Fizicianul Niels Bohr a primit o casă conectată la fabrica de bere după ce a obținut Premiul Nobel

Niels Bohr este unul dintre cei mai mari oameni de știință care au trăit vreodată și un erou personal al meu. El a fost, de asemenea, un favorit al colegilor săi danezi când a locuit la Copenhaga.

Sponsored links

Astăzi, însă, am aflat cât de mult îl iubeau. Se pare că, după ce a câștigat Premiul Nobel în 1922, fabrica de bere Carlsberg i-a făcut cadou – o casă situată lângă fabrica de bere. Și cel mai bun avantaj al casei? Avea o conductă directă la bere, astfel că Bohr avea bere gratuită la robinet ori de câte ori dorea.

Desigur, asta a fost mai mult decât o mândrie națională. Carlsberg a avut o pasiune pentru știință ca parte a culturii companiei sale. Au avut un laborator dedicat dezvoltării berii mai bune. În 1875, acel laborator a fost primul care a izolat Saccharomyces pastorianus, specia de drojdie obișnuită să creeze lageri palide. De asemenea, laboratorul a făcut descoperiri în chimia proteinelor care au sfârșit să aibă aplicații în altă parte.

Bohr cu siguranță nu s-a sprijinit pe laurii lui după ce a câștigat premiul Nobel, pe care l-a câștigat pentru investigațiile sale în structura atomului și pentru lucrările timpurii în mecanica cuantică.

Sponsored links

Cu ajutorul guvernului danez și al Fundației Carlsberg, Bohr a fondat Institutul pentru fizică teoretică în 1921. În deceniul următor, Bohr a lucrat cu fizica pentru a pune bazele principiilor mecanicii cuantice, iar în 1927 a dezvoltat conceptul de complementaritate, un principiu cheie în mecanica cuantică.

Bohr a avut o serie de dezbateri celebre cu Albert Einstein, în care Einstein a fost foarte reticent în a accepta mecanica cuantică.

 

Deci, cum a rămas Bohr mintea deschisă și flexibilă, gata să accepte idei noi atunci când colegii lui ca Einstein nu au putut?

Ei bine, iată motivul – există mai multe studii care indică faptul că a fi beat poate de fapt să îți îmbunătățească creativitatea. Asta pentru că vă împiedică mintea să se poată concentra, astfel încât se abate mai ușor de la o conexiune la alta, ceea ce poate genera soluții creative la probleme.

Sponsored links

Așadar, berea gratuită a fost motivul pentru care Bohr a reușit să facă pași mari în dezvoltarea mecanicii cuantice? Bine, probabil nu – dar sunt sigur că după câteva partide de băut seara târziu cu alți fizicieni nu au făcut nimic rău.

Sponsored links

SURSĂforbes.com