Un chinez și-a tăiat singur degetul după ce a fost mușcat de un șarpe, medicii spun că gestul lui a fost inutil

Când a fost mușcat de un șarpe veninos, un fermier din China a recurs la un gest disperat înainte să plece spre spital, și-a tăiat singur degetul.

Sponsored links

După ce a ajuns la spital, medicii i-au spus că gestul lui a fost inutil.

Conform raportului South China Morning Post , șarpele era o viperă de groapă cunoscută local în districtul Shangyu din provincia Zhejiang drept „șarpele celor 5 pași”. Mitul local spune că, odată ce șarpele mușcă, puteți parcurge doar cinci pași înainte de a vă prăbuși datorită efectelor pe care le are veninul său.

Astfel, pentru a preveni răspândirea veninului, bărbatul în vârstă de 60 de ani a acționat rapid, amputând-și singur locul mușcăturii de șarpe. Apoi a înfășurat rana în pânză și a făcut o călătorie de 80 de kilometri până la un spital din Hangzhou pentru a primi tratament.

Medicii de la Spitalul de Medicină Tradițională Chineză din Hangzhou au spus presei că pacientul, identificat doar ca Zhang, părea bine – nu a prezentat niciun simptom, cum ar fi probleme de respirație, dureri de cap sau sângerare a gingiilor cum ar fi fost de așteptat după o mușcătură de șarpe.

„Nu era deloc necesar [să-l tăiem]”, a spus medicul Yuan Chengda . „Șarpele în cinci pași nu este atât de toxic”.

Sponsored links

Așa-numitul șarpe în cinci pași poate să nu fie foarte veninos, dar asta nu înseamnă că nu este periculos. Este un tip de vipere de groapă numit Deinagkistrodon acutus , care se găsește în principal în nordul Vietnamului, sudul Chinei, Hainan și Taiwan.

Veninul acestui șarpe este o hemotoxină puternică care descompune celulele sanguine și provoacă sângerare. Se știe că exemplarele foarte mari sunt mortale pentru oameni, așa că nu este rezonabil să se teamă de o mușcătură a unui șarpe mic – de fapt, Zhang le-a spus medicilor că unul dintre vecinii săi a murit din cauza unei mușcături de șarpe la începutul acestui an.

De asemenea, Yuan a menționat că metoda lui Zhang de a face față mușcăturii nu este neobișnuită. Există o mulțime de informații vechi despre cum să tratați mușcăturile de șarpe, inclusiv tăierea în mușcătură și suptul pentru a scoate veninul (nu funcționează) sau aplicarea unui bandaj cu compresie (de asemenea, nu este util și potențial periculos).
Aproximativ 30 la sută dintre pacienții cu mușcături de șarpe din spital au încercat unele metode radicale de a se trata singuri și au ajuns adesea să aibă nevoie de mai multe îngrijiri medicale decât dacă nu ar fi făcut-o.

„Unii foloseau cuțite pentru a-și tăia degetele de la mâini sau de la picioare, unii au folosit frânghii sau fire de fier pentru a lega strâns membrul mușcât și unii au încercat chiar să distrugă otravă din corpul lor prin arderea pielii”, a spus Yuan .

D. acutus . ( Liu JimFood / iNaturalist / CC BY-NC 4.0 )

„Când ajung la spital, membrele unor oameni prezintă deja semne de gangrenă”.

Sponsored links

Conform sfaturilor guvernului Queensland din Australia (un stat care au unii dintre cei mai mortali șerpi din lume, dar cu o rată de fatalitate surprinzător de scăzută), trebuie să înfășurați rana strâns cu un bandaj, nu faceţi prea multe mişcări şi nu vă agitaţi, încercați să ajungeți imediat la un spital (apelați la o ambulanță, dacă este posibil).

Nu trebuie niciodată să tăiați sau să sugeți veninul din rană, să aplicați un bandaj cu compresie sau să încercați să spălați veninul – veninul poate fi recoltat din rană și folosit pentru a identifica șarpele, permițând medicilor să administreze cât mai rapid antiveninul corespunzător.

Cât despre Zhang, i s-a administrat antivenin și rana i-a fost curățată și pansată; a spus că este acasă și se vindecă bine. Din nefericire, degetul său nu a putut fi reasociat – îl lăsase în urmă pe munte.
,

Sponsored links

SURSĂsciencealert.com