O tehnică japoneză pentru combaterea lenei

Aproape toți ne stabilim periodic un nou obiectiv sau o nouă provocare – și adesea nu reușim să le atingem. Ajungem să ne spunem că nu suntem încă pregătiți, că o vom face săptămâna viitoare, luna viitoare… anul viitor.
S-ar putea chiar să începem cu mult entuziasm un proiect, dar odată ce am depus un pic de efort, ne vom spune că am făcut destul și că este timpul să o luăm mai încet, că oricum avem suficient timp…

Sponsored links

De ce se întâmplă întotdeauna așa? Răspunsul este destul de evident: pentru că încercăm să realizăm prea mult, prea repede; pentru că ne stresăm prea mult din cauza noii responsabilități; pentru că este dificil să schimbi obiceiurile vechi și să încerci ceva nou.

Kaizen, sau principiul unui minut

Cultura japoneză include ideea „principiului unui minut” pentru auto-îmbunătățire. La baza acestei metode se află ideea că o persoană ar trebui să practice ceva ce nu crede că poate duce la bun sfârșit timp de un singur minut, în fiecare zi la aceeași oră. În mod clar, nu ar trebui să fie nicio problemă pentru absolut nimeni – nici măcar pentru cea mai leneșă persoană – să îndeplinească o sarcină  pentru o perioadă atât de mică de timp.  Dacă mereu găseați o scuză pentru a nu face ceva care ar fi trebuit să fie făcut, atunci când sunteți nevoiți să o faceți doar pentru 1 minut, va deveni simplu.

Fie că trebuie să faceți abdomene, să citiți o carte într-o limbă străină, sau să lucrați la un proiect mai vechi, un minut din aceste activități nu vi se vor părea ceva neplăcut, greu de îndeplinit, ci va fi o activitate care vă va aduce bucurie și satisfacție. Făcând un mic pas, veți ajunge pe calea perfecțiunii de sine și veți obține rezultate excelente.
Este important să depășești lipsa de încredere pe care ai putea-o avea cu privire la propriile abilități, precum și să te eliberezi de acele sentimente de vinovăție că nu poți duce la bun sfârșit tot ceea ce începi, sau de senzația de neputință. Aveți nevoie să experimentați un sentiment de victorie și succes pentru a putea îndeplini orice. Când sunteți condus de astfel de sentimente, veți începe treptat să creșteți timpul pe care îl petreceți îndeplinind sarcina pe care v-ați propus-o – poate la început doar pentru încă cinci minute, dar apoi aceasta se va transforma într-o jumătate de oră, și apoi în mai mult. În acest fel, principiul de un minut vă va permite ca într-un timp scurt să vedeți progresul mare pe care îl faceți.

Sponsored links

Kaizen își are originea în Japonia. Cuvântul în sine conține două rădăcini – „kai” (schimbare) și „zen” (înțelepciune). A fost inventat de Masaaki Imai, care crede că această filozofie poate fi aplicată atât în lumea afacerilor, cât și în viața personală.
La prima vedere, această practică ar putea părea îndoielnică, deoarece mulți oameni au crescut cu accent pe ideea că rezultatele pot fi obținute numai prin întreprinderea unor eforturi imense. Anumite tehnici elaborate de autoperfecționare privează o persoană de cantități uriașe de energie și ajung pur și simplu să o epuizeze și să nu dea rezultate tangibile, în schimb Kaizan este o metodă pe care oricine o poate încerca în orice sferă a vieții sale. De exemplu, în Japonia, este adesea aplicată pentru a îmbunătăți tehnicile de gestionare.
Tot ce trebuie să faceți este să înțelegeți ce doriți să realizați, iar cu această tehnică sunteți deja gata de pornire pe drumul succesului

Sponsored links