De ce e bine să lași păianjenii din casa ta în pace

Primul lucru pe care il fac majoritatea oamenilor atunci cand vad un paianjen in casa lor este sa ia un papuc sau o matura si sa il omoare.

Paianjenul este un daunator de temut, foarte multi dintre oameni dezvoltand o frica fata de acestia. Frica de paianjeni poarte si numele de arahnofobie. Acestia au dimensiuni cuprinse intre 0,37 mm (Patu digua – cel mai mic paianjen) si 90 mm (Theraphosa blondi – cel mai lung paianjen din lume), chiar 2,5 cm daca luam in considerare si picioarele. Durata de viata a unui paianjen este de la 1 la 20 de ani, masculii reusind sa traiasca in general doar 1 an. Majoritatea paianjenilor din Romania traiesc 1-2 ani.

Un entomolog explica de ce este bine ca aceste animale sa fie lasate in viata in locuintele oamenilor.

Matt Bertone si colegii lui de la North Carolina State University au descoperit paianjeni in toate locuintele, indiferent cat de curate erau acestea, potrivit gandul.info, care citeaza Mental Floss.

Aceste insecte sunt, potrivit specialistului, importante pentru ecosistemele interioare din locuinte. Paianjenii consuma de la muste moarte cazute pe podea sau ramase in colturile ferestrelor, pana la tantari care se pregatesc sa ii muste pe locatarii casei in timpul noptii si alte insecte, precum plosnitele. in ceea ce priveste tantarii, acestia pot transmite, dupa cum se stie, boli grave.

Advertisement

Desi majoritatea paianjenilor au venin, acesta nu este suficient de puternic pentru a afecta semnificativ oamenii. Mai mult, cei mai multi paianjeni care se gasesc in locuinte nu sunt capabili sa penetreze pielea umana atunci cand musca. Nu in ultimul rand, aceste animale nu sunt agresive.

De aceea, Bertone spune ca ar trebui sa lasati paianjenii din locuinte in pace, deoarece ajuta la pastrarea unui mediu mai curat si mai sanatos.