Oamenii de știință explică 6 lucruri care cauzează picioarele umflate (și cum să rezolvi problema)

Picioarele umflate – altfel cunoscute sub numele de edem sau retenție de apă – pot fi un motiv de îngrijorare pentru mulți oameni. Dacă nu sunteți sigur ce cauzează acest lucru, aveți toate motivele să vă îngrijorați cu privire la cauza principală. Vestea bună este că cercetările moderne ne-au arătat exact de ce se întâmplă acest lucru. Înarmat cu aceste informații, puteți ușura problema. Iată cum explică știința ce cauzează picioarele umflate și cum să scapi de probleme!

Sponsored links

1. Lipsa de activitate

Majoritatea problemelor legate de umflarea picioarelor sunt cauzate de probleme minore de circulație care apar atunci când nu vă deplasați suficient, determinând membrele inferioare să rețină apa și să acumuleze lichide. Dacă îți petreci cea mai mare parte a zilei așezat pe un scaun într-un birou sau ai tendința de a folosi cea mai mare parte a timpului tău liber pentru a sta în fața televizorului, atunci picioarele umflate ar putea fi modul în care corpul tău spune: „Trebuie să ne mișcăm!”

Remediu

Care este cel mai bun mod de a combate această problemă? Este destul de simplu – fă mai multă mișcare! Totuși, nu trebuie să mergeți la sala de sport sau să vă alăturați unei clase de yoga sau CrossFit, cu excepția cazului în care doriți. Doar puneți deoparte cel puțin 30 de minute în fiecare zi pentru a face o plimbare ușoară.

O să fii surprins de minunile pe care doar un pic de activitate fizică le poate face corpului! Ești epuizat și nu poți să faci mișcare acum? Întinde-te pe spate și ridică picioarele deasupra nivelului inimii pentru a reduce umflarea.

Sponsored links

2. Cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge din picioare sunt mai puțin grave decât sună în majoritatea cazurilor – deși pot fi periculoase dacă nu sunt tratate – și sunt denumite medical ca insuficiență venoasă. Șansele de a dezvolta cheaguri de sânge cresc odată cu vârsta și apar adesea la femeile care au fost însărcinate.

Pereții venelor din interiorul picioarelor încep să-și piardă forța, provocând valvele unidirecționale care duc la inimă să se confrunte cu leziuni. Acest lucru face ca venele din picioare să se umple cu sânge, cu atât mai mult dacă ați stat în picioare mult timp.

Remediu

Menținerea regulată a picioarelor ridicate în timp ce stai întins, sau în timp ce dormi poate reduce umflăturile cauzate de această problemă și poate opri situația din a se agrava. De asemenea, puteți achiziționa ciorapi de sprijin, dar asigurați-vă că nu sunt suficient de strânși pentru a provoca urme. Dacă într-adevăr aveți nevoie de ei, puteți opta și pentru ciorapi cu compresie pe bază de rețetă; discutați cu un medic sau un farmacist pentru opțiuni.

Sponsored links

3. O alimentație nesănătoasă

Malnutriția este una dintre principalele cauze ale umflăturii piciorelor, provocând retenție nedorită de lichide la extremități în cazuri severe. Acest lucru se poate întâmpla și dacă consumați prea multă sare, mai ales că prea mult sodiu determină corpul să rețină apă.

Remediu

Cel mai bun mod de a rezolva edemul cauzat de o alimentație nesănătoasă este să începi să o schimbi cu una mai sănătoasă! Dacă credeți că alimentația dvs. este bună și nu sunteți sigur ce cauzează problema, încercați să păstrați un jurnal alimentar. Rețineți când apare umflarea, astfel încât să vă dați seama dacă se datorează a ceea ce mâncați. S-ar putea să găsiți o legătură surprinzătoare între picioarele umflate și o anumită masă!

4. Menstruația sau sarcina

Multe femei pot prezenta umflături ale picioarelor și balonare cu o săptămână înainte de menstruație, cunoscută sub numele de faza PMS (sau sindrom premenstrual) a ciclului. Nu este deloc neobișnuit pentru cele care suferă de sindrom premenstrual să aibă picioarele umflate. Această problemă apare și la femeile gravide. Desigur, sindromul premenstrual și sarcina sunt două lucruri foarte diferite, dar le-am pus împreună pentru că au un remediu similar!

Sponsored links

Remediu

Un remediu eficient, puțin cunoscut, este consumul de ceai cald de pătrunjel. Pentru a face această băutură răcoritoare, tocați fin frunzele și rădăcinile de pătrunjel, apoi turnați direct apă fierbinte peste pătrunjel. Se lasă să se infuzeze între cinci și șapte minute, apoi se strecoară băutura. Puteți adăuga lămâie, ghimbir sau chiar miere după gust.

5. Probleme ale rinichilor sau ale ficatului

Edemul pitic este un fel de retenție de apă care afectează nu numai picioarele, ci și fața și mâinile. Acest tip de edem este rezultatul fie al problemelor hepatice, fie ale rinichilor. Simptomele sunt adesea cele mai grave atunci când te trezești la prima oră dimineața. Aceasta este o problemă destul de gravă și potențial periculoasă.

Poate face ca proteinele din sânge să se scurgă în urină și să reducă proteinele generale din corpul dumneavoastră, ceea ce provoacă acumularea de lichide. Dacă bănuiți că edemul și picioarele umflate sunt cauzate de probleme cu rinichii sau ficatul, ar fi bine să mergeți la un medic cât mai curând posibil. Acest lucru poate provoca complicații în viitor, dacă nu este analizat în mod corespunzător.

Sponsored links

6. Probleme ale inimii

Dacă v-ați confruntat cu probleme cardiace sau ați avut probleme similare, aceasta poate fi cauza din spatele picioarelor umflate. Acest lucru se datorează faptului că inima ar putea să nu aibă puterea de care este nevoie pentru a pompa sângele necesar în jurul întregului sistem, iar picioarele tale – fiind extremități – vor suferi cel mai mult din această cauză. Afecțiunea se numește edem generalizat și înseamnă că picioarele tale se confruntă cu retenție de apă.

Sponsored links