Ştiaţi care e cea mai bună poziţie de dormit ?

Pozitia de dormit defectoasa ne poate provoca multe probleme: dureri de umeri si gat, afectiuni ale coloanei sau pur si simplu zile proaste in care sa fim mai morocanosi.  Somnul, de asemenea, are un puternic efect asupra personalitatii si starii de bine. In general, 60-70% din populatie doarme pe o parte, dar aceasta nu este neaparat cea mai sanatoasa pozitie de somn. Care este insa pozitia de dormit cea mai recomandata de medici?

Sponsored links

Pozitia de dormit pe spate

pozitia de dormit pe spatePozitia de dormit pe spate este cel mai bun mod in care puteti dormi. Este sanatoasa pentru ca previne durerile de spate si de umeri, refluxul gastro-esofagian, reduce ridurile si mentine sanii fermi. Totusi, nu este recomandata pentru persoanele care sforaie si mai ales pentru partenerii acestora.

Pozitia de dormit pe spate mentine capul, gatul si coloana intr-o pozitie neutra si, pentru ca nu apasam cu perna pe fata, nu determina aparitia ridurilor. De aceea, este recomandata o perna pufoasa, care sa mentina gatul si capul intr-o pozitie relaxanta, fara o sustinere prea puternica sau cu capul prea ridicat.

Sforaitul excesiv sau mult mai puternic ca de obicei este singurul neajuns al acestei poztii.

Pozitia de dormit pe o parte

Este a doua cea mai buna pozitie in care putem dormi, fiind de asemenea recomandata pentru a evita durerile de spate si gat, refluxul gastro-esofagian si sforaitul. In plus, pozitia de dormit pe o parte este recomandata si femeilor insarcinate.

Din nefericire nu este buna pentru ten, pentru ca favorizeaza aparitia ridurilor, si nici pentru sani.

Sponsored links

Pentru aceasta pozitie de dormit aveti nevoie de o perna solida si destul de inalta, astfel incat sa acopere spatiul dintre umeri si cap. In mod ideal, o perna potrivit de inalta va mentine gatul si coloana intr-o pozitie dreapta.

Pozitia fetala

Pozitia de dormit fetala sau a copilului nu este foarte recomandata, deoarece provoaca dureri de spate, determina lasarea sanilor si aparitia ridurilor. Este totusi buna pentru a sfori mai putin si in perioada sarcinii. La fel ca in cazul dormitului pe o parte, aveti nevoie de o perna mai plina, care sa sustina gatul si coloana dreapta.

Pozitia de dormit pe burta

Este cea mapozia de dormit pe burtai gresita pozitie in care putem dormi, dar pentru multi dintre noi este singura in care obtinem un somn de calitate. De fapt, medicii recunosc ca cei mai multi oameni graviteaza involuntar spre pozitia de somn cu care au fost obisnuiti si in care se simt cel mai bine.

Din pacate, dormitul pe burta face imposibila mentinerea coloanei intr-o pozitie sanatoasa si, mai mult pune presiune pe muschi, ceea ce poate irita nervii, poate determina amorteli si furnicaturi.

In plus, gatul este cel mai afectat, intrucat la dormitul pe burta ne intindem la maximum muschii din aceasta regiune. Femeile ar trebui sa fie ingrijorate si pentru faptul ca in aceasta pozitie de dormit fermitatea sanilor are de suferit si ridurile se formeaza mai repede.

Sponsored links

Persoanele care dorm pe burta nu sufera in general de sforait. Perna recomandata pentru aceasta pozitie de somn trebuie sa fie joasa sau chiar sa lipseasca.

Sponsored links