Norvegia a deschis cel mai lung tunel din lume conceput exclusiv pentru biciclete și pietoni.

Există multe modalități de a explora cei șapte munți care înconjoară pitorescul oraș Bergen, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe coasta de vest a fiordurilor a Norvegiei. Cel mai nou, totuși, ar putea fi un record.

Sponsored links

Un tunel de trei kilometri lungime pentru ciclism și pietoni a fost construit prin baza muntelui Løvstakken, iar constructorii săi spun că este cel mai lung tunel de acest fel din lume.

Fyllingsdalstunnelen, așa cum este cunoscut, s-a deschis pe 15 aprilie cu o zi a familiei de activități sportive, după patru ani de construcție care au început în februarie 2019. Mega-proiectul finanțat de stat a costat aproape 29 de milioane de dolari sau 300 de milioane de coroane norvegiene.

Este nevoie de mai puțin de 10 minute pentru a trece prin tunel cu bicicleta și în jur de 40 de minute dacă te plimbi pe jos.

Pentru a sparge monotonia tunelului fără ferestre, există o varietate de instalații de artă, precum și diferite culori și iluminare pentru a ajuta utilizatorii să își dea seama unde se află în călătorie și să ofere un sentiment de direcție.

Sponsored links

În centrul punctului se află o instalație „cadran solar” – unde cu siguranță soarele nu va străluci niciodată – care arată ora din zi, ajutând din nou la orientarea vizitatorilor.

Dacă vă întrebați cum pot folosi bicicliștii și pietonii același spațiu, există două benzi în tunel: o pistă pentru biciclete de 3,5 metri lățime și o bandă de 2,5 metri lățime pentru plimbări și alergători. „Am așezat o pardoseală de cauciuc albastră pe tot tunelul, similar cu o pistă de atletism, explică Einarsen Heggernes. „Acest lucru îl face mai plăcut de utilizat decât dacă ar merge doar pe asfalt.”

Noul tunel a apărut ca un produs secundar al celei de-a doua linii de tramvai Bybanen din Bergen, care a fost deschisă în noiembrie 2022. Linia de tramvai prin munte a necesitat un tunel de evacuare paralel, așa că dezvoltatorii au decis să facă noul tunel polivalent.

Sponsored links