De ce este dificil să ne amintim lucruri care ni s-au întâmplat înainte de vârsta de 4 ani

Se spune că personalitatea noastră este modelată în copilăria noastră, dar cum se face că noi nu ne amintim nimic de primii pași? Acest fenomen se aplică aproape tuturor oamenilor și chiar are un termen oficial – amnezia copilăriei. Pe măsură ce creștem, uităm oamenii, evenimentele și chiar locurile pe care le-am vizitat când eram copii.

Sponsored links

Există încă o mulțime de cercetări active pe acest subiect, dar noi am rezumat cele mai relevante informații mai jos.

Ce este amnezia copilăriei și când apare

Amnezia copilăriei este incapacitatea adulților de a-și aminti detaliile evenimentelor sau chiar evenimentele complete care li s-au întâmplat înainte de vârsta de 4 ani.

Unii cercetători au mers chiar mai departe și au descoperit că copiii înainte de vârsta de 7 ani sunt capabili să-și amintească „60% sau mai multe dintre evenimentele lor de la începutul vieții”, în timp ce copiii de 8 și 9 ani au putut merge doar până la 40%. Acest lucru le-a permis să realizeze că, pe măsură ce trecem prin diferite etape ale dezvoltării noastre, ne amintim mai puțin de ceea ce a s-a întâmplat înainte.

Amintirile noastre sunt strâns legate de capacitatea noastră de a vorbi

Sponsored links

Una dintre teoriile de ce nu ne reținem amintirile din copilărie este că nu am putut comunica verbal în acel moment. Când recuperăm o amintire, folosim cuvinte și o putem descrie în multe detalii, ceea ce necesită limbaj. Majoritatea bebelușilor nu vorbesc înainte de vârsta de 2 ani, așa că pur și simplu nu sunt capabili să-și creeze o memorie coerentă.

Dezvoltarea creierului nostru joacă un rol important

Acum vom vorbi despre explicația biologică a amneziei din copilărie. Pe măsură ce creștem, creierul nostru face multe eforturi, așa că un studiu a concluzionat că „atunci când creierul este ocupat să crească o mulțime de celule noi, el nu stochează amintiri care altfel ar fi pe termen lung”. În plus, nici măcar nu ne putem aminti fizic evenimentele de zi cu zi înainte de vârsta de 3-4 ani, deoarece memoria noastră episodică nu a intervenit încă. De aceea, putem avea amintiri abstracte, cum ar fi în ce parc mergeai des, dar nu în ce magazin de înghețată te-a dus mama ta la acea dată.

Părinții noștri modifică grav modul în care ne amintim anumite evenimente

Un alt studiu sugerează că părinții noștri sunt capabili să schimbe narațiunea copilăriei noastre. Avem tendința de a păstra mai bine o amintire dacă ni se amintește de ea, prin urmare ne amintim evenimentele pe care părinții noștri le consideră importante. Același studiu a constatat că copiii își amintesc în mod diferit același eveniment după ce l-au discutat cu tații lor, spre deosebire de mamele lor.

Sponsored links

Copiii sunt ușor impresionați, așa că este esențial să-i ajutăm să păstreze doar amintirile bune și să le perceapă corect.

Totul se rezumă la ceea ce ne-a lăsat o impresie de durată

Un psiholog pentru copii spune că, copiii păstrează amintirile care sunt pline de emoții, atât pozitive, cât și negative. Această constatare permite chiar și copiilor mici să își amintească ceva ce i-a marcat. Deci, sunt șanse ca dacă îți poți aminti o amintire timpurie, aceasta este cea care are cea mai mare semnificație pentru tine și declanșează un răspuns emoțional puternic.

Deci, spune-ne, care este cea mai timpurie amintire pe care o ai despre tine în copilărie? Îți amintești la ce vârstă memoria ta a devenit cea mai puternică?

Sponsored links