Misterul insulei acoperită mai tot timpul de un nor

Această insulă izolată este adesea acoperită de propriul nor pufos.

Advertisement

Litla Dimun este o insulă mică între insulele Suouroy și Stora Dimun din Insulele Feroe. Este cea mai mică dintre cele 18 insule principale, având o suprafață mai mică de 100 de hectare și este singura nelocuită. Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale acestei insule este că rămâne adesea acoperită de nori.

Credit: fliker.com

Cum este posibil acest lucru?

Acest tip de nor este cunoscut sub numele de nori lenticulari, numiți așa pentru că are forma unui obiectiv. Acești nori staționari se formează de obicei peste vârfuri de munte sau alte mase solare proeminente. Lenticularul lui Lítla Dímun planează deasupra vârfului său, revărsându-se ocazional peste pământul înverzit în timp ce ajunge spre marea rece. Norii lenticulari sunt întotdeauna staționari și atunci când se formează peste vârfuri de munte sau insule, cum ar fi Litla Dimun, arată ca o pălărie maiestuoasă.

Credit: fliker.com

Treimea sudică a insulei este o stâncă, cu restul înălțându-se spre muntele Slaettirnir, care atinge 414 metri (1.358 ft). Dintre insulele principale ale Insulelor Feroe, mica masă terestră este singura care rămâne nelocuită de oameni. Dar oamenii vizitează insula. Timp de secole, fermierii din Feroe au făcut călătoria precară către Lítla Dímun pentru a avea grijă de creaturile care stăpânesc insula: oile lor.

Credit: fliker.com

Litla Dimun iarna.

Credit: fliker.com

Aflați înainte de a pleca

Credit: fliker.com

Cel mai probabil va trebui să admirați frumusețea acestei insule din satele Hvalba și Sandvík de pe insula Suðuroy. Este posibil să vizitați Lítla Dímun, deși este rar să aveți vreme suficient de bună pentru a face o vizită deoarece trebuie să folosiți frânghiile lăsate de fermieri pentru a urca pe stânci.

Advertisement
Advertisement
SURSĂatlasobscura.com