Infecții ale urechii – tipuri, simptome, cauze, prevenire și tratament

Infecții ale urechii

Sponsored links

Otita medie acută este un termen care se referă la infecțiile urechii care apare în spațiul din spatele timpanului. Virușii sau bacteriile provoacă infecții ale urechii, iar agenții patogeni comuni sunt bacterii precum Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae. Infecția rezultă adesea dintr-o blocare a trompelor lui Eustache, care determină acumularea de lichid în urechea medie. Trompele lui Eustache sunt tuburi minuscule care merg de la fiecare dintre urechile tale medii direct la partea din spate a gâtului.

În cele mai multe cazuri, infecțiile urechii nu necesită asistență medicală, deoarece se vindecă de la sine. Însă, uneori devin dureroase din cauza inflamației sau acumulării de lichide. Este întotdeauna important să vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă infecția s-a vindecat complet. Problemele de auz și alte complicații grave pot apărea în cazul infecțiilor urechii, atunci când lichidul se acumulează în spatele timpanului.

Tipuri de infecții ale urechii la adulți

Otita medie acută (infecție a urechii medii): O infecție bruscă a urechii apare de obicei cu sau la scurt timp după o răceală sau alte infecții respiratorii. Virusul sau bacteriile infectează și captează lichidul în spatele timpanului, provocând durere, umflare a timpanului și ducând la o infecție a urechii. De asemenea, infecțiile urechii pot să apară brusc și să dispară în câteva zile (otita medie acută) sau să revină des și pentru perioade mai lungi (infecții cronice ale urechii medii).

Otita medie cu revărsare: o afecțiune care poate urma otita medie acută. În timp ce nu există o infecție activă, lichidul va rămâne. Acest lichid prins poate provoca pierderi temporare și ușoare ale auzului. În plus, face mai probabil să apară o infecție a urechii. O altă cauză a acestei afecțiuni este un blocaj în trompa lui Eustache care nu este legat de infecția urechii.

Sponsored links

Otita medie supurată cronică: Aceasta este o afecțiune în care infecția urechii nu va dispărea nici după tratament. În timp, acest lucru poate duce la formarea unei găuri în timpan.

Simptomele infecțiilor urechii la adulți

Debutul semnelor și simptomelor este de obicei rapid și observabil. Acestea sunt:

O durere ascuțită, penetrantă, urmată de drenaj cald din canalul urechii
Greaţă
Auz înăbușit
Drenajul urechii
O durere bruscă ascuțită
O durere surdă continuă
Iritabilitate

Cauzele infecțiilor urechii

O infecție a urechii urmează adesea după o răceală sau o alergie care provoacă congestia și umflarea căilor nazale, gâtului și trompelor lui Eustache.

Sponsored links

Trompele lui Eustache umflate se blochează, determinând acumularea de lichide în urechea medie. Apoi, lichidul se poate infecta și poate provoca simptomele unei infecții a urechii.

Glandele adenoide sunt situate în apropierea deschiderii trompelor lui Eustache, umflarea cărora blochează tuburile. Acest lucru poate duce și la o infecție a urechii medii.

Remedii la domiciliu pentru a calma durerile de urechi

Dacă cineva se confruntă cu dureri de urechi, a cere părerea unui medic este întotdeauna cea mai recomandată opțiune.

Dar puteți încerca și următoarele remedii casnice pentru durerile de urechi:

O compresă caldă/rece: înmuiați o cârpă în apă caldă sau rece, stoarceți-o și puneți-o peste urechea care vă deranjează
Luați un analgezic
Gumă de mestecat
Dormit drept: dormi pe pat cu un teanc de perne
Gargară cu apă caldă

Sponsored links

Mergi la doctor dacă:

Observi puroi sau sânge care îți curge din ureche
Aveți febră mare, dureri de cap sau vă simțiți amețit
Un obiect ți s-a înfipt în ureche
Există umflături în spatele urechii
Durere severă de ureche
Simptomele dumneavoastră nu se ameliorează în următoarele 24 sau 48 de ore

Tratamentul unei infecții a urechii

Tratamentele unei infecții ale urechii sunt în funcție de severitatea infecției, natura infecției și vârstă. Pot fi prescrise următoarele:

Antibiotice
Medicamente pentru ameliorarea durerii
Drenaj
Prevenirea
Preveniți răcelile comune și alte boli
Stați într-un mediu fără fumat
Atenție la respirația pe gură sau la sforăit

Concluzie

Sponsored links

Spălarea mâinilor și menținerea curățeniei în jurul tău ar trebui să fie făcute în mod regulat. Nu ezitați să contactați un expert medical dacă aveți nelămuriri sau întrebări.

Sponsored links