Știința explică ce se întâmplă cu corpul tău în timpul unui episod de paralizie în somn (și de ce se întâmplă)

Paralizia în timpul somnului este starea de conștiență din timpul somnului și  incapacitatea de a te mișca. Apare atunci când o persoană trece de la starea de veghe la somn. Dintre toate senzațiile ciudate pe care le putem experimenta, poate nu este nimic mai ciudat decât să nu te poți mișca, mai exact, să fii conștient de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău și totuși să nu te poți mișca. Dacă te-ai trezit vreodată, noaptea, incapabil sa te miști, înseamnă că ai experimentat Paralizia în timpul Somnului.

Sponsored links

Cum poate fi descrisă? Este un fenomen ciudat și potențial înspăimântător. Persoana care este paralizată în somn nu poate mișca nicio parte a corpului său, dar este conștientă. Cei care se confruntă cu astfel de episoade în somn sunt adesea îngroziți – o reacție de înțeles datorită faptului că nu dețin controlul asupra mișcărilor lor. Din fericire, aceasta este o întâmplare relativ frecventă și nu provoacă niciun rău fizic organismului. Paralizia în somn poate fi de două feluri: 

Paralizia hipnagogică– în timp ce adormi, rămâi conștient, însă corpul se relaxează și devine incapabil să se miște sau să vorbească.

Paralizia hipnopompică – se petrece în cadrul perioadei de tranziție între somnul non-REM și cel REM. Dacă te trezești în această fază, trăiești senzații asemănătoare viselor, dar vei fi incapabil să te miști sau să vorbești. Paralizia hipnopompică este mai frecventă decât cea hipnagogică. Pe măsură ce adormim, corpul nostru devine profund relaxat, iar mintea noastră devine mai puțin conștientă. Cu toate acestea, atunci când apare paralizia hipnagogică, mintea rămâne conștientă în timp ce corpul atinge o stare involuntară de relaxare. Atunci persoana realizează că nu este capabilă să se miște în ciuda tuturor eforturilor depuse, iar asta duce adesea la sentimente de panică. În timpul somnului REM (mișcare rapidă a ochilor), mușchii noștri sunt paralizați, iar în această fază se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise.

Cui i se întâmplă asta?

Unii oameni sunt norocoși să experimenteze paralizia doar o dată sau de două ori în viața lor, sau poate chiar niciodată. Din păcate, alți oameni experimentează deseori acest fenomen – chiar de mai multe ori pe săptămână. Un studiu realizat la Universitatea Penn State a descoperit că aproximativ 8% din populație are probleme frecvente cu paralizia în somn. Persoanele cu tulburări mentale, cum ar fi anxietatea și depresia, sunt mai predispuse la episoade frecvente de paralizie în somn.

Sponsored links

Iată lista completă a factorilor care pot declanșa paralizia în somn conform WebMD:

Lipsa de odihnă adecvată

– Schimbările frecvente în programul de somn

– Condiții mentale, cum ar fi stresul sau tulburarea bipolară

– Dormitul pe spate

Sponsored links

– Anumite tipuri de medicamente, cum ar fi cele pentru ADHD(tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie)

– Consum excesiv de droguri, cafea, tutun, alcool

CARE SUNT SIMPTOMELE?

În aproape toate circumstanțele, persoanele care au paralizie în somn nu pot să se miște sau să vorbească pentru câteva secunde sau chiar câteva minute. După cum am menționat, acest lucru apare de obicei în timpul etapelor inițiale de adormire și aproape imediat după trezire. Paralizia în somn nu necesită adesea niciun fel de tratament, însă dacă experimentezi frecvent paralizia în somn, trebuie să te adresezi unui medic.  Deoarece paralizia în somn are loc în mod natural, în general nu există un tratament. Cu toate acestea, în cazul în care un cadru medical detectează o afecțiune, va putea recomanda un tratament.

Astfel de tratamente prescrise sunt: 

Sponsored links

– Implementarea unui program de somn

– Prescripția unui antidepresiv

– Recomandare de la un profesionist în sănătate mintală

– Recomandare de la un specialist în somn

Tratamentul oricăror tulburări de somn

– Prescripția unor pastile pentru dormit

Este nevoie de un program de somn și limitarea stresului inutil (mai ales înainte de a adormi) acestea ar trebui să fie suficiente pentru a înlătura paralizia din somn. De regulă, după un episod de paralizie în somn, nu este necesară vizita la cabinetul medicului. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă celor cu episoade de paralizie de somn să acorde o atenție deosebită obiceiurilor lor de somn, deoarece lipsa de somn crește probabilitatea unui episod de paralizie.

Alte recomandări includ evitarea sau restricționarea severă a alcoolului, drogurilor, nicotinei și cofeinei. De asemenea, este recomandat să nu țineți dispozitivele electronice în dormitor, pentru a putea avea un somn odihnitor. Dacă totuși vi se întâmplă să fiți paralizat în somn încercați să rămâneți liniștiți și să vă dați seama că va trece.

Sponsored links