Incidentul Diatlov – Un vechi mister înghețat în arhivele guvernului rus

Incidentul Diatlov, din 1959, rămâne unul dintre cele mai tulburătoare mistere ale secolului trecut. Povestea este binecunoscută, cel puțin în aparență.

Sponsored links

Ea implică un grup de drumeți de la Institutul Politehnic Ural. Grupul, condus de Igor Diatlov, urma să facă o călătorie de 11 kilometri prin teren înzăpezit, înspre Gora Otorten.

În limba indigenilor Mansi, acest munte se numește woot-taaratane-syachl, ceea ce se traduce prin „muntele bătut de vânturi”. Terenul abrupt și condițiile grele ar fi fost de ajuns pentru a face majoritatea călătorilor să se răzgândească.incidentul diatlov - incepe excursia_compressedExpediția este pe cale să înceapă

Dar grupul lui Diatlov nu era un grup obișnuit. Fiecare dintre membri echipei poseda deja un certificat de excursionist montan de gradul II (după ce ar fi ajuns la Gora Otorten, urmau să primească gradul al III-lea). Mulți dintre ei erau schiori cu experiență, care petrecuseră ani de zile pe pantele Munților Urali.

Însă natura poate fi imprevizibilă. Cele întâmplate pe noaptea de 2 februarie au luat grupul prin surprindere. Dezorientați, drumeții s-au expus la vremea rea de pe panta estică a muntelui Kholat Syachl.

Cadavrele lor au rămas aici timp de trei săptămâni, până când au sosit echipele de căutare. Echipa de căutare a găsit, în cele din urmă, locul de campare răvășit.

Sponsored links

Cortul grupului fusese tăiat și era parțial acoperit de zăpadă. Se pare că cineva încercase să aprindă un foc.

Cadavrele lor au rămas aici timp de trei săptămâni, până când au sosit echipele de căutare. Echipa de căutare a găsit, în cele din urmă, locul de campare răvășit.

Incidentul Diatlov – Tabăra răvășită și cadavrele împrăștiateincidentul-diatlov_001_w_compressed

Echipa de căutare se află pe teren, în urma dispariției lui Diatlov și a însoțitorilor săi

Dovezile că se încercase aprinderea focului au fost găsite lângă cadavrele lui Yuri Doroșenko și Yuri Krivonișcenko. Acestea au fost primele două cadavre pe care echipa de căutare le-a găsit.

Ambele trupuri se aflau în lenjerie intimă. Apoi, au fost găsite rămășițele lui Diatlov și ale altor doi excursioniști.

Sponsored links

Acestea se aflau la câteva sute de metri de locul de campare. Restul cadavrelor au fost descoperite în luna următoare, într-o râpă aflată la 75 de metri distanță.

Corpurile neînsuflețite erau îmbrăcate în haine care păreau a fi aparținut unora dintre ceilalți excursioniști. De-a lungul anilor, a fost formulată o varietate întreagă de teorii referitoare la ceea ce ar fi putut cauza moartea drumeților. Acestea oscilează între absurd și plauzibil.

Investigatorii și utilizatorii de internet au propus fel de fel de teorii. Unele dintre ele dădeau vina pe teste ale unor arme rusești secrete și pe niște „mingi de foc” misterioase, observate pe cerul de deasupra Uralilor.

Incidentul Diatlov – Intră în scenă Yeti al Rusiei

Altele susțineau că responsabilitatea este a unor fenomene cu infrasunete sau că de vină ar fi „Omul Zăpezilor”, care îi atacase pe excursioniști.

În ceea ce privește ultima dintre aceste teorii, probele care susțin teoria unui atac al lui Yeti sunt, în cel mai bun caz, „subțiri”. Ideea a stat la baza unui film documentar Discovery cu câțiva ani în urmă, Yeti al Rusiei: Ucigașul trăiește.

Sponsored links

Acest film prezenta fotografii și alte obiecte ale membrilor expediției, inclusiv imagini recuperate din aparatul de fotografiat al lui Nikolai Thibeaux. Interesant este faptul că ultima fotografie din aparatul de fotografiat al lui Thibeaux pare, într-adevăr, să înfățișeze o siluetă umanoidă.

Aceasta pare a fi ușor cocoșată și aflată la o oarecare distanță în pădure, după cum se poate vedea în următoarea imagine.incidentul-diatlov_002_w_compressed

Totuși, poate că această imagine criptică nu este la fel de interesantă pe cât ar părea la o primă privire. Când imaginea a apărut pe diverse site-uri, ea era însoțită de informația că era ultima fotografie făcută de Thibeaux.

Acest lucru contribuie la aura misterioasă a fotografiei. Dar, dacă cunoști puțin contextul în care a fost făcută, fotografia nu mai pare atât de neobișnuită.

Și iată de ce: în fotografiile făcute înaintea fotografiei lui „Yeti”, se poate vedea că Thibeaux și-a făcut niște poze de unul singur (folosind probabil un comutator temporizat), după cum se vede în continure.

În contextul oferit de celelalte fotografii, în acea imagine finală și neclară apărea probabil chiar Nikolai Thibeaux, nicidecum „Omul Zăpezilor”.

incidentul-diatlov_003_w_compressed

Există o singură altă informație legată de cazul Diatlov care sugerează cât de cât existența unei legături cu un „Yeti al Rusiei”. Este vorba de o referință anecdotică la creaturile care locuiau lângă Gora Otorten.

Această referință a fost publicată într-un ziar satiric pe care grupul îl edita și îl aducea la zi în timpul drumețiilor sale. Sub secțiunea cu titlul „Știință” se afla următorul pasaj:

Sponsored links

 

„În anii trecuți, a existat o dezbatere aprinsă în ceea ce privește existența lui Yeti. Potrivit unor știri recente, Yeti trăiește în Munții Ural de Nord, lângă Munții Otorten.”

Totuși, acest pasaj este adeseori citat greșit. Astfel, s-a ajuns la variații cum ar fi:

„De acum, știm sigur că Oamenii Zăpezilor există. Ei pot fi găsiți în Uralii de Nord, lângă Munții Otorten.”

Incidentul Diatlov – Interpretări eronate sau dezinformare?

Echipa trimisă în căutarea drumeților descoperă cortul răvășit

Echipa de căutare găsește cortul răvășit al grupului lui Diatlov

Ca în cazul presupusei fotografii a lui Yeti, scoaterea pasajului din context are un efect care nu reflectă realitatea. Astfel, s-ar părea că excursioniștii afirmă cu siguranță că „Omul Zăpezilor” ar exista.

Precum alte mistere neelucidate, faptul că există atâtea întrebări fără răspuns a dus la apariția diferitelor speculații de-a lungul anilor. S-ar mai putea spune multe despre incidentul Diatlov și despre investigațiile și anchetele numeroase pe care le-a determinat de-a lungul anilor.

Există, desigur, numeroase teorii, multe dintre ele senzaționale (deși niciuna atât de ciudată cum este cea privitoare la un „Yeti al Rusiei”). Este imposibil să găsești o explicație pentru toate fațetele neobișnuite ale acestui incident.

Ceea ce a dus la moartea acelor oameni – eveniment intrat în istorie drept – incidentul Diatlov – ar putea să fi fost o avalanșă. Puține dintre explicațiile ciudate ar merita studiate mai în amănunt.

Incidentul Diatlov – Fulgere globulare, OZN-uri, teste militare

Aceasta este o explicație mai puțin senzațională pentru luminile neobișnuite care au fost văzute. Mai ales în comparație cu alte explicații, cum ar fi rachetele balistice, OZN-urile și teste militare secrete rusești.

Sponsored links

Fenomenul fulgerelor globulare ar putea explica și comportamentul neobișnuit al excursioniștilor în noaptea în care și-au găsit sfârșitul pe pantele masivului Kholat Syakhl.

Multe idei au fost propuse pentru a oferi o explicație pentru incidentul Diatlov. Așa că și teoria fulgerelor globulare ar trebui luată cu scepticism. La urma urmei, e vorba doar de niște teorii.

Niciuna dintre ele nu poate explica starea de lucruri descoperită de echipa de căutare care a găsit rămășițele lui Diatlov și ale tovarășilor săi. Probabil că n-o să știm niciodată în întregime ce s-a întâmplat.incidentul diatlov monument_compressedMonumentul funerar al celor nouă persoane decedate, din cimitirul Ekaterinburg, din Rusia

De asemenea, nu putem ști de ce unele dintre documentele primei investigații făcute la fața locului nu au fost făcute publice de către guvernul rus, cu toate că mare parte a dosarul privind incidentul a fost făcut public în 1990.

La urma urmei, dacă a fost doar un caz nefericit al unor drumeți uciși de intemperii, de ce există secrete protejate de stat?

Ca și în cazul altor mistere neelucidate, incidentul Diatlov oferă destule informații pentru a stârni curiozitatea, dar nu destule pentru a trage niște concluzii pertinente.

 

Sponsored links