Știința confirmă: Câinii pot recunoaște o persoană rea!

Mulți oameni își doresc câini. Cine nu își dorește o pufoșenie cu care să se joace, pe care să o mângâie, cu care să alerge împreună în parc? Cine nu vrea un animal care poate fi extrem de loial și care poate iubi la fel de mult precum este iubit? Dar, potrivit unui studiu, este posibil ca unii oameni să nu poată primi iubirea imensă pe care câinele o poate oferi. Știința a descoperit că animalele, în special câinii, pot simți dacă ești o persoană bună sau rea și s-ar putea să nu te iubească, dacă te consideră nedemn de încredere.

Sponsored links

Știe câinele meu când mint?

Cu toții știm că majoritatea câinilor sunt extrem de inteligenți și capabili să recurgă la decizii exacte și deliberate, iar cantitatea de informații pe care un câine este capabil să o înțeleagă este uimitoare! Akiko Takaoka a realizat un studiu la Universitatea Kyoto din Japonia. Takaoka și colegii săi au realizat un studiu pentru a afla cu exactitate dacă un câine ar avea sau nu încredere într-o persoană care l-a mințit.

Experimentul a fost împărțit în trei părți. Deoarece cercetătorii au vrut să determine dacă un câine ar putea să înțeleagă dacă o persoană este de încredere sau nu, au avut nevoie de mai multe grupuri de câini pentru a obține informații exacte. Akiko Takaoka a ales treizeci și patru de câini pentru a participa la aceste „trei runde de experimente” .

Experimentul

În prima rundă a experimentului, cercetătorii au arătat cu degetul, îndemnând câinele să meargă spre un recipient în care era ascunsă hrana pentru câini. Câinele a alergat spre el și a găsit o recompensă pe care a mâncat-o.(1) După aceasta, în a doua rundă, cercetătorii au arătat cu degetul, îndemnând câinele să meargă spre un alt recipient în care nu era ascunsă o recompensă. Câinele a alergat, dar nu a mai găsit recompensa și a realizat că a fost păcălit. (2). În cea de-a treia rundă de experimente, cercetătorul a gesticulat încă o dată către recipientul care avea alimente în interiorul său, dar din cauza că s-a simțit păcălit în runda a doua, câinele nu a mai răspuns la îndemnul său. (2).

Sponsored links

În a treia rundă, câinele l-a perceput ca fiind mincinos și nu a mai răspuns.

Treizeci și patru de câini au luat parte la întregul experiment și 100% au arătat aceleași rezultate (3). Câinii au folosit informațiile învățate în al doilea experiment și au înțeles că persoana care îi instruiește nu mai e demnă de încredere.

Ce mai știu câinii?

Takaoka a dezvăluit planurile de a-și continua cercetările și experimentele pe lupi, deoarece aceștia sunt, ca și specie, foarte  strâns legați de câini. Deoarece experimentul actual a relevat rezultate atât de interesante, el vrea să continue să vadă cât de multe informații prețioase ar putea descoperi(3).

Sponsored links

Alte cercetări privind comportamentele câinilor au arătat mai multe moduri în care câinii observă o persoană rea. Un experiment a testat reacțiile câinilor față de comportamentul nepoliticos al omului. Experimentul s-a realizat astfel: Proprietarul câinelui era pus în situația în care un străin l-ar fi atacat fizic, iar ulterior, străinul a încercat să-i dea câinelui  o recompensă, însă câinele a refuzat complet să accepte hrană sau mângâiere de la oamenii care s-au comportat în moduri agresive, rele sau nedorite față de proprietarii lor. Cu toate acestea, au acceptat hrană și mângâiere de la oamenii care au fost amabili și de ajutor.

Oamenii nepoliticosi și agresivi nu au putut câștiga încrederea câinilor. Cei care au reușit să le câștige încrederea au fost oamenii care au oferit ajutor, care au fost sinceri și amabili.

Concluzie:

Nu este de mirare că aceste creaturi sunt extrem de inteligente, câinii preiau o mulțime de comportamente umane fără ca noi să știm acest lucru. Studiul a dezvăluit multe despre comportamentul, preferințele și inteligența canină, așa că dacă vrei ca un câine să te iubească și să aibă încredere în tine, fii sigur că ești o persoană de încredere în primul rând! În caz contrar, poate iei în considerare o alegere diferită pentru animale de companie.

Sponsored links

SURSĂhealthy-holistic-living.com