De ce este bine să bei apă pe stomacul gol imediat după trezire

Imaginați-vă că nu beți lichide în următoarele 8 ore. Ar fi destul de imposibil, nu? Ei bine, asta este exact ceea ce face corpul tău în timp ce doarme. Așa că dimineața, este destul de important să ne concentrăm pe un singur lucru – să bem un pahar cu apă.

Sponsored links

În timp ce dormi, corpul tău devine deshidratat, deoarece are nevoie de lichide pentru a funcționa. Și tot pe parcursul somnului corpul tău se detoxifică și filtrează deșeurile pe care le-ai acumulat în timpul zilei.

În Japonia, a bea apă imediat după trezire este un ritual popular. Ei cred că poate ajuta la vindecarea și ținerea sub control a epilepsiei, bronșitei, astmului, diareei, vărsăturilor, bolilor vezicii urinare, a rinichilor, tulburărilor menstruale, diabetului, meningitei, artritei, durerilor de cap, bolilor oculare și chiar vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă.

Deși să bei apă dimineața nu este cel mai plăcut lucru de făcut (majoritatea oamenilor preferă ceaiul sau cafeaua), poate aduce beneficii organismului în mai multe moduri.

Apă potabilă pe stomacul gol dimineața

După cum am menționat mai sus, organismul filtrează toxinele pe care le-ați acumulat pe parcursul zilei în timp ce dormiți. Nu mai rămâne multă apă în organism pentru a elimina toate aceste deșeuri până la trezire, așa că completarea corpului cu lichide (apa fiind cea mai bună) de îndată ce te trezești, va oferi rinichilor tăi lichidul de care are nevoie ca să elimine toxinele care vă blochează sistemul.

De asemenea, îți vei accelera metabolismul bând apă la prima oră dimineața. S-a demonstrat că a bea un pahar mare cu apă (500 ml) după ce te trezești, de fapt, stimulează metabolismul cu 30% timp de o oră!

Sponsored links

Ca să nu mai vorbim că creierul tău este 75% apă. Atunci când nu sunteți hidratat corespunzător, creierul funcționează cu mai puțin combustibil și vă puteți simți incredibil de epuizat sau puteți experimenta oboseală sau fluctuații de dispoziție. De asemenea, consumul de apă vă va ajuta să mâncați mai puțin și să îmbunătățiți digestia (mai ales dacă este băută cu 20 de minute înainte de masă). Poate preveni nevoia de a lua gustări inutile și nesănătoase și vă va permite să vă simțiți mai satul mai mult timp.

Dacă bei apă dimineața, vei completa și faptul că probabil ești deshidratat, chiar dacă s-ar putea să nu simți asta imediat. Când suntem deshidratați, nu gândim la fel de clar, iar claritatea mentală și vigilența noastră scade semnificativ.

„Deshidratarea ucide prin scăderea tensiunii arteriale la niveluri fatale. Cu cât consumați mai multă energie, cu atât este mai probabil să pierdeți apă”, spune Randall Packer, expert de la Universitatea George Washington. „Pierzi puțină apă de fiecare dată când expiri. Pierzi apă când transpiri. Pierzi și puțină apă atunci când metabolizați alimentele… și întotdeauna ai nevoie de încă un pic de apă.

Deshidratare de dimineață

Deshidratarea de dimineață este la fel ca orice altă formă de deshidratare. Apare atunci când utilizați sau pierdeți mai mult lichid decât consumați, iar corpul dumneavoastră nu are suficientă apă și alte lichide pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Dacă nu înlocuiți lichidele pierdute, vă veți deshidrata.

Simptomele deshidratării includ:

• Sete crescută
• Gură uscată și limbă umflată
• Slăbiciune
• Amețeli
• Palpitații (senzația că inima sare sau bate cu putere)
• Confuzie
• Oboseală
• Leșin
• Incapacitate de a transpira
• Scăderea producției de urină

Sponsored links

Dacă te trezești dimineața și experimentezi oricare dintre cele de mai sus, este un semn că corpul tău are nevoie de mai multă apă. De asemenea, ține cont de culoarea urinei când te trezești și mergi la baie. Dacă este galbenă intensă, atunci corpul tău are nevoie disperată de mai multă apă. De fapt, să te uiți la culoarea urinei tale pe tot parcursul zilei este o modalitate excelentă de a evalua dacă bei suficientă apă.

Câtă apă să bei dimineața?

Cel mai bun mod pe care l-am găsit de a-mi bea 1 litru de apă dimineața este să las un pahar lângă pat, astfel încât să îl pot bea imediat ce mă trezesc. Este un mod ușor să bei apă, mai ales când s-ar putea să te simți puțin lent și încă ești între lumea viselor și realitate.

Este recomandat să bei 1 litru de apă, cu cel puțin 45 de minute înainte de prima masă. Încearcă să bei aceeași cantitate înainte de fiecare masă (pentru mine, beau 1 litru înainte de micul dejun, prânz și cină, iar apoi mai târziu, noaptea beau o jumătate de litru până la un litru  – un total de 3,5-4 litri pe zi).

Dacă întâmpinați probleme să beți atât de multă apă dimineața, începeți cu un pahar și creșteți încet cantitatea de apă pe care o beți în fiecare zi. Deci, dacă ai băut 1 cană în prima dimineață, bea 2 căni în următoarea și așa mai departe până când ai ajuns la 4 căni.

Asigurați-vă că vă ascultați și corpul. Adesea uităm să bem apă și, în schimb, doar mâncăm mâncare – de cele mai multe ori, ne este mai mult sete decât foame, așa că asigură-te că bei puțină apă înainte de a lua următoarea masă!

Sponsored links

Sponsored links