Semne că nivelul zahărului din sângele tău este periculos de mare

Prezența zahărului în sânge nu este ceva rău. Ai nevoie de zahăr (glucoză) în celulele tale pentru energie. Obținem glucoză din alimentele pe care le consumăm.

Sponsored links

Însă, prea mult zahăr în sânge nu este benefic pentru sănătatea ta. Corpul tău folosește insulina, un hormon din pancreas, pentru a ajuta la mutarea glucozei din sânge în celule. Atunci când corpul tău nu are suficientă insulină sau are probleme în a-și folosi propria insulină, glucoza nu poate intra în celule și se acumulează în sânge.

Glicemia care rămâne ridicată sau hiperglicemia duce la diabet. Potrivit EndocrineWeb.com, care are un comitet editorial format din profesioniști din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu mai produc insulină pentru a-și ajuta corpul să folosească glucoza.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot avea suficientă insulină, dar corpul lor nu o folosește bine, ceea ce înseamnă că sunt rezistente la insulină.

Sponsored links

Ce anume ți-ar putea crește glicemia?

Mai jos vom enumera o serie de cauze posibile care duc la hiperglicemie, pe dintre ele pe  le putem controla, iar pe altele nu. Acestea includ:

Mănânci prea multe calorii, prea mulți carbohidrați sau prea multe alimente si băuturi bogate în zahăr.
Nu iei medicamentul pentru diabet(în cazul în care ești diabetic) atunci când ar trebui sau nu iei cantitatea potrivită.

Nu faci suficiente exerciții fizice (activitatea fizică ajută la scăderea zahărului din sânge).
Ești prea stresat sau bolnav.
Iei medicamente, cum ar fi steroizi, pentru alte probleme medicale.

Sponsored links

Care sunt simptomele?

 

Simptomele precoce ale hiperglicemiei pot include dureri de cap, probleme de concentrare, vedere încețoșată, sete extremă, urinare frecventă, oboseală și scădere în greutate.

În timp, hiperglicemia continuă poate avea și mai multe simptome. Acestea includ infecții vaginale și ale pielii, tăieturi și răni cu vindecare lentă, constipație și/sau diaree.

Sponsored links

Un alt simptom ar putea fi afectarea nervilor care provoacă răceală dureroasă și/sau pierderea părului de pe corp la extremitățile inferioare.

Este important să recunoaștem și să tratăm hiperglicemia, deoarece dacă nu este tratată, aceasta poate duce la simptome și complicații suplimentare, dintre care unele sunt diferite pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 comparativ cu diabetul de tip 2.
De exemplu, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt mai predispuse să dezvolte o afecțiune severă rezultată din creșterea zahărului din sânge numită cetoacidoză diabetică.
Pe lângă simptomele comune de hiperglicemie enumerate mai sus, simptomele cetoacidozei diabetice includ: Respiratie grea, Respirație cu miros de fructe, Confuzie și iritabilitate, Greață și vărsături, Durere abdominală.

Complicațiile hiperglicemiei

Atunci când nivelurile de glucoză din sânge depășesc în mod regulat intervalele recomandate (adică atunci când aveți hiperglicemie), aceasta poate duce la o serie de complicații pe termen lung ale diabetului, inclusiv:

Leziuni oculare
Infarct sau alte probleme cardiovasculare
Leziuni renale
Leziuni ale nervilor
Accident vascular cerebral
Probleme cu vindecarea rănilor

Sponsored links

Ce poți face în privința asta?

Dacă bănuiți că aveți glicemie crescută, medicul vă poate ajuta să găsiți planul de tratament potrivit pentru dvs. Profesioniștii din domeniul sănătății prescriu medicamente pe baza nivelului de zahăr din sânge al persoanei respective, astfel încât prescripția pentru un pacient poate să fie aceeași cu cea a altui pacient cu simptome similare.

În plus, planul dumneavoastră de tratament se poate schimba pe măsură ce nivelul zahărului din sânge se modifică, așa că este important să vă adresați medicului dumneavoastră.

Dacă medicul dumneavoastră vă va diagnostica cu hiperglicemie, el sau ea vă va instrui probabil să utilizați un monitor de zahăr din sânge la domiciliu. Acest lucru se poate întâmpla în special dacă aveți diabet.

Sponsored links

În general, exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată pot ajuta la menținerea zahărului din sânge la un nivel sănătos. Centrul Medical Tufts recomandă să vă păstrați la minimum aportul de zahăr. De asemenea, ei sugerează că dieta ta ar trebui să conțină mai puțin de 50% carbohidrați.

Sponsored links