De ce unii oameni se tem de clovni?

Pentru unii, clovnii sunt niște coșmaruri groaznice. Teama poate fi atât de puternică încât o simplă imagine a unui clovn poate induce un atac de panică.

Sponsored links

Adesea folosiți pentru divertisment la petrecerile zilelor de naștere și în acte de circ, clovnii ar trebui să facă exact invers – ar trebui să creeze un mediu distractiv, plin de umor și fericit. Deci, de ce unii oameni se tem de moarte de clovni?

De ce unii oameni se tem de clovni?

Teama de clovni este cunoscută sub numele de Coulrophobia și se vede o frecvență crescătoare în ultimele decenii. Acest lucru se datorează în mare parte modului în care sunt ilustrați clovnii în cultura populară – filme precum Poltergeist și IT-ul lui Steven King înfățișează clovnii ca niște creaturi supranaturale, înfricoșătoare sau malefice. A fost și infamul criminal în serie, John Wayne Gacy, care se îmbrăca adesea ca un clovn pentru a distra copiii la petrecerile din cartier.

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că principalele motive pentru coulrofobie sau „clownfobie” sunt machiajul și trăsăturile exagerate ale clovnului. Aceste caracteristici faciale mari, extrem de exagerate, pot fi adesea extrem de înspăimântătoare pentru copii din cauza necunoașterii. Atunci când adulții suferă de această frică, este rezultatul fricii care este transmisă la vârsta adultă.

Intrarea în Valea Uncanny

Cercetătorii care au studiat fobia cred că există o oarecare corelație cu efectul neobișnuit al văii. Deoarece trăsăturile exagerate fac imposibilă aprecierea adevăratelor emoții ale unui clovn, persoanele afectate nu pot distinge dacă clovnul este atât de fericit pe cât pare să fie, sau dacă este pe punctul de a smulge fața cuiva. Continuarea acestei incertitudini vine din acțiunile clovnului. Un act de clovn poate include clovnul rănit sau alți clovni care se rănesc reciproc. Întrucât acest tip de comedie cu schelete subliniază durerea fizică, dar clovnul are un zâmbet mare pictat, sugerează în continuare că nu se poate încrede în expresiile pictate ale clovnului.

Într-un sens mai larg, caracteristicile faciale mascate sau ascunse par a fi cele mai importante aspecte și pot fi parțial responsabile pentru adevărata coulrofobie. Multe filme care prezintă antagoniști cu măști sau chipuri desfigurate provin de obicei din genul horror și sunt folosite special pentru a invoca frica. Cele mai notabile sunt Jason de vineri 13 (mască de hochei), Michael Myers de Halloween (mască albă simplă) și Freddy Krueger de la Nightmare de pe Elm Street (chipul sever desfigurat / ars). Conceptul este folosit și în francize mai moderne precum Scream (criminalul) și Saw (Jigsaw).

Sponsored links

Deși coulrofobia este o adevărată fobie, nu există încă studii științifice efectuate sau date statistice despre persoanele care suferă de coulofobie. Vestea bună este că fobia nu este, în general, un motiv de îngrijorare, deoarece este ușor pentru cărora nu le plac clovnii să evite să intre în contact cu ei. Pentru cazuri mai severe sau extreme, o persoană poate vedea un terapeut de comportament care să îi ajute să depășească frica.

Sponsored links