Top 12 super beneficii ale pepenelui roșu pentru sănătate

1. Poate ajuta la susținerea imunității

În studiile pe animale, consumul de pepene roșu a condus la reducerea inflamației și la o capacitate antioxidantă îmbunătățită.

Sponsored links

Licopenul, unul dintre carotenoizii găsiți din abundență în pepene, are proprietăți antioxidante puternice și poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. De asemenea, poate ajuta la menținerea inimii sănătoase, precum și la apărarea împotriva anumitor tipuri de cancer, tulburări cardiovasculare, diabet și boli maculare, potrivit unor cercetări recente.

Studiile arată că consumul de pepene poate crește, de asemenea, nivelul de arginină, un aminoacid important care este utilizat pentru sinteza oxidului de azot. Nu numai că oxidul de azot vă ajută să vă dilatați vasele pentru a menține curgerea eficientă a sângelui și pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială, dar este implicat și în reglarea sistemului imunitar.

Acest fruct este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, un micronutrient cheie care îndeplinește funcție dublă, acționând atât ca un antioxidant, cât și ca un potențiator imunitar pentru a vă menține corpul sănătos. Antioxidanții pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative și a stresului.

2. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Pepenele roșu conține o cantitate mare atât de potasiu, cât și de magneziu, doi nutrienți importanți utilizați pentru a remedia afecțiuni precum hipertensiunea arterială. Consumul de cantități adecvate de potasiu și magneziu duce la îmbunătățirea sănătății inimii, potrivit cercetărilor, și scade riscul de deces din cauza bolilor de inimă.

Consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructele și legumele, poate avea un impact pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale, și reduce riscul de afecțiuni precum accident vascular cerebral și atacuri de cord.

Sponsored links

Licopenul din pepene aduce un alt beneficiu sănătății inimii prin reducerea inflamației, combaterea stresului oxidativ și îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge.

Noile cercetări sugerează că consumul de suc de pepene roșu este o modalitate gustoasă și eficientă de creștere a licopenului seric la femeile în vârstă, un grup cu risc de aport scăzut de carotenoizi.

Studiile au arătat, de asemenea, că beneficiile pepenelui roșu pot include ameliorarea rigidității arteriale, echilibrarea colesterolului și îmbunătățirea tensiunii arteriale sistolice la adulții cu hipertensiune.

3. Poate ameliora durerea

Pe lângă beneficiile potențiale ale sucului de pepene roșu, acest fruct are și o cantitate mare de vitamina C în fiecare porție. S-a demonstrat că vitamina C protejează cartilajul și oasele, ajută la repararea tendoanelor și ligamentelor și ajută la accelerarea vindecării rănilor.

Potasiul și magneziul, doi nutrienți care se găsesc în acest tip de pepene, sunt importante pentru recuperarea musculară și ameliorarea durerii. Potasiul, în special, ajută la prevenirea crampelor musculare după exerciții și vă ajută să vă vindecați mai repede dacă aveți leziuni.

Sponsored links

4. Ajută la prevenirea apariției pietrelor la rinichi

Studiile au arătat că potasiul conținut de fructe și legume este foarte util în curățarea toxinelor și spălarea deșeurilor din sânge, ajutând la prevenirea calculilor renali.

Beneficiile pepenelui includ, de asemenea, faptul că este un diuretic natural. Ajută la creșterea producției de urină care transportă deșeurile și toxinele din corp pentru a proteja rinichii împotriva apariției pietrelor.

5. Ajută la hidratare, digestie și detoxifiere

Unul dintre principalele beneficii ale pepenelui roșu este conținutul său ridicat de apă. De fapt, se estimează că este compus din aproximativ 91% apă, care ajută la detoxifiere și la eliminarea din corp a excesului de apă și lichide, ameliorând balonarea.

Potasiul și magneziul sunt, de asemenea, importante pentru detoxifiere.

Potasiul acționează ca un electrolit și ajută sănătatea circulatorie, ajutând în același timp la gestionarea fluxului sanguin și a nivelurilor de hidratare din corp, permițând oxigenului să ajungă la celulele corpului. În același timp, magneziul reduce retenția de apă în intestin pentru a combate balonarea și vă ajută astfel să scăpați de problema retenției de apă.

Sponsored links

O altă descoperire interesantă, este că, consumul de suc de pepene roșu scade semnificativ nivelul glicemiei în repaus alimentar. Sucul pare să inducă modificări compoziționale ale microbiomului intestinal care pot avea efecte metabolice pozitive.

6. Poate ajuta la combaterea celulelor canceroase

Acest fruct poate acționa ca un aliment puternic de luptă împotriva cancerului, având în fiecare porție o doză consistentă de antioxidanți și beneficii pentru organism.

Un beneficiu important al pepenelui pentru bărbați este că licopenul, unul dintre principalii carotenoizi găsiți în fruct, a fost legat de un risc mai scăzut de cancer de prostată. Cercetările arată, de asemenea, că licopenul joacă un rol în menținerea membranelor celulare puternice, astfel încât să se poată proteja de toxine care pot provoca moartea celulelor sau mutații.

Este, de asemenea, un furnizor excelent de antioxidanți, vitamina C și vitamina A, ambele contribuind la combaterea deteriorării radicalilor liberi și la prevenirea mutației ADN-ului pentru a bloca formarea celulelor canceroase. Studiile au arătat, de asemenea, că dozele mari de vitamina C pot spori efectele de combatere a cancerului ale anumitor medicamente utilizate în chimioterapie, reducând în același timp efectele secundare adverse ale tratamentelor tradiționale împotriva cancerului.

7. Ajută la protejarea sănătății pielii

Pepenele roșu aduce beneficii sănătății pielii, deoarece este unul dintre alimentele antioxidante de top disponibile. Datorită conținutului ridicat de vitamine A și C antioxidante, beneficiile pepenelui roșu pentru piele includ capacitatea sa de a proteja celulele împotriva daunelor și de a lupta împotriva formării radicalilor liberi pentru a încetini îmbătrânirea și pentru a vă menține pielea sănătoasă.

Vitamina C este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii. Ajută la creșterea producției de colagen, contribuind în același timp la prevenirea daunelor provocate de soare.

În timp ce vitamina A este esențială pentru menținerea sănătății celulelor și protejarea împotriva deteriorării UV.

8. Sprijină sănătatea vederii

Substanțele nutritive importante care joacă un rol în protejarea sănătății ochilor – inclusiv beta-carotenul, vitamina A, vitamina C, luteina și zeaxantina – sunt, de asemenea, găzduite în acest fruct uriaș și se numără printre numeroasele beneficii ale pepenelui. Studiile au arătat că o deficiență gravă de vitamina A, de exemplu, poate duce la degenerescența maculară, o afecțiune caracterizată prin îngroșarea corneei care ar putea duce în cele din urmă la orbire.

Acest fruct de vară este un furnizor excelent de beta-caroten, care este forma vitaminei A găsită în plante. A avea suficient betacaroten în dieta dvs. poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, principala cauză de orbire legată de înaintarea în vârstă.

Sponsored links

9. Poate ajuta la pierderea în greutate

Pepenele roșu este bun pentru a slăbi? Deși conține zahăr și carbohidrați naturali, acest lucru nu este neapărat un lucru rău, în funcție de dieta pe care o urmați și de cât consumați.

În ciuda faptului că este bogat într-o multitudine de vitamine și minerale importante, există o cantitate scăzută de calorii în pepenele roșu, făcându-l un excelent la o dietă de slăbit. Din acest motiv, pepenele roșu favorizează pierderea în greutate prin promovarea sațietății și reducerea poftelor pentru a vă menține pe drumul spre obiectivele dvs. de sănătate.

Un studiu din 2019 a constatat că mecanismele potențiale prin care consumul de pepene roșu îmbunătățește gestionarea greutății corporale este prin creșterea sațietății (plenitudinea) și a răspunsului postprandial la glucoză și insulină.

După patru săptămâni de consum a câte două căni de suc de pepene la adulții supraponderali și obezi, a dus la un răspuns de satietate semnificativ mai mare (foamea mai mică, consumul mai mic de alimente, o dorința mai scăzută de a mânca și o plenitudine mai mare), plus scăderea semnificativă a greutății corporale, a indicelui de masă corporală, a tensiunii arteriale sistolică și a raportulului talie-șold.

10. Poate îmbunătăți recuperarea după exerciții fizice

Pepenele roșu, inclusiv sucul din acest fruct, a fost legat de recuperarea musculară îmbunătățită la sportivi și de durerea redusă. Vă poate ajuta să fiți mai eficient la sală pentru a vă atinge obiectivele de slăbire.

Un studiu din 2020 a constatat că, furnizând electroliți și reducând deshidratarea, unul dintre beneficiile de top ale pepenelui roșu este capacitatea sa de a susține recuperarea după exerciții și de a atenua durerile.

Destul de interesant, un studiu din Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară a analizat efectele sucului de pepene verde ca fiind o băutură funcțională pentru sportivi. După 24 de ore de la consum, sportivii au experimentat ritmuri cardiace îmbunătățite, care au fost mai benefice pentru recuperarea musculară, și
mai puțină durere generală și dureri musculare.

Un studiu din 2016 a constatat că consumul de piure de pepene roșu a susținut pe deplin cerințele energetice ale exercițiilor fizice și a crescut nivelurile sanguine post-exercițiu ale componentelor nutriționale (l-citrulină și l-arginină), capacitatea antioxidantă și starea totală a nitraților. Cu toate acestea, nu a influențat inflamația post-exercițiu și modificările funcției imune înnăscute.

Un alt studiu din 2016 a constatat, de asemenea, că oferă beneficii celor care fac exerciții de intensitate ridicată sau de rezistență, dar, în general, nu a prelungit timpul până la epuizare.

11. Poate ajuta la ameliorarea refluxului acid

Unul dintre beneficiile pepenelui roșu și al celui galben (împreună cu alte tipuri de pepeni) este că aceștia sunt adesea folosiți pentru a reduce simptomele de reflux acid. Pepenii sunt o parte a dietei care este concepută pentru a ajuta la tratarea bolilor digestive și la reducerea inflamației.

Sponsored links

Se crede că pepenele galben calmează tractul gastro-intestinal și reglează nivelul pH-ului, reducând în același timp inflamația și producția de acid în organism. Acestea fiind spuse, datorită fructozei (zahărului), pepenele poate declanșa disconfort la persoanele sensibile la alimentele bogate în FODMAP.

12. Poate îmbunătăți sănătatea reproductivă / sexuală

După cum s-a menționat mai sus, consumul de suc și pulpă din acest fruct poate ajuta la ameliorarea rigidității arteriale, la susținerea circulației și la îmbunătățirea tensiunii arteriale.

Acest lucru sugerează că pepenele poate fi, de asemenea, bun pentru dvs. din punct de vedere sexual, deoarece poate ajuta la fluxul de sânge și, prin urmare, la excitare.

În plus, în unele studii citrulina (găsită în coajă) s-a dovedit a fi un tratament alternativ sigur și bine acceptat pentru disfuncția erectilă ușoară până la moderată la bărbați.

Sponsored links