Cum să-ți controlezi hormonii care te fac să te îngrași

Este greu de imaginat că greutatea noastră depinde nu de cât de des mâncăm țelină sau piept de pui la abur, ci de anumite substanțe chimice din corpul nostru. Dar tocmai hormonii sunt cei care dau ordin organismului de a stoca grăsime sau de a slăbi.

Sponsored links

Există mulți factori care influențează greutatea: lipsa de mișcare, genetica, supraalimentarea, totuși, o mare contibuție o au hormonii care sunt responsabili de metabolism.

Tocmai hormonii sunt cei care decid daca te îngrași sau dacă slăbești.

Insulină

Celulele primesc energie din glucoză. După masă, nivelul glucozei crește, iar pancreasul secretă insulină. Insulina vă ajută să furnizați glucoză către celule. Ca să spunem așa,  insulina bate la ușile celulelor pentru a le livra glucoză. Celulele deschid ușa, lăsând să intre glucoza.

Insulina ne oferă energie dar acumulează și păstrează grăsimea. Dacă organismul are un nivel ridicat de insulină, grăsimea se va acumula.

Cortizol

Cortizolul este hormonul stresului. Este secretat de glandele suprarenale pentru a preveni intrarea glucozei în sânge. Tocmai din acest motiv, stresul provoacă dorința de a mânca ceva dulce, așa că organismul acumulează putere pentru a face fața situațiilor dificile.

Sponsored links

Cortizolul accelerează metabolismul pentru a conserva energia. Dacă organismul are un nivel ridicat de cortizol, grăsimea se va acumula.

Leptina

Leptina este hormonul sațietății care este produs de celulele adipoase și trimite creierului semnalul că „ești plin”. Controlează viteza metabolismului și decide ce să facă cu grăsimea: să o depoziteze sau să o ardă. Dacă corpul tău are un nivel scăzut de leptină, vei mânca în exces. De multe ori ceea ce cauzează un nivel scăzut de leptină este lipsa somnului, motiv pentru care este atât de important să știi cum să-ți organizezi ziua.

Hormoni tiroidieni

Hormonii tiroidieni (T3 și Y4) sunt produși de glanda tiroidă și accelerează arderea grăsimilor. Viteza metabolismului depinde de ele. Dacă organismul are un nivel scăzut de hormoni tiroidieni, grăsimea se va acumula.

Ce trebuie să mănânci și cum să te antrenezi ca să slăbești?

Hrănire

Cercetările arată că frecvența optimă de hrănire este de trei ori pe zi.

Sponsored links

Dietele stricte sunt un stres pentru organism. Vei deveni slab, dar nu cu mult, iar corpul tău va primi semnalul că trece prin momente grele și că trebuie să-și facă rezerve pentru orice eventualitate. Drept urmare, chiar dacă mănânci puțin, greutatea ta poate crește.

Cel mai bine este să slăbești treptat, scăzând treptat numărul de calorii (de exemplu, dacă ar trebui să consumi 1.900 kcal pe zi, consumă 1.700; cantitatea exactă depinde de vârsta, înălțimea, greutatea și stilul tău de viață). Acest lucru va convinge organismul că nu ar trebui să depoziteze grăsime.

Mănâncă alimente care contribuie la dezvoltarea insulinei. Acestea sunt produse cu un indice glicemic (IG) scăzut. IG indică ce nivel de glucoză va fi în sânge după consumul produsului.

În loc sa consumi carbohidrați cu eliberare rapidă, consumă proteine ​​și fibre; te fac să te simți sătul și te ajută să nu mănânci în exces. Proteinele sunt materia primă pentru construirea mușchilor și, cu cât ai mai multe, cu atât corpul tău consumă mai multe calorii chiar și în stare de inactivitate.

Exerciții

Sponsored links

Când te antrenezi, mușchii tăi consumă rezervele de glucoză și trebuie să le reumple. Această cercetare a arătat că cele mai eficiente antrenamente pentru a crește sensibilitatea la insulină sunt antrenamentele de mare intensitate pe intervale.

Timpul optim de antrenament este de 1-1,5 ore pentru exerciții de intensitate moderată. Dar doar 20 de minute sunt suficiente pentru antrenamentul cu intervale de mare intensitate. După un antrenament, organismul continuă să ardă calorii chiar și a doua zi. În timpul antrenamentului, consumați o băutură cu proteine ​​și carbohidrați (sau numai carbohidrați), acest lucru vă va ajuta să țineți cortizolul sub control.

Sponsored links