Cum să scapi rapid și simplu de pietrele de la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de litiază renală sau calculi, apar atunci când se formează mici cristale minerale în rinichi. Pietrele la rinichi sunt dureroase, dar este posibil să le puteți trata singur. Cu toate acestea, dacă durerea persistă, asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră.

Sponsored links

1. Bea multă apă și alte lichide.

Aportul de lichide vă va face să urinați, iar urinarea vă va ajuta în cele din urmă să eliminați piatra la rinichi. Apa pură este cea mai bună. Doar una sau două din 10 pietre la rinichi vor necesita mai mult decât să bei multă apă și să aștepți, așa că asigură-te că rămâi hidratat.

Institutul de Medicină recomandă femeilor să bea aproximativ nouă căni (2,2 litri) de lichide pe zi. Bărbații ar trebui să bea aproximativ 13 căni (3 litri) de lichide pe zi.
Încercați să beți suficientă apă, astfel încât urina să fie galben deschis sau limpede. Acesta este un semn că bei suficiente lichide.

2. Bea limonadă, suc de merișoare sau suc de afine.

Lămâile, lime și merișoarele sunt foarte bogate în acid citric, care ajută la prevenirea creșterii în dimensiune a cristalelor și a formării de noi pietre la rinichi.
Evită berea închisă la culoare. Aceasta conține oxalați, care pot contribui la formarea viitoarelor pietre la rinichi.

3. Luați medicamente pentru durere, dacă este necesar.

Luați AINS sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. AINS vin în diferite forme: ibuprofenul (Motrin în special poate fi eficient), naproxenul (Aleve) sau aspirina sunt toate AINS utilizate în mod obișnuit. Dacă aveți sub 18 ani, nu luați aspirină, deoarece aceasta a fost asociată cu o boală periculoasă numită Sindromul Reye, care provoacă leziuni cerebrale acute.

Dacă aveți de-a face cu o piatră la rinichi mare și dureroasă, poate fi necesar să obțineți un medicament pentru durere eliberat pe bază de rețetă. Medicul dumneavoastră va putea diagnostica mai bine situația dacă acest lucru se întâmplă.

Sponsored links

4. Aflați când să mergeți la medic.

Majoritatea pietrelor la rinichi vor trece cu puțină răbdare și mult lichid. Aproximativ 15% dintre pietrele la rinichi vor necesita intervenție din partea unui medic. Consultați un medic dacă:
Aveți infecții frecvente ale tractului urinar (ITU). Infecțiile tractului urinar se pot agrava atunci când apare o piatră la rinichi.
Ați avut un transplant de rinichi, aveți un sistem imunitar compromis sau aveți în prezent un singur rinichi.

Sunteți însarcinată. Tratamentul pietrelor în timpul sarcinii depinde de obicei de trimestrul de sarcină.
Crezi că pietrele la rinichi ți-au obstrucționat tractul urinar. Semnele de obstrucție includ fluxul redus de urină, urinarea noaptea și durerea laterală.

5. Luați medicamente sau programați o procedură de îndepărtare dacă piatra nu trece.

Dacă piatra la rinichi nu trece de la sine, este posibil să aveți nevoie de medicamente sau de una dintre mai multe proceduri pentru a elimina piatra.

Litotritia cu unde de șoc este ideală pentru pietrele la rinichi sub 2 cm. Aceasta nu este o alegere bună pentru femeile însărcinate, deoarece necesită o radiografie pentru a localiza piatra și este posibil să nu funcționeze pe pietre foarte mari.

Pentru pietrele localizate în ureter, medicul dumneavoastră poate efectua o ureteroscopie. Aceasta presupune introducerea unei camere mici în ureter, astfel încât medicul să poată vedea piatra și apoi să o îndepărteze introducând un coș de sârmă prin vezică și în ureter, trăgând piatra.

Sponsored links

Dacă aveți o piatră la rinichi mare (mai mare de 2 cm) sau de formă neregulată, medicul dumneavoastră vă poate efectua o nefrolitotomie percutanată sau o nefrolitotripsie percutanată. În timp ce sunteți sub anestezie generală, chirurgul vă va face o mică incizie în spate și va îndepărta (nefrolitotomie) sau sparge (nefrolitotripsie) piatra la rinichi.

Dacă pietrele dumneavoastră la rinichi sunt rezultatul hipercalciuriei, adică rinichii dumneavoastră produc un nivel ridicat de calciu, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un diuretic, ortofosfați, bifosfonați sau, mai rar, agenți de legare a calciului.
Dacă suferiți și de gută, vi se poate prescrie alopurinol.

Prevenirea pietrelor la rinichi

1. Stai departe de zahăr

Zahărul perturbă capacitatea organismului de a absorbi calciul și magneziul, făcându-l un vinovat în formarea pietrelor la rinichi. Fructoza, care se găsește în zahărul de masă și în siropul de porumb bogat în fructoză, este asociată cu un risc crescut de apariție a pietrelor la rinichi. Dacă doriți să oferiți corpului un stil de viață mai sănătos și să evitați pietrele la rinichi, încercați să reduceți zahărul pe care îl consumați.

Unele sucuri cu aromă de citrice, cum ar fi 7UP și Sprite, conțin niveluri ridicate de acid citric. Deși ar trebui să evitați băuturile bogate în zahăr, ocazional sucul limpede poate fi o modalitate bună de a vă crește aportul de acid citric.

2. Exerciții fizice.

Faceți exerciții 30 de minute în fiecare zi. S-a demonstrat că exercițiile fizice moderate reduc riscul apariției pietrelor la rinichi cu până la 31%.
Încearcă să faci cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă moderată, cum ar fi mersul pe jos, jogging sau grădinărit.

Sponsored links

3. Limitați proteinele animale 

Proteinele animale, în special carnea roșie, vă cresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi, în special litiază de acid uric. Mențineți aportul de proteine ​​animale mai scăzut – o bucată de carne aproximativ de dimensiunea palmei sau a unui pachet de cărți – pe zi pentru a vă ajuta să reduceți riscul de a dezvolta toate tipurile de pietre la rinichi.

Carnea roșie, carnea de organe și crustaceele sunt bogate într-o substanță numită purină. Purina crește producția de acid uric de către organism și poate provoca pietre la rinichi. Ouăle și peștele conțin și ele purine, deși mai puțin decât carnea roșie și crustaceele.

Obțineți proteine ​​din alte surse, cum ar fi lactate bogate în calciu sau leguminoase. Leguminoasele conțin fibre și fitat, un compus care poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi. Aveți grijă totuși la boabele de soia, deoarece acestea conțin niveluri ridicate de oxalat.

4. Mâncați suficiente alimente bogate în calciu, dar evitați suplimentele.

Faptul că multe pietre la rinichi sunt făcute din calciu poate face ca reducerea aportului de calciu să sune ca o idee bună. Cu toate acestea, cercetările arată că dietele care sunt prea sărace în calciu cresc de fapt riscul de a face pietre la rinichi. Consumați o varietate bună de produse lactate, cum ar fi lapte, iaurt și brânză, pentru a vă satisface nevoile zilnice de calciu.

Copiii cu vârsta cuprinsă între patru și opt ani au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi. Copiii 9-18 ar trebui să primească 1.300 mg de calciu pe zi. Adulții de 19 ani și peste au nevoie de cel puțin 1.000 mg de calciu pe zi. Femeile peste 50 de ani și bărbații peste 70 de ani ar trebui să ia 1.200 mg de calciu pe zi.

Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră le recomandă, evitați suplimentele de calciu. În timp ce calciul pe care îl obțineți din dieta dumneavoastră nu are niciun efect asupra pietrelor la rinichi, consumul prea mult de calciu din suplimente poate crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

5. Mâncați o dietă cu conținut scăzut de oxalat.

Cel mai comun tip de pietre la rinichi este compus din oxalat de calciu. Evitarea alimentelor bogate în oxalat poate ajuta la prevenirea viitoarelor pietre la rinichi. Limitați-vă aportul de oxalat la 40 – 50 mg pe zi.

Mănâncă alimente care conțin oxalați în același timp cu alimente care conțin calciu. Oxalatul și calciul se leagă unul de celălalt înainte de a ajunge la rinichi, reducând riscul de a dezvolta pietre la rinichi din aceste alimente.

Alimentele bogate în oxalat (10 mg+ per porție) includ nuci, majoritatea fructelor de pădure, grâu, smochine, struguri, mandarine, fasole, sfeclă, morcovi, țelină, vinete, kale, praz, măsline, bame, ardei, cartofi, spanac, dulci cartofi și dovlecel.
Băuturile care conțin niveluri ridicate de oxalat (mai mult de 10 mg per porție) includ berea neagră, ceaiul negru, băuturile pe bază de ciocolată, băuturile din soia și cafeaua instant.
Corpul dumneavoastră poate transforma doze mari de vitamina C – cum ar fi cele din suplimente – în oxalat. Dacă nu vă recomandă medicul dumneavoastră, nu luați suplimente de vitamina C.

Sponsored links

6. Evitați dieta accidentală.

Dieta accidentală crește cantitatea de acid uric din sânge, crescând riscul de pietre la rinichi. Dietele bogate în proteine, cum ar fi dieta Atkins, sunt deosebit de dure pentru rinichi și ar trebui evitate.

Acestea fiind spuse, o dietă sănătoasă, echilibrată, cu multe fructe și legume, leguminoase, cereale integrale și proteine ​​slabe limitate poate fi o modalitate excelentă de a vă menține sănătos și de a preveni pietrele la rinichi.

7. Fiți deosebit de vigilenți dacă aveți antecedente de pietre la rinichi.

Potrivit studiilor, aproximativ jumătate din toți pacienții care au o piatră la rinichi vor avea un altul în 7 ani de la primul. Asigurați-vă că luați măsuri preventive dacă ați avut deja o piatră la rinichi; înseamnă că ești și mai expus riscului.

Sponsored links