Cum să oprești gândurile care te țin treaz toată noaptea

Sigur ți se întâmplă și ție ca fix atunci când încerci să adomi, în minte să îți vină mii de gânduri care te țin treaz.

Sponsored links

Și simți că nimic nu te poate face să nu mai ai gânduri, nici măcar o baie relaxantă, un pahar de lapte cald, și nici număratul oilor. Chiar și oamenii care nu au probleme cu somnul se pot simți uneori anxioși sau stresați, și atunci își simt mintea ca prinsă într-o cursă de gânduri. Dar nu vă îngrijorați, există modalități de a vă recâștiga somnul sănătos și odihnitor.

Noi am găsit câteva sfaturi și trucuri care vă pot ajuta să vă îmblânziți gândurile și să adormiți mai repede și sperăm că le puteți alege pe cele care vi se potrivesc cel mai bine.

Concentrați-vă pe aici și acum

Gândurile care nu ne lasă să adormim sunt adesea legate de trecut sau viitor. Ne facem griji pentru ceea ce se poate întâmpla sau regretăm că am făcut sau nu am făcut lucruri în trecut. Dacă asta ți se întâmplă, încearcă să te concentrezi pe ceea ce se întâmplă chiar aici, chiar acum. Deși nu putem schimba trecutul și nici nu putem prezice viitorul, momentul prezent este ceva pe care îl putem controla, iar această schimbare de focalizare ne poate oferi relaxarea de care creierul nostru are nevoie.

Renunță la dispozitivele electronice

Sponsored links

Folosirea telefoanelor, laptopurilor și tabletelor înainte de a merge la culcare poate crește nivelul de anxietate și stres, mai ales dacă citiți sau urmăriți știrile sau alte lucruri care vă fac să vă îngrijorați sau vă țin creierul ocupat. În plus, lumina de la aceste dispozitive electronice afectează grav producția de melatonină din organism, făcându-te să adormi și mai greu.

Distrage-ți atenția

Acum că ți-ai pus deoparte gadgeturile, te poți gândi la câteva alternative mai sănătoase. Puteți încerca un hobby liniștitor sau o activitate relaxantă care vi se potrivește cel mai bine, cum ar fi cititul, folosirea unei cărți de colorat, ascultarea muzicii, ieșirea la plimbare sau gătitul. Când nu poți adormi din cauza gândurilor tale, a face o activitate relaxantă te va ajuta să-ți schimbi atenția de la aceste gânduri și de la faptul că nu poți adormi, la ceva mai plăcut.

Programați un anumit moment pentru a vă face griji

Sponsored links

 

Așa cum vă programați un timp pentru a merge la cumpărături, a vă întâlni cu prietenii sau a face treburi casnice, puteți încerca să planificați 15 până la 30 de minute pe zi pentru grijile dvs. Dedică acest timp gândurilor care te deranjează și, șansele sunt mari, ca ele să nu mai apară seara târziu. În acest „timp de îngrijorare”, notează-ți gândurile stresante pe hârtie și gândește-te la câțiva pași practici pe care îi poți lua pentru a rezolva problema care te îngrijorează. Fii perseverent și încearcă să faci această tehnică parte din rutina ta pentru a obține rezultate mai bune.

Respirați aroma uleiului esențial de lavandă

 

Uleiul esențial de lavandă este adesea folosit în aromaterapie pentru ameliorarea stresului, relaxare și un somn mai bun. Puteți stropi câteva picături pe un prosop sau o cârpă sau puteți adăuga puțin ulei în baie. Uleiurile esențiale pot provoca reacții alergice, așa că aveți grijă când le utilizați.

Încercați o tehnică de relaxare musculară

 

Poți folosi această tehnică de relaxare chiar în patul tău. Rând pe rând, încordați-vă și relaxați-vă mușchii, începând de la degetele de la picioare la cap. Acest exercițiu vă va ajuta să vă relaxați mușchii încordați și vă va forța să vă concentrați asupra acestor părți ale corpului, ceea ce vă va distrage atenția de la orice alte gânduri.

Sponsored links

Nu te forța să adormi

 

În loc să încerci și să nu reușești să adormi, ridică-te din pat și fă ceva. Bea puțin ceai, citește o carte sau scrie în jurnal și întoarce-te în pat când începi să simți somnolență. A sta în pat și a te forța să dormi poate face ca creierul tău să asocieze patul cu insomnia și grijile, transformându-ți dormitorul într-un loc în care este greu să dormi.

Porniți televizorul

 

Știm că ți-am recomandat deja să scapi de toate gadgeturile înainte de culcare, dar dacă nimic nu ajută, emisiunea ta TV preferată poate funcționa ca distragere a atenției de care creierul tău are cu disperare nevoie. Lumina pe care o emite televizorul este mai departe de ochii tăi decât cea care vine de la telefon, deci este mai puțin dăunătoare pentru somnul tău. Mulți dintre noi pot adormi cu ușurință doar ascultând televizorul cu ochii închiși.

Încercați să faceți exerciții de respirație

 

Gândurile sunt adesea legate de stres, iar stresul ne face inima să bată mai repede și ne mărește ritmul respirator. Respirația lentă și profundă vă poate ajuta să vă calmați și să vă liniștiți gândurile. De asemenea, puteți încerca și alte exerciții și tehnici de respirație pe care le puteți practica oricând pentru a preveni stresul și anxietatea.

Sperăm că aceste sfaturi și trucuri vă pot ajuta să adormiți mai repede data viitoare când aveți prea multe gânduri. Dar dacă nimic nu ajută sau dacă simți că gândurile în exces se datorează unei afecțiuni medicale sau psihologice, este important să te prezinți la medic pentru a găsi un tratament care să te ajute.

Sponsored links

Ai avut vreodată gânduri care nu te-au lăsat să dormi? Poți împărtăși vreun sfat care te-a ajutat să adormi mai repede? Spune-ne în comentarii!

Sponsored links