De ce simți amorțeală și furnicături în mâini? – Ai grijă la aceste 5 motive!

Probabil că în anumite ocazii ați simțit amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, lucru care apare din cauza unei întreruperi temporare a circulației sângelui la nivelul extremității.

Sponsored links

În continuare, în acest articol îți vom arăta cele 7 motive principale pentru care mâinile tale amorțesc, astfel încât să poți detecta la timp orice problemă de sănătate.

Ce trebuie să știi despre motivul pentru care mâinile tale amorțesc.

Cu toții am avut cel puțin o dată o mână sau un picior amorțit sau am simțit o senzație de furnicături în ele. Un doctor neurolog, explică care sunt posibilele cauze ale acestei amorțeli a extremităților și cum putem ști dacă este ceva mai grav.

DIN CE CAUZĂ ÎȚI AMORȚESC MÂINILE SAU PICIOARELE?

 

În general, acea senzație de amorțeală la unul dintre membre sau în orice altă zonă a corpului apare deoarece există o parte a sistemului nervos (fie că este vorba de terminalele nervoase pe care le avem în piele sau în coloana vertebrale, talamus sau creier) care are un fel de leziune sau problemă. Aceste leziuni pot fi de mai multe feluri și afectează una sau mai multe zone ale corpului. Identificarea zonei unde este amorțeala este, de fapt, un indiciu excelent pentru a afla unde este problema.

Sponsored links

Nervul comprimat între două suprafețe. Este cea mai frecventă cauză de amorțeală. Apare, de exemplu, când avem un picior încrucișat peste altul timp de mai multe minute. La puțin timp după revenirea în poziția normală, sensibilitatea este restabilită.
Migrenă cu aură. Amorțeala într-o jumătate a feței poate fi unul dintre primele simptome. A lua un analgezic sau a sta întins în pat în întuneric poate ajuta la prevenirea agravării durerii.

Diabet. Dacă nu este diagnosticat sau controlat, poate provoca alterări și leziuni ale nervilor care se pot manifesta prin furnicături si amorțeli la nivelul extremităților.
Hipotiroidism. Acest lucru determină o încetinire a metabolismului care, la rândul său, provoacă retenția de lichide și umflarea țesuturilor, care pot apăsa nervii periferici și pot provoca amorțeală.

Artrita reumatoidă. Faptul că mâinile îți amorțesc poate fi un semn de avertizare al acestei boli degenerative. Este adesea însoțită de alte simptome, cum ar fi oboseală sau rigiditate când stai în picioare.
Aveți o coastă în plus. Este afecțiune care nu este atât de comună sau binecunoscută. Afectează aproximativ 1 persoană din 500 și este cunoscut sub numele de „sindromul coastei cervicale”. Adică, persoana are încă o coastă care iese din a șaptea vertebră cervicală. Dacă comprimă vasele de sânge și unii nervi, poate provoca amorțeală la nivelul mâinilor.

O dietă foarte drastică. Nervii sunt protejați de o căptușeală grasă care împiedică compresia lor. Dacă are loc o scădere în greutate foarte bruscă (din cauza unei diete foarte restrictive, a tumorilor…) această protecție scade, determinând comprimarea nervului și amorțirea unei părți a corpului.

CÂND DEVINE ÎNGRIJORĂTOR

Sponsored links

– Dacă acea senzație de amorțeală nu dispare după o oră, poate exista o problemă de bază mai gravă. Poate varia de la impactul cervical, sciatică sau sindrom de tunel carpian până la hernie de disc sau scleroză multiplă.

– Un alt semnal de alarmă apare atunci când jumătate de corp (jumătate de față, braț și/sau picior pe o parte) este afectată de senzația de amorțeală, deoarece atunci când aceasta apare este de obicei un accident vascular cerebral. În acest caz, trebuie să mergeți rapid la medic, deoarece există măsuri de tratament pentru ca un pacient să se recupereze și să supraviețuiască fără sechele, care pot fi aplicate  în doa 4 ore și jumătate imediat după începerea simptomelor.

Din acest motiv, vă lăsăm și alte probleme mai grave legate de amorțeala la nivelul mâinilor:

1. Scleroză multiplă

Se datorează distrugerii creierului și a membranelor nervoase ale măduvei spinării, astfel că trecerea impulsurilor nervoase este întreruptă, reducând sensibilitatea și provocând amorțeală.

2. Osteocondroză cervicală

Se datorează alterării coloanei cervicale care determină compresia unui nerv și întreruperea fluxului sanguin provocând amorțeală în mâini, dureri de cap și probleme de coordonare.

Sponsored links

3. Sindromul tunelului carpian

Este foarte frecventă la persoanele care desfășoară activități cu lucru monoton cu mâinile, precum programatori, muzicieni etc. Ceea ce se întâmplă este că din cauza mișcărilor repetitive ale degetelor, tendoanele au tendința de a se inflama provocând amorțeală.

4. Tromboză venoasă

Acest lucru se datorează faptului că cheagul încetinește fluxul sanguin, împiedicând oxigenul și nutrienții să ajungă la destinație, ceea ce poate duce la complicații mai grave, cum ar fi gangrena.

 

5. Anemie și Diabet

De obicei sunt legate de problemele circulatorii la nivelul extremităților.

Sponsored links