Drumul de 88 km din România unde nimeni nu are voie cu mașină. De ce își “fac cruce” turiștii atunci când îl parcurg

Un traseu de o frumusețe rară, încă puțin cunoscut, este parcurs de mii de turiști din țară și din străinătate. “Drumul Verde” este o moștenire maramureșeană, care leagă 7 sate tradiționale.

Nimeni nu trece pe aici cu mașina, iar circuitul de 88 de kilometri promite să fie cel mai bun mod de a simți aerul încă pur.

Sponsored links

Roșu în obraji și veșnic cu zâmbetul pe buze, nea Gheorghe este vioi ca un flăcău. Abia când stai față în față vezi că i se umezesc ochii de drag dacă vine vorba despre Maramureșul lui istoric. Drumul Verde ne dezvăluie această lume.

Numai în ultimele luni, mii de turiști au trecut pe aici cu bicicleta, la picior sau cu trăsura. În zona trăiește și nea Vasile, cunoscut pentru clopurile care i-au dus faima în lumea largă. Toți străinii vin să îi spună bună ziua.

Câțiva kilometri mai departe, ajungeți pe Valea Cosaului. Un meșter macină mălaiul lângă o moară de apă. Un altul repară o căsuța veche. Acolo, în schimb, e veselie mare. Gazda se laudă că palincă îi curge direct din poartă, iar cu o asemenea instalație a reușit să își impresioneze musafirii.

Sponsored links

Gheorge Opriș: “Străinii își fac cruce când văd că curge horincă din poartă, eu am zis că curge din cazan și vine direct aici pe sub pământ. Eu am un furtun și damigeană sus, asta-i secretu.”

Străinii sunt fascinați de peisajele maramureșene și plătesc 35 de euro pentru a parcurge Drumul Verde. În acest preț intră și serviciile ghidului dar și vizitele în atelierele meșterilor.

Pentru cartografierea, amenajarea și promovarea Drumului Verde, s-au cheltuit în total 300 de mii de euro. Banii au fost puși la dispoziție de Uniunea Europeană și de o fundație americană pentru conservare.

Sponsored links

SURSĂstirileprotv.ro