Delfinul care s-a sinucis pentru o femeie – Cel mai tulburător experiment NASA din istorie

O echipă de cercetători NASA și-a propus să afle cum să dezvolte inteligența delfinilor până în punctul în care aceștia ar putea fi învățați limba engleză. Experimentul demarat în anul 1934, este și astăzi cel mai controversat din lume, după ce delfinul s-a îndrăgostit de instructoarea sa, o cercetătoare care elibera tensiunile sexuale ale animalului cu mână.

Sponsored links

margaret lovatt

Neurologul american, John Lilly, a fost inițiatorul experimentului inedit, considerând că dacă un delfin va trăi printre oameni, va putea să învețe să vorbească. Proiectul a primit sprijin financiar de la NASA și a fost demarat imediat.

Învățăcelul, un delfin tânăr botezat Peter, a fost adus într-o casă construită special pentru experiment și adaptată la modul de viață uman-acvatic; casa a fost etanșată și inundată cu apă- 22 de centimetri adâncime. Cea responsabilă de lecțiile de engleză ale lui Peter a fost Margaret Howe Lovatt, expertă în comportamentul animalelor.

Începuturile experimentului promiteau rezultate uimitoare. Instructoarea vorbea tot timpul cu delfinul, îi repeta cuvinte, iar acesta reproducea sunete asemănătoare. Odată cu trecerea timpului, Peter a început să își schimbe comportamentul față de Margaret. Era tot mai dependent de ea și făcea gesturi specifice pasiunii animalice, uneori devenind chiar agresiv. ”Lui Peter îi plăcea să fie cu mine. Se freca de picioarele mele, de mână, iar eu îi permiteam”, a mărturisit Margaret Howe după 50 de ani de tăcere, timp în care a refuzat să ofere detalii despre experiment.

Cercetătoarea a explicat că de dragul științei și pentru a nu întrerupe lecțiile de engleză cu delfinul, a apelat la propria mână pentru a elibera mamiferul de tensiunile sexuale.”Gestul meu a fost doar un alt fapt din experiment, ceva care s-a întâmplat. Doar îl scărpinam un pic și puteam continua lecțiile de engleză. Cred că asta ne-a apropiat, dar nu din punct de vedere sexual. Asta a fost tot. Eu am fost acolo pentru a-l cunoaște pe Peter și ce s-a întâmplat a fost parte din el”, a motivat Margaret.

Sponsored links

margaret si delfinul

Pe fondul lipsei de rezultate, după câteva luni neurologul John Lilly a început să administreze delfinului LSD, drogul inteligenței, pentru a obține modificări la nivelul creierului lui Peter. Mai mulți membri ai echipei de cercetători s-au opus, iar NASA a retras finanțarea proiectului după 9 luni.

Dincolo de controversele stârnite, experimentul a avut un final tragic pentru Peter. A fost dus într-un delfinariu din Miami, iar despărțirea de Margaret l-a întristat. Deși era un mamifer vioi, Peter a devenit apatic, refuza hrana și deseori avea atacuri inexplicabile din lipsă de oxigen. Neurologul John Lilly, care a continuat să îl țină sub observație, a declarat că delfinul refuza să respire și s-a sinucis astfel din dragoste pentru Margaret Howe Lovatt.

Sponsored links