De ce te simți extrem de obosit? 10 motive pentru care te simți obosit și cum să rezolvi această problemă

„De ce sunt atât de obosit?” este o întrebare pe care oamenii și-o pun destul de des. Toată lumea obosește la un moment dat, mai ales după ceva de genul unei boli, o noapte lungă cu un copil bolnav sau o săptămână încărcată la serviciu.

Sponsored links

Cu toate acestea, atunci când oboseala este persistentă – când te simți obosit de îndată ce te trezești dimineața sau când somnul nu pare să te ajute, indiferent de cât de mult te odihnești – poate indica adesea o problemă mai profundă, de bază.

Deși există o mulțime de motive posibile pentru oboseală, iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii.

1. Deshidratare

Dacă vă întrebați des „De ce sunt atât de obosit?” și doriți să vă creșteți nivelul de energie, verificați mai întâi dacă nu cumva sunteți deshidratat. Creierul uman este 85% apă și trebuie să mențină acest nivel pentru a-și îndeplini funcțiile esențiale.

Semne de deshidratare

Dacă nu bei suficientă apă, creierul extrage fluide din sânge pentru a compensa deficitul. Ca urmare, nivelul de oxigen din sânge scade, reducând cantitatea de oxigen energizant disponibilă pentru organele și țesuturile tale. Oboseala și somnolența s-au instalat rapid, lăsându-vă mai vulnerabil la somnul de după prânz de la ora 14, pe care mulți dintre noi îl experimentăm.

Sponsored links

Nu puteți vindeca această problemă cu cofeină; singura soluție eficientă pe termen lung este să bei lichide hidratante pe tot parcursul zilei.

2. Lipsa de exercițiu fizic

Un antrenament vă va face cu siguranță și mai obosit, nu? Gresit! Oricât de contraintuitiv ar suna, activitățile fizice au un efect energizant. Mișcându-vă corpul eliberează endorfine, vă crește ritmul cardiac și vă crește concentrarea.

Încercați să vă încadrați în cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate medie în fiecare zi. Este mai ușor dacă poți intgra sportul în rutina ta de zi cu zi, fie imediat ce te trezești, fie imediat după muncă.

3. O alimentație necorespunzătoare

Mâncarea pe care o consumați are un impact direct asupra calității somnului și asupra cantității de odihnă pe care o aveți în fiecare noapte. Pentru energie maximă, alegeți proteine, carbohidrați cu eliberare lentă și o cantitate moderată de grăsimi sănătoase (nesaturate).
Majoritatea alimentelor ar trebui să fie pe bază de plante, bogate în fibre și sărace în zahăr. Aceste alegeri vor preveni fluctuațiile glicemiei, care vă pot face să vă simțiți epuizat.

O modalitate ușoară de a vă asigura că aveți o alimentație bună este pregătirea mesei. Este mai tentant să comazi mâncare la pachet atunci când ești obosit după muncă, dar dacă ai o masă gata pentru tine în frigider, vei fi mai puțin tentat de o pizza congelată sau de alte produse tip fast-food.

Sponsored links

4. Sari peste micul dejun

Micul dejun este cheia pentru menținerea unui nivel bun de energie pe tot parcursul zilei. Când mănânci micul dejun, trimiți semnale calmante zonelor creierului responsabile de evitarea pericolului, împreună cu cele care instruiesc organismul să conserve cât mai multă energie.

Ingerarea alimentelor semnalează creierului că există suficiente calorii disponibile pentru a ne asigura supraviețuirea. Acest lucru îl încurajează să rămână relaxat, ceea ce, la rândul său, promovează un somn odihnitor.

Unele idei grozave pentru micul dejun sănătos, sățios și pregătit includ ovăz hidratat peste noapte, smoothie-uri și burrito-uri pentru micul dejun.

Dacă pregătirea mesei nu vă place, aprovizionați-vă cu alimente ușoare, dar sănătoase pentru micul dejun, cum ar fi cereale cu mai multe fibre, iaurt și fructe.

5. Calitatea slabă a somnului

Știm cu toții că este important să te relaxezi cu câteva ore înainte de culcare, dar știai că ceea ce faci pe parcursul zilei este ceea ce promovează un somn de bună calitate? Nu este vorba doar de numărul de ore pe care le dormi, ci de cât de odihnitor și profund este acel somn dacă vrei să nu mai întrebi „De ce sunt atât de obosit?”

Sponsored links

Pentru a vă simți odihnit, încercați să vă reglați rutina zilnică pentru a vă face somnul mai profund și mai bun. Treziți-vă dimineața la o oră regulată pentru a vă asigura că beneficiați de lumină solară regulată.

Mâncați alimente hrănitoare în cantități moderate și asigurați-vă că rămâneți hidratat. Culcă-te în același timp și înainte de culcare, evită ecranele care pot emite lumină albastră dăunătoare și, de asemenea, te țin stimulat atunci când trebuie să adormi.

6. Apneea în somn

Apneea în somn este o tulburare obișnuită de somn în care căile respiratorii ale unei persoane sunt blocate în timp ce doarme, ceea ce face ca nivelul de oxigen să scadă în timpul somnului.

Acest lucru îi determină adesea pe oameni să nu mai respire noaptea și apoi să se trezească (acest lucru se poate întâmpla de peste 30 de ori pe oră).

Din această cauză, persoanele cu apnee în somn se pot simți fără respirație și au niveluri scăzute de energie. Piesele bucale și alte dispozitive pentru a ajuta la respirație pot fi folosite pentru a menține nivelul de oxigen într-o zonă sigură.

Inflamație ascunsă în interiorul corpului dvs. poate cauza oboseală

Turmericul poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a vă reduce inflamația și pentru a vă stimula din nou energia.

Dacă te simți obosit tot timpul și crezi că ai putea avea apnee în somn, este important să consulți un medic. Faceți un studiu de somn, deoarece acesta poate dezvălui adesea dacă există o problemă de fond care vă cauzează oboseala – și odată ce este pus un diagnostic, începe un tratament pentru a vă ajuta să vă recuperați energia.

7. Depresie

Depresia este cea mai frecventă tulburare de sănătate mintală în Statele Unite (și în multe alte țări ale lumii, de asemenea). Este marcată de sentimente persistente de tristețe sau nefericire, dar are și simptome fizice.

Sponsored links

În afară de oboseală, oamenii pot experimenta și schimbări în obiceiurile de somn și alimentație și dificultăți de concentrare care îi fac să se întrebe „De ce sunt atât de obosit?”

Tratamentul se poate concentra adesea pe antidepresive, consiliere și schimbări ale stilului de viață, cum ar fi gestionarea stresului pentru a ajuta la gestionarea acestei afecțiuni.

Mulți oameni beneficiază, de asemenea, de activități precum yoga și meditația, care ajută la reglarea atât a corpului, cât și a minții.

8. Hipotiroidism

Dacă o persoană are hipotiroidism, ea are o glanda tiroidă subactivă care nu produce niveluri adecvate de hormoni importanți, iar rezultatul poate fi o oboseală persistentă, chiar dacă cineva doarme suficient.

Alte simptome comune ale acestei tulburări includ schimbări de dispoziție, creștere în greutate și senzație de frig tot timpul.

Din fericire, o analiză simplă de sânge poate dezvălui dacă există o problemă și poate fi tratată cu pastile artificiale cu hormoni tiroidieni. Dacă bănuiți că ați putea avea hipotiroidism, discutați cu medicul dumneavoastră.

9. Anemia

Persoanele cu anemie nu sunt capabile să producă suficiente celule roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în corpul lor. Acest lucru se datorează adesea lipsei de nutrienți precum fierul sau B-12 și poate fi cauzat de probleme precum menstruații abundente, sângerări în tractul digestiv sau sarcină (datorită cerințelor crescute ale bebelușului în creștere).

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, acest lucru poate fi rezolvat cu tratamente precum modificări ale alimentației, suplimente de fier sau injecții cu B-12. Un simplu test de sânge vă poate spune dacă aveți anemie, așa că consultați-vă medicul dacă bănuiți acest lucru.

10. Cancer

Deși nu ar trebui să te sperii de cancer doar pentru că ești obosit, este un fapt că oboseala este unul dintre simptomele cancerului. Alte simptome comune pot include scăderea în greutate inexplicabilă și prezența nodulilor sau excrescentelor palpabile. Această boală este marcată de creșterea anormală și necontrolată a celulelor care pot afecta țesuturile înconjurătoare și, eventual, se pot răspândi în alte părți ale corpului.

Diagnosticul se face de obicei prin biopsie, iar tratamentul se concentrează adesea pe radiații, chimioterapie sau intervenție chirurgicală – și, în general, atunci când un diagnostic este pus devreme, rezultatele pentru pacient sunt mai bune.

Sponsored links

Gânduri finale

Dacă te întrebi în mod constant „De ce sunt atât de obosit?” poate fi timpul să vă consultați medicul pentru a afla dacă vreuna dintre problemele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră. Toate au tratamente care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții și să vă readuceți la niveluri normale de energie.

Te simți obosit tot timpul și nu-ți amintești cum e să te simți energic?

Dacă sună ca tine, atunci știi că această problemă îți distruge performanța și productivitatea.

Soluția?

Suplimente pentru energie.

Pentru cei care caută productivitate, suplimentele energetice devin din ce în ce mai căutate și utilizate pe scară largă datorită beneficiilor lor de stimulare a creierului și a energiei.

● Vitaminele  vă pot stimula funcția de memorie și vă pot îmbunătăți concentrarea.

● Uleiul de pește vă poate ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive și la combaterea inflamației cronice.

● Turmericul poate întârzia sau inversa boala Alzheimer, poate trata depresia și poate combate inflamația.

● Probioticele vă pot îmbunătăți sănătatea mintală și sănătatea intestinală.

Sponsored links