La 1 km sub Antarctica. Oamenii de știință au forat sub stratul gros de gheață timp de 48 de ore

Un grup de oameni de știință din cadrul proiectului Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access, numit și SALSA, au forat într-un bloc masiv de gheață din Antarctica, sperând să ajungă la un lac subglacial neexplorat până acum, și anume Lacul Mercer, potrivit Descoperalumea.Related image

Sponsored links

Misiunea lor a fost un succes. Lacul Mercer este de două ori mai mare decât Manhattanul, măsoară peste șaizeci de kilometri pătrați, iar lumea descoperită la 1 km sub suprafața înghețată a Antarcticii a stat ascunsă de mii de ani.

Pentru a ajunge la lacul subteran misterios, oamenii de știință au forat în gheață timp de 48 de ore.

“După patru zile de pregătiri, echipa de perforare a început să foreze gaura principală în seara zilei de 23 decembrie și au ajuns la lac mai repede decât se așteptau, la ora 10.30, pe data de 26 decembrie. Gaura are o adâncime de 1084 metri.

Am descoperit nu numai un număr surprinzător de bacterii, ci și rămășițele unor animale mici numite Tardigrades, cunoscute și sub denumirea de Urșii de apă.

În ciuda faptului că existența lacului subglacial a fost cunoscută încă de acum zece ani, asta datorită imaginilor prin satelit, nimeni nu a încercat să perforeze foaia de gheață și să îl exploreze.

Sponsored links

Descoperirea tardigradilor și a rămășițelor crustaceelor este o surpriză, nu este ceva ce am putut să prevedem. Dar acum că știm că viața a existat în lac și că, foarte probabil, viața încă există în acest lac. Suntem determinați să o găsim!”, au declarat reprezentanții SALSA într-un comunicat remis presei.Image result for antarctica

Pentru a vedea dacă au dreptate, vor explora lacul cu un vehicul acționat de la distanță. Lacul Mercer este cel de-al doilea lac subglaciar pe care oamenii de știință îl explorează cu succes în Antarctica, după ce au investigat lacul Ellsworth, care se găsește ascuns la o adâncime de trei kilometri sub gheață.

Sponsored links