Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci țelină timp de o săptămână

O țelină verde proaspătă crocantă conține până la 95% apă și are o valoare nutritivă bună, mai ales pentru pierderea în greutate. Deoarece are multe efecte asupra organismului, poate schimba viața și merită să fie inclusă în alimentația ta zilnică. Iată 15 moduri în care țelina vă influențează corpul și sănătatea:

Sponsored links

1. Te ajută să slăbești

Țelina, în afară de faptul că este alcătuită în mare parte din apă, este, de asemenea, bogată în vitamina K, vitamina C, vitamina B6, B12 și multe alte minerale importante. Atunci când te străduiești să slăbești, cel mai important lucru de reținut este consumaea alimentelor cu un număr scăzut de calorii. Astfel, sunt necesare mai multe calorii pentru a digera țelina în comparație cu caloriile furnizate de țelină. Țelina poate fi consumată fie crudă, fie poate fi făcută suc. Fiecare cană de suc de țelină conține doar 16 calorii.

2. Reduce arsurile la stomac

Persoanele care au probleme cu sistemul digestiv sau au o alimentație necoespunzătoare tind sa sufere foarte mult de arsuri la stomac sau de reflux acid. Țelina este un bun prieten în astfel de situații. Sucul de țelină acționează ca un regulator de aciditate în stomacul nostru și elimină arsurile la stomac într-un timp foarte scurt. Sucul de țelină oferă doar ameliorarea temporară a durerii. Dacă arsurile la stomac sunt încă prezente atunci, ar trebui să faceți o vizită la medic sau să vă schimbați alimentația.

3. Vindecă  ulcerele

Sponsored links

„Journal of pharmaceutical biology” a publicat un studiu în 2010, care descrie modul în care țelina conține o structură specială de etanol care protejează mucoasa prezentă în tractul nostru digestiv de ulcerul gastric. Țelina conține, de asemenea, taninuri, alcaloizi, flavonoide și uleiuri volatile, ceea ce mărește rata de producție a mucusului protector și a lichidelor în pereții interiori ai intestinelor noastre.

4. Are proprietăți antiinflamatorii

Sistemul imunitar al corpului nostru răspunde la infecții și iritații producând o inflamație, astfel încât germenii și infecția să nu se răspândească în tot corpul. Este necesar să se elimine inflamația și efectele acesteia. Telina ne ajuta in acest fel deoarece are proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Consumul de țelină are beneficii vizibile pentru gingiile, pielea și ochii noștri. Dinții devin mai puternici din cauza creșterii cantității de calciu.

5. Previne deshidratarea

Produsele care au un conținut ridicat de apă, furnizează apă sistemului nostru, fără a-i permite să se deshidrateze. Castravetele (până la 98%) și țelina (aproape 95%) sunt produsele alimentare care conțin cea mai mare cantitate de apă.

Sponsored links

6. Va îmbunătăți digestia

Deși țelina conține multă apă, este și bogată în fibre. Țelina are o fibră naturală și produce substanțe fitochimice care ajută la stimularea pereților intestinelor și a stomacului, ajută de asemenea la peristaltismul și previne constipația. Ajută alimentele care intră în intestinul gros să fie agitate și amestecate mai bine pentru excreție. Acționează ca un catalizator pentru enzime în descompunerea nutrienților și pentru a fi absorbiți mai ușor în fluxul sanguin.

7. Îți va scădea tensiunea arterială

Țelina conține proprietăți anti-colesterol care ajută la reducerea și prevenirea creșterii tensiunii arteriale prin eliminarea și reducerea colesterolului.

8. Relaxează mușchii

Sponsored links

Țelina are și proprietăți de relaxare musculară prin îmbunătățirea fluxului de potasiu, calciu etc. în celule și în sistemul nervos.

9. Proprietăți anti oxidative

Oamenii de știință au identificat noi antioxidanți în țelină. Aceștia includ dihidrostilbenoizi precum lunularina și furanocumarinele precum bergaptenul și psoralenul. Datorită conținutului ridicat de fenolici, țelina protejează corpul uman de deteriorarea oxidativă a celulelor, organelor și vaselor de sânge.

10. Îți protejează inima

 

Stresul oxidativ și inflamația sunt principalele motive care duc la o sănătate cardiovasculară precară. Deși studiile care au implicat țelina în acest domeniu au implicat animale, oamenii de știință cred că polizaharidele pe bază de pectină din țelină reduc inflamația cardiovasculară. Ftalidele din țelină contribuie și la sănătatea cardiovasculară.

11. Țelina acționează ca un diuretic

 

Ftalidele din țelină acționează, de asemenea, ca diuretice și, după cum am menționat mai devreme, reduc presiunea în celulele sanguine. S-a descoperit că uleiul de țelină, semințele și extractele au astfel de proprietăți mai mult decât întregul aliment în sine.

12. Protejează sănătatea ficatului

Cercetările efectuate pe țelina au descoperit că a redus acumularea de grăsime în ficat. Studiul de la Universitatea Helwan din Egipt a observat un experiment pe șobolani hrăniți cu țelină, orz și cicoare care a arătat o îmbunătățire a funcției enzimatice din ficat, ceea ce sugerează că persoanele cu boli hepatice ar putea beneficia foarte mult prin includerea țelinei în alimentația lor.

Sponsored links

13. Combate infectia tractului urinar

Țelina stimulează producția de urină și luptă împotriva infecțiilor bacteriene din tractul urinar, organele reproducătoare și vezica urinară. Acționează în același mod în care merișoarele acționează în cazul infecțiilor urinare, prevenind problemele renale și tulburările vezicii urinare. Cercetările au demonstrat că poate preveni, de asemenea, apariția chisturilor în organele de reproducere.

14. Scade acidul uric

Datorită proprietăților sale diuretice, țelina ajută la eliminarea acidului uric din urină. Studiile au descoperit că extractul de țelină ajută la ameliorarea simptomelor gutei cauzate de acidul uric ridicat.

15. Întărește imunitatea și poate lupta împotriva cancerului

Țelina și toate legumele din familia Apiaceae, asemănătoare țelinei, au proprietăți de prevenire și protecție împotriva cancerului, la fel ca morcovul, feniculul și pătrunjelul. Compușii prezenți în aceste legume, numiți poliacetilene luptă cu toxinele și previn formarea de cancere precum cancerul de sân și  întăresc și imunitatea.

Sponsored links