Bulik – Povestea blocurilor circulare din epoca sovietică

Brutalismul din epoca sovietică a produs niște structuri uriașe care durează până în zilele noastre.

În perioada socialistă, Europa de Est a fost un cămin al multor structuri „brutaliste” neobișnuite, în special Moscova. Autoritățile comuniste au trebuit să industrializeze și să extindă orașele cât mai curând posibil, din cauza afluxului mare de populație rurală în capitale.

Sponsored links

Înainte de al doilea război mondial, cea mai mare parte a populației din estul Europei era țărănime, însă după cel de-al doilea război mondial s-a născut clasa de mijloc și au trebuit să locuiască undeva. Autoritățile sovietice au început să construiască aceste clădiri masive, iar una dintre ele a fost clădirea de apartamente cilindrică, construită în 1972 de arhitectul sovietic Eugeniu Stamo și inginerul Aleksandr Markelov.

Această clădire este situată în districtul Ochakovo-Matveevskoe și este poreclită „Covrig” în rândul localnicilor, pentru că arată la fel de mult ca un covrig (Bublik în limba rusă).

Sponsored links

Această clădire masivă deține 913 apartamente și, după cum susțin arhitecții, încă cinci clădiri similare trebuiau construite înainte de Jocurile Olimpice de vară din 1980.

Cinci clădiri asemănătoare semnului olimpic trebuiau să fie construite, dar întrucât erau prea masive, ar fi greu să le asociem cu inele olimpice reale.

Locuințele sovietice au fost orientate strict pe practic și accesibilitate, dar s-a dovedit că aceste clădiri au fost scumpe de întreținut, astfel încât întregul proiect a fost abandonat și au rămas doar două până în prezent.

Sponsored links

 

 

Sponsored links

SURSĂfishki.net