Doctorul chinez care si-a alertat colegii asupra coronavirusului a murit, în timp ce focarul continuă

Advertisement

Un medic chinez, printre primii care au alertat cu privire la noul coronavirus din China, a murit vineri din cauza agentului patogen, subliniind adâncimea unei crize care se agravează și care a ucis mai mult de 560 de oameni.

De asemenea, panica globală s-a răspândit, cu mii de oameni blocati pe navele de croazieră în carantină.

Oftalmologul Li Wenliang a murit la 2:58 am, a spus Spitalul Central Wuhan într-o postare pe contul său verificat de pe platforma de socializare chineză Weibo.

Tânărul în vârstă de 34 de ani a transmis un mesaj despre noul coronavirus colegilor pe 30 decembrie, dar a fost ulterior printre cei chemați la poliție pentru „falsificarea zvonurilor”.

Advertisement

Ulterior a contractat boala în timp ce trata un pacient și a fost salutat ca un erou de utilizatorii de internet chinezi.

Li s-a numărat printre cele peste 28.000 de persoane care au fost infectate în China, unde autoritățile se luptă să stopeze focarul de infecție, în ciuda faptului că au blocat milioane de oameni virusul se răspândește într-un număr tot mai mare de orașe.

Două zeci de țări au confirmat cazuri de boală respiratorie, care a apărut prima dată într-o piață care vinde animale exotice în centrul orașului chinez Wuhan la sfârșitul anului trecut.

Mii de turiști de pe navele de croazieră din Hong Kong și Japonia se confruntă cu o așteptare agonizantă pentru a afla dacă au fost infectate.

Advertisement

Cel puțin 20 de persoane de pe Diamond Princess – off Yokohama – s-au dovedit pozitive. Aproximativ 3.700 de pasageri și echipajul din mai mult de 50 de țări sunt acum blocate pe nava de croazieră.

Primul ministru japonez Shinzo Abe a declarat că o altă navă de croazieră, Westerdam , se îndrepta spre țară cu un caz confirmat.

El a spus că niciun străin din nava, capabilă să transporte aproape 3.000 de pasageri și echipaj, nu ii va fi permis să se debarce.

În Hong Kong, 3.600 de oameni au petrecut o a doua noapte închisă la bordul Visului Mondial. Autoritățile au efectuat controale de sănătate după ce opt foști pasageri au fost diagnosticati pozitiv la virus.

Advertisement

In Hong Kong lumea este deosebit de nervoasă, deoarece criza a reînviat amintirile unui alt coronavirus care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS). A ucis aproape 300 de oameni în oraș și alte 349 pe continentul chinez în 2002-2003.

Situatia de panică din Hong Kong au golit semi-autonomele si au lăsat supermarketurile goale de hârtie igienică în urma unor zvonuri false de stoc limitat, ceea ce a determinat autoritățile să facă apel la calm.

O persoană a murit după ce a contractat virusul în Hong Kong.

În timp ce numărul mortilor crește în China, odată cu moartea lui Li și a altora, experții au subliniat că la două procente de mortalitate, 2019-nCoV este mult mai puțin mortal decât SARS, care a ucis aproximativ 10% din persoanele pe care le-a infectat în urmă cu 17 ani.

Advertisement

Cu toate acestea, focarul a fost declarat o urgență globală pentru sănătate , determinând mai multe guverne să avertizeze împotriva călătoriilor în China și să interzică sosirea in țară, în timp ce companiile aeriene au oprit zborurile.

Aproape 200 de canadieni s-au prezentat la aeroportul din Wuhan pentru primele evacuări ale țării, cele mai multe pe o linie aeriană comercială închiriată de Ottawa, au spus oficialii.

Arabia Saudită a interzis cetățenilor și străinilor rezidenți să călătorească în China, în timp ce Air France-KLM și-a prelungit suspendarea zborului cu încă o lună până la 15 martie.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat prințului coroanei saudite Mohammed bin Salman într-un apel ca toate țările să „urmeze îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății privind călătoria și sănătatea”, a informat agenția de știri Xinhua.

Advertisement

După ce Marea Britanie i-a sfătuit pe cetățeni să părăsească China, ambasadorul Beijingului la Londra a declarat că nu ar trebui să existe „o astfel de panicare”.

Lipsa personalului medical

China a adoptat măsuri fără precedent pentru a stopa virusul, care s-a răspândit în timpul vacanței de Anul Nou Lunar, la sfârșitul lunii ianuarie, când milioane de oameni au traversat țara.

Însă decesele și noile infecții continuă să crească, în special la epicentrul din provincia Hubei, unde 18 orașe care adăpostesc 56 de milioane de persoane au fost blocate încă de la sfârșitul lunii trecute.

Există un deficit de 2.250 de personal medical în Hubei, a declarat joi guvernatorul provincial adjunct Yang Yunyan. Incapacitatea de a oferi angajaților din domeniul sănătății un echipament de protecție adecvat împiedică numărul de doctori care pot lucra.

Advertisement

Cu capitala lui Hubei, Wuhan copleșit, autoritățile urma să deschidă un al doilea spital de 1.600 de paturi.

Primul, cu 1.000 de paturi, s-a deschis la începutul acestei săptămâni, iar autoritățile au spus că au transformat clădirile publice în instalații medicale temporare.

Guvernul central a anunțat măsuri menite să asigure furnizarea resurselor vitale, cu reduceri de impozite pentru producătorii de echipamente medicale.

„Trebuie să facem eforturi extinse în toată țara pentru a răspunde nevoii de materiale medicale esențiale și de profesioniști medicali în provincia Hubei”, a spus premierul Li Keqiang, potrivit Xinhua.

Advertisement

Grupul BGI, o companie de secvențiere a genomului din sudul Chinei, a declarat că a deschis un laborator în Wuhan capabil să testeze 10.000 de persoane pe zi.

Nu Nu ieșiți

Mai multe orașe forteaza oamenii să rămână în interior.

Acestea includ Hangzhou, la 175 de kilometri (110 mile) de Shanghai, unde gardurile blochează străzile și difuzoarele spun oamenilor: „Nu ieșiți!”

La Beijing – unde străzile rămân liniștite – restaurantelor le-a fost interzis să accepte rezervări pentru petreceri.

Advertisement

Și în Nanchang, capitala provinciei Jiangxi, care se învecinează cu Hubei, farmaciștii trebuie să trimită rapoarte autorităților cu privire la oricine cumpără medicamente pentru febră sau tuse.

Izbucnirea a lovit de asemenea afaceri majore.

Muncitorii care fac telefoane la fabrica gigantului tech Foxconn din provincia Henan, învecinată cu Hubei, vor fi în carantină până la două săptămâni, a spus compania.

China a declarat că va reduce la jumătate tarifele la importurile americane în valoare de 75 de miliarde de dolari, ca parte a unei armistiții comerciale cu Washingtonul.

 

Advertisement
Advertisement