Cum a fost rezolvat misterul „Pietrelor Mișcătoare” din Valea Morții

Ani de zile, oamenii de știință au fost încurcați de misterioasele „pietre cu pânze” din Valea Morții.

Sponsored links

Situate într-o zonă îndepărtată a Parcului Național al Valii Moarte din California, pietrele grele par să se deplaseze pe albia lacului uscat cunoscut sub numele de Racetrack Playa, lăsând o urmă în noroiul crăpat.

”Vinovații” pentru mișcarea aparentă a rocilor au fost mulți de-a lungul timpului, de la extratereștrii spațiali, câmpuri magnetice până la farsori. Dar nimeni nu a văzut de fapt rocile mișcându-se, de aici și misterul.

Oamenii de știință au încercat să rezolve puzzle-ul pietrelor care navighează de zeci de ani. Unii cercetători au crezut că diavolii de praf ar putea muta rocile, unele dintre ele cântărind până la 300 de kg.

Sponsored links

Alți cercetători au crezut că vânturile puternice, care frecvent bat pe albia lacului, ar putea provoca alunecarea rocilor pe pământ. Aceste și alte teorii au fost în cele din urmă demontate, lăsând oamenii de știință fără o explicație.

În unele cazuri, traseele rocilor au măsurat până la 250 de metri, conform Slate.com . Unele dintre trasee au format o curbă grațioasă, în timp ce alte trasee au creat o linie dreaptă, apoi o schimbare bruscă spre stânga sau spre dreapta, ceea ce a declanșat în continuare mistere.

Din spațiul exterior până la Valea Morții

În 2006, Ralph Lorenz, un om de știință NASA care investighează condițiile meteorologice pe alte planete, s-a interesat de Valea Morții. Lorenz a fost deosebit de dornic să compare condițiile meteorologice de pe Valea Morții cu cele din apropierea Ontario Lacus , un vast lac cu hidrocarburi de pe Titan, o lună de ce aparține de Saturn.

Dar, în timp ce a investigat Valea Morții, a devenit intrigat de pietrele mișcătoare enigmatice din Racetrack Playa.

Sponsored links

Lorenz a dezvoltat un model de masă de bucătărie – folosind un recipient obișnuit de caserolă – pentru a arăta cum rocile pot aluneca pe suprafața albiei lacului.

„Am luat o rocă mică și am introdus-o într-o caserolă și am umplut-o cu apă, astfel încât să existe un centimetru de apă cu un pic de rocă care ieșea”, a declarat Lorenz pentru Smithsonian.com.

După ce a introdus recipientul în congelator, Lorenz a sfârșit cu o mică placă de gheață cu o stâncă încorporată în el. Punând roca legată de gheață într-o tavă mare cu apă, cu nisip în partea de jos, tot ce trebuia să facă era să sufle ușor pe stâncă pentru a o face să treacă peste apă.

Sponsored links

Și în timp ce stânca cu gheață se mișca, a răzuit un traseu în nisip, în fundul tăvii. Lorenz și-a conceput experimentul inteligent, cercetând modul în care flotabilitatea gheții poate determina mișcarea rocilor mari, atunci când sunt înghețate, plutind de-a lungul plajelor din marea Arctică .

Preferând misterele științei

Echipa de cercetare a lui Lorenz a calculat că, în anumite condiții de iarnă în Valea Morții, se poate formă suficientă apă și gheață pentru ca rocile să poată pluti pe fundul noroios al Racetrack Playa într-o adiere ușoară, lăsând o urmă în noroi în timp ce rocile se mișcau.

Cu toate acestea, unii vizitatori par să prefere explicații mai oculte pentru pietrele care navighează.

Sponsored links

„Oamenii întreabă întotdeauna:„ Ce crezi că le determină să se miște? ” Dar dacă încercați să explicați, ei nu vor întotdeauna să audă răspunsurile „, a spus van Valkenburg. „Oamenilor le place un mister – le place o întrebare fără răspuns”.

Sponsored links