Cum să îți crești nivelul de oxigen din sânge?

În acest articol, veai afla cum să îți crești nivelul de oxigen din sânge.

Sponsored links

Cu siguranță mulți dintre noi nu au auzit niciodată cuvântul oxigen din sânge în trecut, dar acum, după pandemia de covid-19, fiecare om știe despre el.

Inima te ajută să pompezi sângele în tot corpul, iar sângele din corpul tău furnizează oxigen tuturor celulelor tale.

Când inhalați oxigen proaspăt în plămâni, celulele roșii din sânge se leagă de oxigen și îl transportă în fluxul sanguin.

Majoritatea celulelor noastre au nevoie de oxigen, deoarece este unul dintre ingredientele cheie ale respirației aerobe și este procesul care produce o moleculă numită ATP.

Sponsored links

Să vedem cum să creștem nivelul de oxigen din sânge.

Care este un nivel bun de oxigen din sânge?

 

Nivelurile de oxigen din sânge sunt foarte importante când vine vorba de sănătatea ta, iar nivelul normal de oxigen din sânge ar fi undeva între 97% și 100%.

În anumite situații, nivelul de oxigen poate fi puțin mai scăzut, cum ar fi 95% sau 94% și nu este nimic de care să vă faceți griji.

Sponsored links

Dacă suferiți de o problemă pulmonară subiacentă, cum ar fi astmul, tuberculoza, aceasta ar putea duce la fibroză a plămânilor, unde saturația de oxigen poate începe să scadă.

Oxigenul ajută la înlocuirea celulelor care sunt moarte, vă furnizează energie, vă susține sistemul imunitar și multe altele. De aceea, este important să vă asigurați că nivelul de oxigen din sânge nu este prea mare sau prea scăzut.

Pentru ca oxigenul să ajungă la celulele din corpul nostru, are nevoie de un sistem de transport și pentru a ajuta la intrarea celor 20 de trilioane de globule roșii ale noastre.
Fiecare dintre acestea conține aproximativ 270 de milioane de molecule de hemoglobină care leagă oxigenul.
Pentru a conduce globulele roșii în tot corpul este nevoie de o pompă și aici intervine inima ta.
Inima umană pompează în medie de aproximativ 100.000 de ori pe zi și aceasta este centrala care primește oxigen acolo unde trebuie.

Intestinul, creierul, oasele, plămânii, sângele și inima își mențin incredibilul act de coordonare care te menține activ.

Sponsored links

Ce se întâmplă când nivelul de oxigen din sânge este scăzut?

O deficiență de oxigen în organism poate scădea coordonarea în organism și poate duce și la alte afecțiuni de sănătate.

Devine o chestiune de îngrijorare atunci când oxigenul din sânge scade sub 93%, ceea ce indică faptul că aveți nevoie de sprijin pentru oxigen.

Dacă nivelul este sub 90 la sută, atunci este considerat scăzut, rezultând hipoxemie.

Ce este un nivel periculos de scăzut de oxigen?

Nivelurile de oxigen din sânge sub 80% pot compromite funcția organelor, cum ar fi creierul și inima, și ar trebui rezolvate imediat.

Sponsored links

Hipoxemia apare atunci când o persoană are niveluri de oxigen mai scăzute decât cele normale în sânge.

5 Simptome de oxigen scăzut din sânge

Schimbarea culorii pielii

Celulele roșii transportă oxigen la țesuturile corpului, o cantitate insuficientă de globule roșii poate determina schimbarea culorii pielii.

Acest lucru este cunoscut sub numele de cianoză, pielea va apărea de obicei de un roșu-albăstrui închis și este cel mai vizibil dacă nivelul de oxigen scade dramatic.

Confuzie

Confuzia este o stare de a nu putea gândi clar sau rapid, de a te simți dezorientat și de a te strădui să fii atent, să iei decizii sau să-ți amintești lucruri.

Sponsored links

Dacă vă vedeți pe dumneavoastră sau pe altcineva prezentând brusc oricare dintre aceste simptome, poate fi un indiciu de hipoxie.

Hipoxia bruscă poate fi cauzată de o varietate de motive, de la un atac de astm sever la o problemă cu inima sau plămânii.

Tusea

Una dintre cele mai cunoscute cauze ale hipoxiei este un atac de astm sever, în timpul căruia poate fi greu să introduceți suficient aer în plămâni, deoarece căile respiratorii s-au îngustat.

În încercarea de a curăța plămânii, o persoană poate tusi frecvent.

Sponsored links

Ritmul cardiac și respirația rapidă

O frecvență cardiacă crescută apare de obicei atunci când faceți exerciții fizice, așa că dacă se întâmplă în timpul repausului poate fi un indiciu de hipoxie.

Când organismul nu primește suficient oxigen, inima începe să pompeze mai repede pentru a ajuta la circulația sângelui care conține oxigen în tot corpul, în încercarea de a satisface nevoile celulelor.

Respirația devine, de asemenea, mai rapidă atunci când nevoile de oxigen ale corpului nu sunt satisfăcute, într-un efort de a crește aportul.

Dificultăți de respirație

Respirația scurtă este considerată unul dintre cele mai evidente simptome ale hipoxiei și apare adesea ca urmare a creșterii ritmului cardiac și a respirației.

Poți simți dificultăți de respirație atunci când sunteți angajat în activități fizice și se poate întâmpla și în timpul somnului, determinându-vă să vă treziți fără respirație.

Cum pot crește oxigenul în corpul meu?

Să vedem cum să creștem nivelul de oxigen din sânge.

Stilul tău de viață determină cât de sănătos vei fi dacă ai obiceiuri precum fumatul și consumul de alcool, atunci trebuie să te gândești să renunți la ele.

Puteți crește oxigenul din sânge făcând exerciții zilnice și prin practici de respirație.

Există anumite practici în yoga care te învață cum să -ți controlezi respirația, ceea ce îmbunătățește oxigenul în corpul tău.

Urmați aceste tehnici de yoga pentru a întări mușchii pieptului și pentru a îmbunătăți sănătatea și funcționarea plămânilor:

Pranayama
Bhramari
Bhujangasana
Matsya Asana
Veți găsi cu ușurință videoclipurile legate de aceste tehnici de yoga exersați-le zilnic pentru rezultate mai bune.

Exercițiile zilnice pot îmbunătăți fluxul de oxigen în corpul tău și funcționează bine atunci când este furnizat suficient oxigen mușchilor și creierului tău.

Ce alimente cresc oxigenul în sânge?

Spanac

Este cel mai sănătos aliment și conține mult fier și acesta este ceea ce îl face să transporte suficient oxigen în diferite părți ale corpului.

Spanacul vă poate ajuta să reduceți stresul oxidativ și să reduceți nivelul tensiunii arteriale și, de asemenea, oferă organismului dumneavoastră proteine, fier, vitamine și minerale.

Brocoli

Este plin cu cei mai buni nutrienți, antioxidanți și minerale, care oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Broccoli conține fier, potasiu, calciu, seleniu și magneziu, precum și vitaminele A, C, E, K și o colecție sănătoasă de vitamine B, inclusiv acid folic.

Un consum mai mare de alimente bogate în fibre, cum ar fi broccoli, este asociat cu un risc redus de boli de inimă.

Avocado

Avocado funcționează uimitor pentru a furniza oxigen organismului și, de asemenea, oferă o mulțime de alte vitamine și minerale care sunt vitale pentru menținerea unui stil de viață sănătos.

Unele dintre beneficiile fructului de avocado

Este plin de acizi grași mononesaturați sănătoși pentru inimă.
Bogat în fibre.
Consumul de avocado poate reduce nivelul de colesterol și trigliceride.

Pepene

Este bogat în licopen, ceea ce duce la un aport sporit de oxigen a celulelor sanguine.

Pepenele verde conține beta-caroten, care îmbunătățește furnizarea de oxigen în corpul nostru și, de asemenea, beta-carotenul menține plămânii sănătoși pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Ananas

Este o sursă excelentă de vitamina C și antioxidanți.

Acești antioxidanți sunt responsabili pentru lupta împotriva radicalilor liberi din organism și îmbunătățesc furnizarea de oxigen în întregul corp către fiecare celulă.

Beneficiile ananasului.

Plin de nutrienți.
Conține antioxidanți care luptă împotriva bolilor.
Enzimele sale pot ușura digestia.
Ajută la reducerea riscului de cancer.
Întărește imunitatea.
Reduce inflamația.

Miere

Consumul zilnic de miere poate fi foarte bun pentru sănătatea inimii și a creierului.

Consumați miere cu apă caldă în fiecare zi pentru a crește aportul de oxigen în sânge și, de asemenea, mierea este acidă, ceea ce ajută la eliberarea oxigenului din rană și la susținerea vindecării.

Concluzie

Dacă corpul tău are deficit de fier, capacitatea sa de a transporta oxigen prin corp este mai mică. Deficiența de oxigen te poate face să te simți lent, inima, creierul vor fi la un nivel mai scăzut de funcționare.

Poate stresul să provoace niveluri scăzute de oxigen?

Stresul poate duce la stomac deranjat, hipertensiune arterială, dureri în piept. Stresul poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca oboseală, depresie, anxietate și chiar boli de inimă.

Pentru a combate stresul din viața ta, urmează aceste metode simple.

Exerciții fizice.
Reduceți aportul de cofeină.
Petrece timp cu prietenii și familia.
Râzi mai mult.
Nu mai utilizați produse din tutun și nicotină.
Studiați și practicați tehnici de relaxare.

Cea mai mare parte a respirației tale devine spațiu mort din cauza respirației rapide. Există un avantaj al încetinirii respirației, ne poate crește eficiența respirației prin furnizarea de aproximativ 20% mai mult oxigen.

Dacă doriți să îmbunătățiți absorbția de oxigen în sânge, respirați pe nas.

Sper că acest articol a răspuns la toate întrebările tale cu privire la cum să crești nivelul de oxigen din sânge.

Sponsored links