Curiozitati despre somn: 30 de lucruri pe care sigur nu le stii

Avem nevoie de somn pentru a creste, pentru a ne reface si pentru a functiona la parametrii optimi. Memoria si vigilenta depind de cantitatea si calitatea somnului de care avem parte, la fel si capacitatea de concentrare si invatare.

Sponsored links

Este evident ca somnul ne este absolut necesar, chiar daca, aparent, nu este decat o pierdere de timp. E adevarat, oamenii isi petrec aproape o treime din viata dormind, dar in lipsa somnului viata ni s-ar scurta considerabil.

Devenind tot mai constienti de importanta somnului, oamenii de stiinta i-au acordat o atentie deosebit in ultimii ani. De fapt, aproape tot ce stim in prezent despre somn se datoreaza cerecetarilor din ultimii 25 de ani. Iata cateva dintre cele mai interesante descoperiri:

1. Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decat de foame. Un om normal rezista maxim 10 zile fara somn si aproximativ 14 zile fara mancare.

2. Recordul in ceea ce priveste cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute. Persoana care a rezistat atata timp fara somn a avut halucinatii, paranoia, vedere incetosata, a vorbit fara noima si a suferit pierderi de memorie.

3. Nasterea unui copil in familie se traduce pentru parinti in aproximativ 400-750 de ore de somn pierdute in primul an.

Sponsored links

4. Insomnia micsoareaza creierul. Cercetatorii olandezi au descoperit ca pacientii care sufereau de insomnie cronica aveau mai putina materie cenusie in cortexul orbitofrontal stang decat cei care dormeau bine. De obicei, aceasta afectiune este caracteristica oamenilor care sufera de depresie sau de sindrom posttraumatic.

5. Un studiu efectuat in anul 1998 al carei rezultat inca nu a primit o explicatie plauzibila, a aratat ca daca utilizam o lumina puternica pozitionata in partea din spate a genunchiului vom putea sa resetam creierul in ceea ce priveste ceasul biologic.

6. In timp ce dormim creierul nostru se reenergizeaza, celulele se regenereaza, iar corpul nostru incepe sa produca hormoni importanti.

7. 12% din populatia planetei viseaza alb-negru, insa inainte de aparitia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%.

8. Lipsa somnului poate cauza o crestere in greutate de aproximativ 900 grame pe saptamana deoarece ni se deregleaza echilibrul hormonal si vom simti mai des nevoia de a manca.

Sponsored links

9. Inainte de aparitia ceasurilor desteptatoare existau oameni special angajati pentru a da trezirea. Acestia aveau niste bete cu care bateau in geam.

10. Este imposibil sa stranutam atunci cand dormim.

11. E imposibil de spus daca un om este intr-adevar treaz, fara o examinare medicala atenta. Oamenii pot atipi avand ochii deschisi, fara macar sa fie constienti de acest lucru.

12. Specialistii sustin ca un om retine doar 10% din ceea ce a visat intr-o noapte. De aceea, de nulte ori nu mai putem povesti ceea ce am visat, Practic, la 5 minute dupa ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar dupa 10 minute, il uitam in proportie de 90%.

13. Somnul REM (faza in care avem vise) apare in rafale, la aproximativ 90 de minute dupa adormire, insumand, de regula, aproximativ 2 ore pe noapte.

Sponsored links

14. Nimeni nu stie sigur daca si alte specii viseaza, ceea ce se cunoaste insa este ca unele animale au cicluri de somn similare celor ale oamenilor.

15. Elefantii dormi in picioare in timpul somnului non-REM, dar se intind in faza de somn REM.

Sponsored links

1
2
SURSĂadevarul.ro