Știința explică ce se întâmplă cu corpul tău atunci când îți controlezi respirația în fiecare zi

Iată ce se întâmplă când practici respirația profundă:

Sponsored links

„Respirația controlată este o modalitate de a vă declanșa răspunsul de relaxare, deoarece vă activează sistemul nervos parasimpatic, care la rândul său vă încetinește ritmul cardiac și digestia, iar asta vă ajută să vă simțiți calmi.” ~ Dr. Joseph Mercola: „Respirați, expirați și repetați: Care sunt beneficiile respirației controlate?”

RESPIRAREA DIAFRAGMICĂ

Respirația, după cum probabil știți deja, este atât un răspuns voluntar, cât și involuntar. Respirăm automat pentru ca inima să pompeze sânge și creierul să funcționeze.

Cu toate că toți respirăm, mulți dintre noi nu respiră „corect”. Majoritatea dintre noi avem tendința înnăscută de a respira în piept – sau de a respira superficial.

În schimb, ar trebui să respirăm cu burta – ceva numit „respirație diafragmică.” Când ne angajăm conștient într-o practică de respirație diafragmică, aceasta se numește respirație controlată.

Sponsored links

Ce este respirația controlată?

Respirația controlată trebuie să fie conștientă- și să controleze – propriile modele de respirație. Respirația controlată este, de asemenea, o practică cu unele beneficii potențiale extraordinare pentru sănătate, inclusiv organe mai sănătoase, creier mai bun, energie crescută, sănătate celulară și multe altele.

După cum știți, corpul dvs. are un mecanism de „luptă sau fugă” care se activează atunci când este stresat. Strămoșii noștri îndepărtați au fost nevoiți să lupte cu multe amenințări: animale sălbatice, foamete, boli etc.

Bineînțeles că, pe măsură ce oamenii au evoluat, am devenit mai mult o creatură „gânditoare”. Acest fapt este evident în dezvoltarea cortexului prefrontal al creierului, care este responsabil pentru luarea deciziilor, atenția și gestionarea resurselor.
Desigur, încă mai avem și răspunsul de “luptă sau fugă”. Dar putem – într-o mare măsură – să anulăm multe probleme, stres și teamă utilizând cortexul prefrontal. Dar ne putem ajuta și de respirația controlată.

Respirația controlată și „Răspunsul de relaxare”

Răspunsul de relaxare este un termen inventat de profesorul în medicina minte-corp la Harvard Medical School, dr. Herbert Benson.
În termeni simpli, răspunsul de relaxare este opusul luptei sau fugii. Faptul că există un astfel de răspuns ar trebui să ne încânte. Nu trebuie să fim controlați de stres, frică și anxietate.

Relaxarea, realizată printr-o respirație controlată, poate ajuta la atenuarea stresului și senzației de teamă care ne copleșeșc adesea.
În termeni științifici, relaxarea activează sistemul nervos para-simpatic (pronunțat ca „parașută”) sau SNP.

Sponsored links

SNP este – ai înțeles – opusul sistemului nervos autonom (SNA)! SNP este ceea ce permite răspunsul de relaxare. În timp ce SNA este denumit sistemul „luptă sau fugă”, SNP este uneori denumit și sistemul „odihnă și digestie”.
Respirație controlată = activare SNP = răspuns de relaxare = fericire!)

IATĂ TREI MODURI DE A ACTIVA SNP-UL CORPULUI PRIN RESPIRAȚIA CONTROLATĂ:

Prima metodă de respirație controlată:

 • Stați în poziție verticală sau culcat, așezați-vă mâinile pe burta.
 • Respirați încet, extinzându-vă burta și numărați până la cinci.
 • Țineți aerul în piept pentru câteva secunde
 • Expirați încet în timp ce numărați până la șase.

Încercați să efectuați acest tip de respirație până la 10-20 de minute pe zi.

A doua metodă de respirație controlată este respirația de bază:

 • Stați drept la marginea patului, pe scaun sau pe podea.
 • Așează-ți mâinile pe burtă.
 • Pe măsură ce inspirați, aplecați-vă înainte și extindeți-vă burta.
 • În timp ce expirați, scoateți aerul afară din plămâni, curbându-vă corpul înainte. Expirați până când simțiți că nu a mai rămas aer deloc în piept.

Repetați de 15-20 de ori.

Sponsored links

A treia și ultima metodă este tehnica „HA!”:

 • Stai drept, coatele îndoite la un unghi de 90 de grade și palmele în sus.
 • În timp ce inspirați complet, trageți coatele înapoi în spatele dvs., ținând palmele ridicate.
 • Expirați rapid, împingându-vă palmele înainte și întorcându-le în jos; spuneți (sau strigați) cuvântul „HA!”

Repetați rapid de 15-20 de ori.

Bucură-te de relaxarea pe care o oferă respirația controlată și mai ales de beneficiile pe care ea le aduce întregului corp, în timp.

Sponsored links