Un Dezastru provocat de OM: Marea Aral secată complet

Mrea Aral, în vremurile era a patra mare că întindere din lume, astăzi nu mai există, ea secând complet încă din anul 2014. Cazul este atât de îngrijorător pentru că, ceea ce a dus la dispariția ei este chiar mâna omului.

Sponsored links

Marea Aral din deșertul Kyzylkum, situat în zona centrală a continentului Asiatic, considerată în trecut a patra cea mai întinsă mare din lume, a dispărut complet de pe suprafață Pământului. Mărturie stau imaginile din satelit puse la dispoziție chiar de NASA

Sursa: Jesse Jenkins

Un proiect de redirijare a unor râuri

Totul a început în anii 1960, atunci când Uniunea Sovietică a demarat un proiect de anvergură de redirijare a unor râuri. Cele două cursuri de apă din zona au fost redirijate pentru a deservi locuitorilor din zona, astfel încât regiunea deșertică să poată fi locuibilă, iar terenul arid să fie transformat într-unul agricol.

Până atunci, însă, cele două râuri, Syr Darya și Amu Darya se vărsau în bazinul de jos al Marii Aral și întrețineau una dintre cele mai întinse mări din lume..

Amu Darya, cel mai mare râu din Asia Centrală, crucial pentru peste 43 de milioane de oameni.

Dacă sistemul de irigații a făcut din zona deșertică una înfloritoare, costul plătit a fost unul scump, spun specialiștii. Totul a dus la dispariția marii.

Sponsored links

Unul dintre cele mai mari dezastre ale acestui secol…Marea Aral a disparut int-un ritm alert, i-a trebuit doar 50 de ani.

O serie de fotografii realizate cu ajutorul unuia dintre sateliții NASA care supraveghează planeta arată cum întinderea de apă a dispărut puțin câte puțin.

La începutul anilor 2000, lacul era o fracțiune din suprafața pe care o avea la începutul anilor 1960.

De departe cel mai devastator moment al marii a avut loc în intervalul 2005-2009, atunci când seceta puternică a redus semnificativ debitul unuia din cele două râuri. Mai apoi, în perioada 2009-2014 debitul râurilor a fluctuat masiv.

Sponsored links

Seceta din 2014 din regiunea respectivă a făcut ca pentru prima oară în istorie, Marea Aral să sece complet.

Odată cu peștele și apa disparute, viața este o adevarată luptă pentru oamenii dependenți de Marea Aral a Kazahstanului

Sponsored links

Întreaga regiune a devenit un pericol pentru sănătatea oamenilor

Comunitățile din apropiere care se bazau pe activitatea de pescuit s-au prăbușit, apa sărată a fost contaminată cu fertilizatori și pesticide, praful, deja contaminat, de pe fundul lacului a fost purtat de vânt și a dus la avarierea altor recolte din zonă, iar intreagă regiune a devenit un pericol pentru sănătatea oamenilor.

Sponsored links

SURSĂstirileprotv.ro