De ce apare des infecția urinară și cum să scapi de ea

Infecțiile recurente ale tractului urinar sunt cele mai des întâlnite la femeile vârstnice.

Sponsored links

Nevoia de a urina urgent, urină tulbure și urât mirositoare, urinări dese și dureroase: sunt semne clare că ați putea avea o infecție a tractului urinar. După un tratament, te simți mai bine, dar apoi, câteva luni mai târziu, simptomele revin. De ce?

De ce continuați să aveți aceste infecții? Și ce spun ele despre sănătatea ta?

“Vestea bună este că de cele mai multe ori nu este nimic prea grav, mai ales dacă sunteți femeie”, spune medicul urolog Sandip Vasavada. „Vedem infecții urinare recurente la femeile de toate vârstele”, spune el. (Medicii clasifică infecțiile urinare ca recurente dacă aveți trei sau patru infecții într-un an.)

Mai predispuși la infecțiile urinare recurente sunt adulții mai în vârstă.

Și bărbații le pot avea, dar acesta este un semnal că ceva blochează urinarea, cum ar fi pietrele la rinichi sau o prostată mărită. „La bărbați, infecțiile urinare nu sunt de obicei recurente”, spune dr. Vasavada.

De ce femeile și persoanele în vârstă sunt mai expuse riscului?

E. coli sau alte bacterii cauzează infecții la nivelul rinichilor, vezicii urinare, uretere sau uretra. Din păcate, femeile sunt mai susceptibile de a le dezvolta, în principal din cauza anatomiei lor.

Sponsored links

Uretra femeii este mai scurtă decât cea a bărbatului și mai aproape de anus. Uretra este, de asemenea, aproape de vagin, care poate colecta bacteriile în timpul sexului. Așadar, atât bacteriile din anus, cât și cele din vagin au acces ușor la tractul urinar al femeii.

Femeile aflate în postmenopauză prezintă, de asemenea, un risc mai mare, deoarece modificările pH-ului din vagin îl fac mai susceptibil la infecție.

Atât bărbații, cât și femeile sunt predispuși la apariția infecțiilor pe măsură ce îmbătrânesc. Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi prolapsul vezicii urinare la femei și mărirea prostatei la bărbați, cauzează golirea incompletă a vezicii urinare la persoanele în vârstă. Urina care rămâne în vezică prea mult timp poate favoriza creșterea bacteriilor.
În cazul diabeticilor, unele medicamente mai pot, de asemenea, să crească zahărul în urină și să creeze condiții ideale pentru o infecție.

De ce revin infecțiile urinare, chiar dacă ai urmat un tratament?

Există multe feluri de antibiotice orale care tratează infecția urinară. Medicul prescrie un medicament, apoi va trece la altul, după ce la analiza de urocultură identifică ce bacterie cauzează infecția. Găsirea medicamentului potrivit poate dura un timp, iar infecțiile recurente pot apărea între timp.

Infecțiile reapar și datorită faptului că o persoană începe să se simtă mai bine și decide să nu mai ia antibioticul – contrar instrucțiunilor medicului – și apare, desigur, o altă infecție. Nu este niciodată o idee bună să încetați să luați antibiotice înainte ca dozajul să fie complet.

Sponsored links

„Dar chiar și persoanele care iau medicamente așa cum le prescrie medicul pot face infecții recurente”, spune dr. Vasavada.

Dacă sunteți o femeie mai tânără care este activă sexual, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic pe care să îl luați înainte și după activitatea sexuală. Pentru femeile aflate în postmenopauză, o cremă vaginală cu estrogen poate ajuta la reducerea infecțiilor.

Dacă infecțiile persistă, medicul dumneavoastră poate testa și sănătatea rinichilor, vezicii urinare sau ale altor părți ale sistemului urinar.

Poți preveni infecțiile urinare?

Există pași pe care îi puteți face pentru a reduce numărul de infecții urinare. Cel mai de bază este să beți multe lichide. Acest lucru duce la urinarea frecventă și ajută la eliminarea bacteriilor.

Pentru femei, urmarea unor bune practici de igienă este deosebit de importantă:

Sponsored links

  • După ce ați mers la toaletă, ștergeți organele genitale din față în spate, pentru a reduce șansa de a muta bacteriile E. coli din zona rectală în uretra.
  • Urinați imediat înainte și după sex.
  • Nu faceți duș vaginal și nu folosiți deodorante feminine pe organele genitale.
  • Purtați lenjerie de corp din bumbac.
  • Pentru adulții mai în vârstă, aveți grijă să tratați „problemele de incontinență”, care sunt o problemă în special pe măsură ce îmbătrâniți.

Sucul de afine luptă împotriva infecțiilor?

Un medic spune că: “Există date contradictorii. Nu va vindeca o infecție, dar ar putea ajuta la prevenirea acesteia, așa că nu descurajăm consumul de afine”.

Sponsored links