De ce apa nu îngheață sub un strat de gheață?

Apa este cea mai misterioasă și, în același timp, cea mai importantă substanță pentru menținerea vieții pe planetă. Nu are miros, nici culoare, dar existența oricărei vieți sub orice formă pe care o știm, fără apă, ar fi pur și simplu redusă la zero.

Sponsored links

Una dintre calitățile unice ale apei este capacitatea sa de a menține viața sub apă datorită unei anomalii naturale interesante, în care gheața acoperă o masă de apă, împiedicând-o să înghețe complet. Conform legilor fizice obișnuite, totul ar trebui să se întâmple exact invers, iar o substanță care a fost în formă solidă mult timp ar trebui să fie în partea de jos, și nu la suprafață. Deci, de ce încalcă apa legile de bază ale fizicii?

De ce gheața nu se scufundă?

Se crede că abilitatea unică a gheții de a nu intra sub apă se datorează apariției unei zăbrele speciale de cristal, care este adesea îmbogățită cu bule mici de aer. Acoperirea cu gheață, care se răspândește treptat de la țărmurile rezervorului de apă până în centrul său, protejează în mod fiabil toți locuitorii din apă de înghețurile severe, menținând în același timp o temperatură pozitivă sub cupola de gheață.

Teoretic, orice, chiar și cel mai mare corp de apă, poate îngheța, in anumite condiții naturale și de temperatură. În conditii normale, chiar și un mic iaz cu o adâncime maximă de aproximativ trei metri nu este capabil să înghețe până la fund, datorită faptului că atunci când apa atinge o notă critică de +4 grade Celsius, un proces intensiv de mișcare a straturilor începe în iaz / lac / râu și în alte rezervoare similare.

Diferite temperaturi.

Sponsored links

Cele mai reci straturi de apă se ridică treptat, în timp ce, cele mai calde încep să cadă. Pe măsură ce temperatura medie scade, gheața se formează treptat pe suprafața rezervorului, ceea ce oprește procesul de mișcare a straturilor de apă la diferite temperaturi și împiedică înghețarea completă a lumii de sub gheață.

Organismele vii pot supraviețui în gheață?

În ciuda faptului că, pentru un corp uman, o ședere îndelungată la temperaturi scăzute aduce moartea, pentru unii amfibieni chiar și înghețurile foarte lungi nu sunt foarte groaznice. Așadar, broaștele au o capacitate unică de a îngheța odată cu apa, fără consecințe asupra sănătății lor. Broaștele obișnuite din iaz în sezonul rece raman suspendate in apa înghețată și se dezgheață la primele raze ale soarelui cald.

Amfibienii au primit o asemenea superputerea naturală ca urmare a unei evoluții îndelungate, ceea ce le-a dat organismelor lor un antigel natural special. Prezența antigelului în corpul broaștei ajută la prevenirea formării de mici cristale de gheață, care sunt principala cauză a decesului celulelor vii.

Sponsored links

Poate îngheța oceanul?

Așa cum am menționat mai sus, sub prezenta condițiilor climatice moderne, chiar și cel mai puțin adânc iaz nu este capabil să înghețe complet. Cu toate acestea, să încercăm să ne imaginăm că, ca urmare a unui dezastru natural pe Pământ, toate oceanele au înghețat până la fund. Se poate întâmpla asta cu adevărat?

Se știe că temperatura de îngheț a apei sărate depinde de nivelul de salinitate al acesteia. Deci, cu cantitatea medie de sare de mare din apă, temperatura obișnuită la care oceanul începe să fie acoperită cu o crustă subțire de gheață devine aproximativ -2… -4 grade Celsius. În ciuda faptului că planeta noastră în diferite epoci a cunoscut multe vârste de gheață mari și mici, oceanele planetei noastre nu au înghețat niciodată până la fund. Curenții oceanici calzi chiar și în anii cei mai reci ai Pământului au ajutat la menținerea apei de mare într-o stare lichidă. Cu alte cuvinte, posibilitatea ca oceanele planetei să fie complet înghețate se reduce la zero absolut.

Apropo, știați că Pluton are propriul său ocean înghețat de apă lichidă? Dacă un obiect atât de îndepărtat și-ar putea menține resursele de apă într-o stare lichidă, atunci planeta noastră nu are de ce să-și facă griji în această privință.

Sponsored links

 

Sponsored links

SURSĂhi-news.ru