De ce ar trebui să te trezești devreme în fiecare dimineață, conform științei

Trezitul devreme nu este o sarcină ușoară. În afară de acei câțiva „oameni matinali” norocoși, majoritatea persoanelor urăsc trezitul devreme. Și probabil că și tu ești una dintre aceste persoane.

Sponsored links

Dar știați că există numeroase beneficii în a te trezi devreme dimineața? După cum s-a dovedit, să te trezești devreme înseamnă să-ți faci un mare bine, deoarece trezitul devreme are multe beneficii pentru mintea și corpul tău.

1. E liniște și multă pace

-Când te trezești devreme, nu auzi claxoanele din trafic, sunete de muzică sau voci puternice. Practic ai un moment frumos și liniștit pentru tine – ceva foarte valoros în viețile noastre agitate.
-Ai acest moment în care îți poți asculta gândurile, poți face câteva exerciții de respirație, meditație sau relaxare.
-Te poți uita pe geam, poți privi lumea în liniște și poți face câteva afirmații pozitive pentru a-ți începe ziua într-un mod minunat.

A avea acest moment de singurătate, în liniște, nu înseamnă doar să te relaxezi. Momentele tăcute sunt de fapt foarte benefice pentru creier și corp. Ele ajută la:

-Creșteți nivelul de oxigen din creier
-Reduceți tensiunea arterială
-Reduceți migrenele
-Îmbunătățiți sănătatea mintală

Sponsored links

Chiar și un mic moment de liniște poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea dumneavoastră generală – un motiv perfect pentru a vă trezi mai devreme.

2. Îți poți planifica și organiza ziua

Când nu te trezești devreme, te grăbești în mod constant dimineața. Abia ai timp să te oprești și să te gândești, cu atât mai puțin să întocmești un plan zilnic sau o listă de sarcini.

A fi organizat este important pentru a fi productiv și a gestiona cât mai bine stresul. Dacă știți ce veți face pentru restul zilei, veți putea îndeplini acele sarcini. Fără o listă de sarcini, este probabil să uitați lucruri importante.

Trezindu-te devreme, îți faci timp pentru a scrie o listă a sarcinilor zilnice. Acest lucru vă va permite să le îndepliniți cu multă ușurință. Stabiliți câteva obiective zilnice sau pur și simplu alocați 10 minute pentru a schița un plan cu ceea ce trebuie să faceți în ziua respectivă. Te va face să fii mai puțin stresat și vei fi mai productiv.

Sponsored links

3. Când te trezești devreme dimineața, ai timp pentru micul dejun

Când te trezești târziu, nu ai timp să îți pregătești un mic dejun hrănitor. Ci mănânci rapid un sandwich, cereale cu un conținut mare de zahăr sau, mai rău, te mulțumești doar cu o cafea sau cu o băutură rapidă.

Micul dejun este o masă foarte importantă și nu trebuie omisă sau înlocuită cu mâncăruri nesănătoase. A lua o masă sănătoasă la prima oră a dimineții, poate însemna a avea o stare de bine pe tot parcursul zilei. Vă poate împiedica chiar și să mâncați mâncare de tip fast food pe parscursul zilei, deoarece,  simțindu-se hrănit, corpul nu va cere mâncare nesănătoasă.

Iată toate efectele pozitive ale unui mic dejun bun, de aceea este important să te trezești devreme:

-Porniți metabolismul și veți arde mai bine caloriile
-Vă ajută să vă concentrați
-Oferă energia atât de necesară
-Scade nivelul colesterolului negativ
-Reduce riscul de boli de inimă și diabet
-Reduce șansele de a fi supraponderal
-Asigură un ritm corporal sănătos
-Oferă o dispoziție mai bună și o gândire pozitivă.

Sponsored links

Avantajele luării micului dejun zilnic sunt de neegalat. Vă poate îmbunătăți viața!

4. Creierul va funcționa mai bine

Dacă vă simțiți ca în ceață pe tot parcursul zilei, poate fi necesar să setați alarma mai devreme. Potrivit unui profesor de biologie pe nume Christopher Randler, care lucrează la Heidelberg, Universitatea de Educație din Germania, să te trezești devreme înseamnă practic să-ți ajuți funcționarea creierului.

Oamenii care se trezesc mai devreme se bucură de o mai bună gândire critică și abilități mai bune de rezolvare a problemelor. Ei tind să fie mai creativi, mai amuzanți și chiar să rezolve sarcinile de la muncă mult mai ușor, datorită creșterii concentrării și a memoriei.

Aceasta înseamnă că veți obține performanțe mai bune la locul de muncă și poate chiar veți acționa mai mult. Deci, dacă vrei să ocupi o poziție mai bună la muncă, setarea alarmei mai devreme te poate duce acolo unde vrei să ajungi!

Sponsored links

5. Trezitul devreme dimineața oferă mai multă energie

Dacă vă simțiți în general lipist de energie când vă treziți dimineața, tot ce trebuie să faceți pentru a schimba asta este să vă schimbați ora la care adormiți și să vă treziți mai devreme dimineața. Nu pare că ar putea funcționa, dar cu siguranță va funcționa!

Introducerea ciclurilor de somn profund oferă beneficii de refacere completă a organismului. Adormitul și trezirea mai devreme vă pot ajuta să vă refaceți mai rapid organismul.

Asta se întâmplă în ciclurile de somn profund:

-Creșterea alimentării cu sânge a mușchilor
-Repararea țesuturilor
-Repararea oaselor
-Corecții celulare
-Eliberarea hormonilor de creștere pentru a construi mușchi
-Scăderea tensiunii arteriale
-Relaxarea corpului

Sponsored links

Este destul de evident că aceste beneficii sunt cruciale pentru sănătatea zilnică. Pentru a vă simți plin de energie și refăcut în fiecare dimineață, aveți nevoie de un somn mai profund. Pentru un somn profund, trebuie să dormiți și să vă treziți mai devreme – este atât de simplu.

6. Te poate face mai atractiv

Aspectul fizic nu este totul. Dar dacă îi acorzi o importanță deosebită, l-ai putea îmbunătăți dacă adormi devreme și te trezești devreme. Cu cât pari mai obosit, cu atât vei fi perceput mai puțin atractiv, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Stockholm. Și, bineînțeles, adormitul târziu și trezitul târziu te fac să te simți și să arăți mai obosit.

7. Trezitul devreme ajută copii la a avea note mai bune

Trezitul devreme înseamnă o concentrare și atenție sporite, ceea ce conduce la obținerea de note mai bune. Cel puțin, asta spun studiile din Europa și America cu privire la studenții de la universitate.

8. Vei dormi mai bine

Oamenii care trebuie să se trezească devreme, trebuie să-și planifice mai bine rutina de somn. Acest lucru le permite să aibă programe de somn constante și fiabile pe care le urmează constant. Dorm adesea zilnic la aceeași oră devreme, apoi se pot trezi cu ușurință dimineața.

Sponsored links

Este o concluzie logică: dacă dormi devreme și te trezești devreme, vei avea un somn mai bun. Dacă păstrați o rutină bună și constantă de somn care nu se schimbă des, învățați ceasul intern al corpului dvs. să funcționeze la anumite ore.

Odată ce acest ceas intern este pregătit pentru noua ta rutină, va funcționa în favoarea ta. Veți fi somnoros când doriți să fiți și treaz când veți avea nevoie. De asemenea, vă veți putea trezi mai natural și fără acel sentiment de oboseală cumplită.

9. Ești mai productiv când te trezești dimineața

Un studiu publicat în Journal of General Psychology în 2008 a arătat că cei care se trezesc devreme amână mai puțin decât cei care stau până la miezul nopții și se trezesc târziu. Oamenii care se trezesc devreme dimineață tind să fie mai disciplinați și mai concentrați, ceea ce contribuie la această productivitate.

Iată câteva moduri în trezitul devreme dimineața vă poate crește productivitatea generală:

-Creierul tău este reîncărcat și pregătit pentru muncă
-Îți începi ziua cu mai puține distrageri, așa că vei face mai mult
-Vă puteți planifica ziua cu ușurință
-Ai mai multă energie pentru sarcini
-Veți avea o dispoziție mai bună

10. Vei avea o gândire pozitivă, iar sănătatea mentală se va îmbunătăți

Trezirea devreme vă aduce multe beneficii, dar cel mai mare este probabil sănătatea mintală. Dacă dormi prea mult, și nu te trezești devreme, poți chiar dezvolta depresie. Acest lucru este valabil și pentru alte boli și tulburări mentale.

Un studiu publicat în revista Cognitive Therapy and Research a dezvăluit că cei care adorm mai târziu și se trezesc mai devreme sunt expuși riscului de a dezvolta gânduri negative. Acestea pot fi adesea copleșitoare pentru acele persoane.

Așadar, dacă vrei să-ți îmbunătățești viața, schimbă programul de somn și trezește-te devreme dimineața.

Sponsored links