce a fost suspectat de medicina umană înainte: că lăptișorul de matcă stimulează formarea matricelor organice în oase, precum și mineralizarea acestora, ceea ce face ca lăptișorul de matcă să fie util în tratarea osteopeniei, osteoporozei, fracturilor și a altor afecțiuni.

Probabil cel mai interesant studiu a fost un studiu clinic efectuat pe 60 de voluntari cu vârste cuprinse între 60 și 78 de ani. Timp de 6 luni, jumătate dintre voluntari au primit zilnic 3 grame de lăptișor de matcă dizolvată în suc; cealaltă jumătate dintre subiecţi au băut suc pur.

Au fost efectuate numeroase analize de sânge împreună cu un examen psihologic. La final, principalele rezultate în grupul care a primit lăptișor de matcă au fost următoarele: un scor mai bun de sănătate mintală (în timp ce în celălalt grup sănătatea mintală a continuat să se deterioreze în funcție de vârstă), un număr mai mare de globule roșii și hematocrite, o creștere a indicelui de insulină și un indice glicemic redus dimineața.

În alte studii japoneze s-a demonstrat că depresia este asociată cu scăderea ratei de multiplicare a neuronilor din hipocamp. Alte studii japoneze au demonstrat capacitatea lăptișorului de matcă de a facilita producerea de noi neuroni, oligodendrocite și astrocite, care se dezvoltă din celulele stem nervoase. Acest fapt susține efectele antidepresive ale lăptișorului de matcă.

Sponsored links

 

Cât despre boala Alzheimer, în Japonia se discută de ani de zile că un amiloid este responsabil pentru apariția bolii. Acest amiloid este, din păcate, utilizat pe scară largă în industria alimentară și cosmetică.

În septembrie 2012, Suzana la Monte, medic neuropatolog la AlpertMedicalSchool de la Universitatea Brown, Rhode Island, SUA, a lansat ipotezele că boala Alzheimer ar putea fi expresia neurologică a afecțiunii metabolice rezultată din alimentația neadecvată. Drept urmare, unii specialiști s-au precipitat să redenumească această boală diabet de tip 3. Terapeuții recomandă în tratamentul bolii Alzheimer 3-4 ml de lăptișor de matcă crud pe zi, zeolitul (care elimină metalele în exces, surplusul, inclusiv aluminiul) și o alimentație adecvată.

Sponsored links

De-a lungul anilor s-a observat că în majoritatea cazurilor o cură cu lăptișor de matcă crește capacitatea de focalizare.

Potrivit mărturiei unor studenți, consumul de lăptișor de matcă în cantități mari în timpul examenelor are un efect pozitiv asupra memoriei.

Lăptișorul de matcă conține substanțe biogene care joacă un rol în normalizarea activității hormonale, ajutând la sintetizarea acelor hormoni pe care organismul nu îi secretă în cantități suficiente.

Sponsored links

S-a observat că lăptișorul de matcă este un bun supliment alimentar pentru femeile aflate în stadiul de menopauză, care au un nivel scăzut de estrogen, dar și pentru femeile care suferă de infertilitate, ajutându-le să rămână însărcinate și să-și mențină sarcina.

S-au obținut rezultate foarte bune în tratarea infertilității la femeile care au suferit anterior tratament hormonal fără succes.

De asemenea, lăptișorul de matcă s-a dovedit eficient în tratarea insomniei, stării depresive și a oboselii la femeile aflate la menopauză.

Datorită efectului complex al lăptișorului de matcă, la femeile care alăptează a fost detectată o creștere a producției de lapte. Lăptișorul de matcă oferă organismului vitamine și minerale importante și are un efect pozitiv în stimularea glandelor mamare.

Sponsored links

Ca urmare a administrării lăptișorului de matcă s-a depistat ameliorarea în cazurile de inflamație musculară. În cazul unui pacient cu o inflamație dureroasă la cot care a persistat ani de zile, boala a dispărut definitiv în urma unui tratament cu lăptișor de matcă prescris pentru tratarea epuizării. Rezultate pozitive au fost observate și în cazurile de osteoporoză.

Lăptișorul de matcă este un tonic cardio puternic, care are efecte benefice asupra mușchilor cardiaci și vaselor de sânge. Lăptișorul de matcă este folosit cu rezultate bune în reducerea hipertensiunii arteriale.

Acest produs neprețuit al stupilor este benefic și în protejarea ficatului și în vindecarea cancerului duodenal.

Efectul incredibil al lăptișorului de matcă în îmbunătățirea abilităților fizice a fost observat mai ales în cazurile copiilor. În pediatria neonatală s-a observat o creștere a greutății chiar și la copiii născuți prematur, a căror speranță de viață fusese prevăzută a fi foarte scurtă.

Ca urmare a tratamentului cu lăptișor de matcă, persoanele în vârstă slăbite devin mai puternice, apetitul lor crește, iar starea lor mentală se îmbunătățește de asemenea.

Situațiile stresante sunt inevitabile în viața de zi cu zi. Modul în care reacționăm la ele depinde de cât de bine suntem capabili să toleram stresul. Lăptișorul de matcă te ajută și să fie mai rezistent la stres.

Crema antirid cu laptișor de matcă

Lăptișorul de matcă este folosit în multe produse cosmetice datorită efectelor sale bune asupra pielii. Și este de fapt foarte simplu să-ți faci propria cremă de față pe baza acestui ingredient miraculos.

Fiind un produs 100% natural, crema crudă de lăptișor de matcă are efecte spectaculoase asupra pielii și asupra părului. Pe lângă prevenirea apariției ridurilor și netezirea celor existente, lăptișorul de matcă pur stimulează producția de colagen, care menține elasticitatea pielii.

În plus, s-a adăugat puțin ulei de catina și ulei de monoi de Tahiti (cel din urmă poate fi înlocuit cu ulei de cocos), ambele presate la rece, și având rolul de a proteja pielea de razele ultraviolete.

Reteta de cremă facială antirid cu lăptișor de matcă

– 3 linguri de ulei de monoi presat la rece din Tahiti sau ulei de cocos presat la rece
– 1 lingură de ulei de catină presat la rece
– 5 grame lăptișor de matcă pur
– 1 lingură de ceară de albine naturală topită în prealabil într-un borcan mic introdus în apă fierbinte
– 10 picături vitamina A
– 10 picături vitamina E
– 5 picături extract natural de ceai verde (opțional).

Sponsored links