De ce tinerii nu mai cumpără mașini și apartamente în zilele noastre

În prezent, a avea succes nu mai înseamnă deținerea unui apartament și a unei mașini. Un număr tot mai mare de tineri din întreaga lume nu vor să le mai cumpere.

Sponsored links

Cercetările arată că așa-numita generație milenarilor, care are acum 30-35 de ani, rareori cumpără case și chiar mai rar – mașini. De fapt, nu cumpără deloc lucruri foarte scumpe. În SUA, persoanele cu vârsta sub 35 de ani sunt numite „generația chiriașilor.”

De ce se întâmplă asta?
Unii sociologi spun că acest lucru se datorează faptului că tinerii moderni suferă de crize financiare. De aceea, oamenii se tem de împrumuturi „serioase”.

Dar nu este cel mai important motiv. Problema este că generația actuală de tineri diferă de generația părinților lor. Au alte valori.

Tinerii de astăzi au reconsiderat conceptul de succes:

  • Oamenii de succes nu cumpără proprietăți – închiriază.
  • Dacă vrei să fii considerat um om
    cu succes, investește în experiențe: călătorește, fă sporturi extreme, construiește startup-uri.

Ideea este că oamenii nu doresc acum prosperitate și stabilitate – tot ce își doresc sunt programe flexibile care să le oferi timp, multă libertate și independență financiară și geografică.

Sponsored links

Oamenii nu au niciun interes pentru lucrurile materiale.
De ce să dețineți o mașină dacă puteți lua un taxi? Este aproape ca și cum ai avea o mașină personală cu șofer. Și nu este mai scump decât să ai propria mașină. De ce să cumperi o casă într-un loc frumos și să mergi acolo pentru vacanță, dacă poți găsi un loc unde să stai în orice colț al planetei? Nu trebuie să plătiți în exces pentru chirie sau să cumpărați o proprietate într-o țară pe care o iubiți. Același lucru se întâmplă cu proprietățile imobiliare din orașul dvs. natal: Nu știi cât timp vei rămâne acolo unde trăiești.
Puteți lua un credit pe o perioadă de 40 de ani sau puteți accepta faptul că vă veți petrece întreaga viață într-un loc închiriat.
Probabil că îți vei schimba locul de muncă în următorii câțiva ani. Dacă închiriați, în loc să cumpărați, nimic nu vă împiedică să vă mutați mai aproape de locul de muncă.
Potrivit lui Forbes, tinerii moderni își schimbă locul de muncă o dată la trei ani.

Conceptul de proprietate nu mai este relevant
James Hamblin, cronicarul The Atlantic, explică fenomenul după cum urmează: „În ultimul deceniu, psihologii au efectuat o multe cercetări dovedind că, în ceea ce privește fericirea și sentimentul de bunăstare, cheltuirea banilor pentru experiențe noi este mult mai mare  decât pe cumpărarea de lucruri noi sau foarte scumpe. Aduce mai multă bucurie.

Experiențele ne ajută să ne facem prieteni
Interacțiunea socială dintre oameni este crucială pentru a se simți fericiți sau nu. A vorbi cu ceilalți și a avea mulți prieteni te face să fii o persoană mai fericită. Dar cine ar vrea să audă despre faptul că ți-ai luat o mașină, o casă sau un apartament? Cât de palpitant este acest lucru? Toți vor să audă despre cum ați petrecut timp în vacanțe, pe insule, în destinații cât mai frumoase, ce experiențe ați avut…

Amintiți-vă că chiar și o experiență proastă poate deveni o poveste bună. Lucrurile materiale nu pot.

Cumpărarea de lucruri ne face să ne îngrijorăm.

Sponsored links

Împrumuturile pe termen lung te neliniștesc și te țin legat de locul de muncă. Îți iau timp, sănătate și mulți ani din viață. Tinerii nu mai vor să fie legați mental de o astfel de datorie. de aceea preferă cu totul altceva.
Lucrurile pe care le deținem, mai ales dacă sunt foarte scumpe, ne fac să ne îngrijorăm cu privire la starea lor. Dacă cumperi o mașină, vei tresări de fiecare dată când sună alarma cuiva afară. Dacă cumpărați o casă și o umpleți cu articole scumpe, vă veți teme să nu fiți jefuiți. Ca să nu mai vorbim de faptul că o mașină poate fi zgâriată sau poate necesita reparații, iar un televizor foarte scump s-ar putea sparge după un an de utilizare.

Dar nimeni nu vă poate lua vreodată experiențele pe care le aveți.

Fiecare achiziție va scădea ca și preț în timp.

Părinții noștri nu au putut călători la fel de des ca noi. Nu a existat posibilitatea de a se distra atât de mult. Nu au avut atât de multe oportunități de a începe o nouă afacere. Prin urmare, au investit în case și mașini și noi nu vrem să facem asta. La urma urmei, fiecare achiziție, dacă nu este o casă sau un apartament, se va deprecia în timp. Și dacă ne gândim la cât de repede se depreciază imobilul în timpul unei crize, atunci totul devine și mai evident.

Experiența este singurul lucru care contează: nu va scădea ca și valoare, nu se poate strica și nimeni nu o poate fura.

Sponsored links

Sponsored links