Detalii nestiute despre Casa Poporului, cea mai scumpa cladire administrativa din lume

Palatul Parlamentului, cunoscut si sub numele de Casa Poporului, este o destinatie obligatorie pentru turistii care viziteaza Bucurestiul. S-ar putea ca ghidul sa nu va dezvaluie insa unele secrete ale acestei cladiri.

Sponsored links

Constructia Casei Poporului, cladire admirata si contestata in egala masura de romani, a inceput in 1984 si initial ar fi trebuit finalizata in numai 2 ani.

Termenul a fost prelungit apoi pana in 1990, insa nici in prezent nu este finalizata. Numai 400 de incaperi si 2 sali de sedinte sunt finisate si folosite, dintr-un total de 1.100 de camere.Cladirea are 4 niveluri subterane si 2 adaposturi antiatomice, pentru ca Nicolae Ceausescuse temea de un razboi nuclear. Intr-un fel, aceasta grija era indreptatita, avand in vedere ca proiectul a inceput in timpul Razboiului Rece.

Fostul dictator era insa ingrijorat si de altceva, poate chiar mai mult decat de bombele atomice – de revolta poporului. Astfel, el ar fi cerut construirea unor tuneluri subterane, care sa-l duca in siguranta pana la aeroportul Otopeni, de unde sa poata fugi din tara.

Inginerul Traian Popp, care a lucrat pe santier, confirma existenta unui tunel care face legatura intre subsolul Casei si metrou, undeva intre statiile Izvor si Politehnica. Nu exista insa un metrou secret care sa ajunga pana la Otopeni, declara Popp.

Pe santier, pentru a putea duce la implinire acest proiect megaloman, au lucrat intre 20.000 si 100.000 de muncitori, uneori chiar si in 3 schimburi. Acestora li se adaugau si 200 de arhitecti, coordonati initial de Cezar Lazarescu.

Sponsored links

Putini turisti cunosc trista poveste a fostului arhitect-sef. Casa lui a fost daramata pentru a face loc noului Bulevard Victoria Socialismului, asa cum a fost demolat aproape intregul cartier Uranus, 57.000 de familii fiind mutate fortat.

Lazarescu nu a suportat gandul ca si-a pierdut casa si a murit, in urma unui atac cerebral, functia lui fiind preluata ulterior de Anca Petrescu.

Si muncitorii de pe santier au lasat in urma lor povesti. Unele amuzante, altele infricosatoare. Un articol publicat in Curierul National in anul 2003 prezenta cateva mesaje scrise de zidari glumeti, pe peretii Palatului: „Maria + Casa Poporului“ sau „AMR (Au mai ramas) 197, 196, 195 … zile“.

S-a vorbit mult despre lucratorii care si-au gasit sfarsitul aici, pe cel mai mare santier al tarii. Documentele confirma 27 de morti in accidente de munca, insa au circulat si inca circula zvonuri legate de muncitori ucisi, pentru a pastra tacerea asupra unor tuneluri sau camere secrete de aici.

Anca Petrescu, fostul arhitect-sef al santierului, infirma insa aceste ipoteze, precizand ca, atunci cand murea un muncitor, procurorii militari faceau o ancheta amanuntita si se cauta un vinovat. Prin urmare, disparitia unor angajati nu ar fi fost trecuta usor cu vederea.

Sponsored links

Dincolo de zvonuri si legende, Casa Poporului ramane un important obiectiv turistic. Este a doua ca marime din cladirile construite pe glob, dupa Pentagon, avand 84 de metri inaltime, o suprafata de 360.000 de metri patrati si este compusa din 23 de corpuri.In 1990, magnatul american Rupert Murdoch a vrut sa cumpere cladirea, cu 1 miliard de dolari, dar oferta sa a fost refuzata. In prezent, Casa Poporului este evaluata la 3 miliarde de euro.

Sponsored links