Tot ce nu ştiai despre ZEII din mitologia greacă

Considerați ca fiind „sfinții păgâni„, zeii greci sunt în număr de 12 precum apostolii creștini. Cercetători ai mitologiei grecești s-au oprit la această cifra, pentru a consemna numărul zeilor cei mai importanți ai Eladei.

Sponsored links


Zeus

Desigur, stăpânul lumii și al cerului, e mai presus de toți. S-a căsătorit cu Hera, sora lui mai mare, dar a înșelat-o, de mai multe ori, cu muritoare de rând, zeițe și nimfe.

În reprezentările epocii ne apare ca un bărbat de vârstă mijlocie, pe tron sau trimițând fulgere spre cei nesupuși.


Hera

Regina zeilor, e o femeie de vârstă medie, încă fermecătoare, protectoare a femeilor și a căsătoriilor. Geloasă, știa să-și pedepsească exemplar rivalele. Simbolul ei era păunul.


Poseidon

Zeul marii și al cutremurelor de pământ care se bucura, în Grecia Antică, de o adorație aparte. Trăind pe apă, Poseidon a avut, împreunându-se cu nimfele, numeroși copii. Simbolul lui arhicunoscut e tridentul.


Hades

A fost un alt frate al lui Zeus, era stăpânul infernului, al lumii morților. Tradițional, era pictat ca un bătrân cu părul alb și barbă. Trăia sub pământ și, prin vicleșug, s-a căsătorit cu frumoasa Persephona.


Hestia

Altă sora a lui Zeus, era zeița căminului și a menajului. Orice cămin sau clădire publică din Grecia antică avea un altar dedicat Hestiei, în care focul ardea zi și noapte. Paradoxal, Hestia n-a fost căsătorită vreodată și nu a avut copii. Neputând suporta certurile dintre zei, a părăsit Olimpul.


Afrodita

Zeita frumuseții, cea veșnic tânăra. Născută din spuma marii, la Paphos, în Insula Cipru, Afrodita l-a avut ca fiu pe Cupidon, zeul-copil înaripat care săgeta inimile.


Demeter

O altă divinitate, Demeter, zeita grânelor și a fertilității, menținea cercul vieții pe pământ, legându-i pe bătrâni de tineri și făcând să alterneze anotimpurile.


Apolo

Era un alt zeu adulat, fiu al lui Zeus. Tânăr și sensibil, proteja muzica, poezia și artele.


Artemis

Era o femeie feroce. Iubea vânătoarea și virginitatea, pe care le-a impus însoțitoarelor sale.

Sponsored links


Ares

Era zeul războiului. Fiul lui Zeus și al Herei nu a fost agreat în Grecia Antică, și de aceea nici nu are multe temple.


Atena

Era o altă zeitate a războiului, dar mai înțeleaptă și mai puțin violentă. Fiică a lui Zeus cu o muritoare, ea s-ar fi născut din capul lui Zeus, când mama ei a fost ucisă, din gelozie, de Hera.


Hermes

Făcut de Zeus cu fiica unui titan, a fost, probabil, cel mai viclean dintre toți zeii Olimpului. Fiind mesagerul zeilor, cunoștea toate secretele și purta sandale cu pene, că să poată zbura.

Observăm că nu datorită caracterului lor, ci forței supranaturale, zeii greci se dovedeau a fi puternici. Plini de defecte ca și prototipurile umane care au stat la baza lor, zeii greci aparțin, parcă, mai mult literaturii decât religiei. De aceea, comparația cu apostolii creștini poate fi supusă unei critici lesne de înțeles și de acceptat.