Fiecare colț al planetei noastre este plin de minuni ale naturii care îți taie răsuflarea. Unele minuni naturale, precum aurora boreală, sunt cunoscute de toată lumea. Altele, ascunse în adâncurile pădurilor tropicale sau ale oceanelor, așteaptă să fie descoperite.
Sponsored links
Unele dintre aceste minuni ale naturii pot fi întâlnite numai în locuri exotice și îndepărtate. Dar alteori nu este deloc nevoie să călătorești atât de departe, pentru că unele minuni naturale sunt vizibile de oriunde din lume.
Indiferent unde s-ar afla, aceste fenomene ne arată încă o dată că natura este unul dintre cei mai mari artiști.
1. Lacul Pătat din Canada
Foto: pbase.com
Sponsored links
Sponsored links
Sponsored links
Iată primul fenomen de pe lista cu minuni naturale. În Canada, se află un lac care pare să fi luat naștere din imaginația unui copil.
Lacul Pătat din Osoyoos, British Columbia, nu este o apă stătătoare obișnuită: tot luciul apei este acoperit de niște buline gigantice! Culorile bulinelor se schimbă în funcție de condițiile apei și variază de la galben la albastru închis.
Lacul Pătat este format dintr-o sumedenie de bălți care au un conținut bogat de sulfat de magneziu, calciu, sare și alte minerale. De fapt, se spune că lacul conține cea mai mare concentrație de minerale din lume.
În timpul verilor fierbinți, apa se evaporă, în timp ce sărurile se cristalizează și formează poteci. Pentru membri tribului Okanaga, lacul are proprietăți medicinale speciale și este împrejmuit și protejat ca un loc sacru.
Sponsored links
2. Oceane pe cer
Foto: washingtonpost.com
Iată al doilea fenomen de pe lista noastră cu minuni ale naturii. Priveliștea unor valuri oceanice care se rostogolesc este de obicei rezervată plajelor. Cine ar fi crezut că ea poate fi admirată și pe cer?
Acești nori Kelvin-Helmholtz plutesc la altitudini mari. E distractiv să îi privești, chiar dacă nu poți face surfing pe ei. Ei se formează când două curente de aer cu viteze diferite se ciocnesc unul cu celălalt, dând impresia unor valuri marine.
Acest tip de nori se formează cel mai ușor într-o zi cu vânt, când este probabil ca straturile de aer să se ciocnească.
Sponsored links
3. Minuni ale naturii – Milioane de păsări, o singură entitate
Este vorba de un stol, format din mii de grauri, care se comportă ca un singur organism.
Graurii sunt păsări cântătoare obișnuite și se hrănesc cu semințe și insecte. Graurii sunt adeseori considerați dăunători, din cauza pagubelor pe care le aduc recoltelor. Dar aceste păsări mici ne dau o lecție impresionantă: că puterea stă în colaborare și înțelegere.
La venirea toamnei, mii de grauri se adună la un loc, numărul lor ajungând și a 100.000! Recordul îl deține un stol de peste 6 milioane de grauri, care a fost văzut în Somerset în 1999!
Sponsored links
Graurii știu cum să zboare fără să se lovească unul de celălalt și au un timp de reacție de 100 de milisecunde. Graurii sunt conștienți de viteza și direcția păsărilor din jur, iar stolul poate atinge viteza de 32 de kilometri pe oră! Stolurile de grauri sunt, cu siguranță niște minuni naturale!
4. Iceberg-uri cu dungi colorate
Foto: tumblr.comBucățile de gheață sunt acoperite de o varietate de dungi negre, maro, galbene și albastru, care le dau un aspect de marmură. Ele se formează atunci când bucățile de gheață intră în contact cu apa. Apa mării, care conține sedimente și minerale, îngheață și duce la apariția acestor tipare frumoase.
Pe măsură ce iceberg-ul este modelat de ape și vânturi, straturile colorate își schimbă tiparul. Dungile albastre sunt efectul apei care îngheață într-o crevasă atât de repede, încât nu se formează bule de aer.
Când îngheață, apa cu alge capătă o nuanță de verde. Așa apar aceste superbe minuni ale naturii.
5. Minuni naturale – Câmpuri cu pânze de păianjeni
Foto: natgeotv.com
Peisajul din imaginea de mai sus pare desprins dintr-o poveste fantastică. Iarba, copacii, tufele, toate sunt îmbrăcate într-o perdea de mătase fină. Dar peisajul nu este rodul imaginației cuiva, ci rezultatul activității a mii de păianjeni minusculi, care lasă în urmă o lume cu aspect fantomatic.
Pânzele gigantice se pot întinde pe o suprafață de 30 de metri. Apar de obicei după inundații sau după ploi abundente, când păianjenii sunt obligați să se refugieze la înălțime. În încercarea de a se salva, păianjenii produc fire cu care se agață de copaci.
Iar când milioane de păianjeni fac același lucru deodată, întreaga natură este învelită în pânză. Unele pânze sunt atât de groase, încât cei care încearcă să treacă prin ele rămân acoperiți din cap până-n picioare. Acest fenomen apare peste tot în lume, inclusiv în SUA, Australia, Marea Britanie și Pakistan.
Sursa:www.incredibilia.ro