Un bărbat a dormit doar câte 5 ore pe noapte, pentru a testa teoria controversată a somnului polifazic

Un bărbat a vrut să afle dacă avem, într-adevăr, nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, așa că a pus la cale un experiment mai puțin obișnuit.Image result for somn polifazic

El a testat „somnul polifazic”, adică a dormit câte 20 de minute de 6 ori pe zi. Acest program presupune să dormi patru ore și jumătate în timpul nopții și de două ori în timpul zilei, nu mai mult de 20 de minute, adică un total de puțin peste 5 ore de somn zilnic.

Înainte să testeze această metodă, Ryan Bergara a consultat un medic, Alon Avidan, specialist al universității UCLA, care l-a sfătuit să nu încerce acest lucru, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra organimsului.

„Doctorul Avidan m-a avertizat că oamenii au nevoie de mai mult somn și că pot apărea unele efecte pe termen scurt, precum timpul mai mare de reacție, probleme de memorie, probleme cognitive, lipsa creativității și iritabilitate”,scrie Bergara.

„Prima și a doua zi au fost extrem de dificile pentru mine. Îmi era greu să adun energia necesară pentru a merge la serviciu și pentru activitățile zilnice.

Advertisement

În a cincea zi îmi era deja greu să mă concentrez, mi se închideau ochii.

În a șasea zi au apărut durerile de cap și nu am avut niciun pic de motivație să fac nimic. Uitam ce voiam să spun”, a povestit acesta.

În a șaptea zi, bărbatul a cedat. „Am avut nevoie de somn. Nu mai puteam. Am cedat. Tocmai m-am trezit. Încă nu mă simt bine. Sunt dezamăgit”, a spus acesta.

„Somnul polifazic nu este o idee bună. Ideal este să dormi 8 ore. 5 ore și 10 minute poate fi ideal pentru persoanele care oricum nu dorm mult. Dar acești oameni sunt foarte rari. Este ca și când ai băga la cuptor o pâine, pe care o tot scoți din 10 în 10 minute. Nu se va coace cum trebuie”, a adăugat medicul Alon Avidan.