Pe măsură ce manierele, atitudinile și stilurile de îmbrăcăminte se schimbă în timp, la fel se schimbă și înțelegerea convențională a ceea ce înseamnă a fi o „doamnă”. Deși termenul poate părea depășit, există anumite aspecte ale comportamentului unei femei care sunt nemuritoare: eleganță, politețe și un sentiment de respect față de sine și față de ceilalți. Citește acest articol pentru a afla cum să fii o adevărată doamnă.
Sponsored links
Partea 1. Comportă-te ca o doamnă
1. Faceți prezentări.
Dacă vorbiți cu o persoană și o altă persoană se apropie, prezentați persoana cu care vorbeai inițial persoanei care tocmai a sosit.
În lumea afacerilor, ordinea în care sunt făcute prezentările depinde de nivelul de „importanță” al unei persoane; cu alte cuvinte, de nivelul său de vechime în cadrul companiei. Într-un astfel de exemplu, ar trebui să prezentați mai întâi persoana de nivel superior și apoi invers.
Rețineți că clientul are întotdeauna cea mai mare vechime, indiferent de titlul său.
Adăugați un detaliu atent despre persoana pe care o prezentați, atunci când este posibil. În loc să spuneți doar numele persoanei, introduceți și titlul acesteia sau cum ați cunoscut această persoană.
2. Spune te rog și mulțumesc.
Deși acest lucru poate suna ca un clișeu de etichetă, dacă uiți să spui aceste lucruri (chiar din întâmplare) gestul tău nu va trece neobservat și va părea foarte nepoliticos.
Spune mulțumesc oricând cineva îți face o favoare, oricât de mare sau mică; îi va arăta că l-ai apreciat.
Sponsored links
Întotdeauna mulțumiți gazdei/gazdelor după ce ați participat la o petrecere sau la o altă ocazie specială în casa sa. Luați în considerare să trimiteți un mesaj text „mulțumire”, un apel telefonic sau un e-mail în ziua următoare.
Mulțumește mereu oamenilor pentru cadourile pe care ți le-au oferit. Ar trebui chiar să vă gândiți să scrieți persoanei respective un mesaj prin care să îi mulțumiți.
Nu abuzați de cuvintele „vă rog” și „mulțumesc”. Folosirea lor excesivă le va lipsi de semnificația lor și te va face să pari slab. De exemplu, dacă un chelner îți trage scaunul, îți desface șervețelul și apoi îți toarnă un pahar cu apă, atunci mulțumește-i o dată la sfârșitul acțiunii, nu după fiecare gest.
Adăugați detalii când le mulțumiți altora. În loc să spui doar „Mulțumesc” unui prieten pentru că ți-a vorbit despre o problemă, spune „Mulțumesc pentru că ai fost atât de înțelegător. Înseamnă foarte mult pentru mine.” Acest lucru va părea mai sincer.
3. Să știi când să spui nu.
A fi politicos nu înseamnă a fi naiv și a-i lăsa pe alții să profite de tine. Este important să înveți cum să spui politicos oamenilor nu. Dacă cineva vă oferă alcool sau o țigară și nu sunteți interesat, atunci mulțumiți persoanei respective și să refuzați. A ceda împotriva voinței tale dă impresia că ești ușor impresionabil.
Sponsored links
În mod similar, dacă un bărbat încearcă să „te provoace” sau devine agresiv din punct de vedere fizic cu tine, atunci ridică-te și spune-i să se retragă. Dacă este necesar, sunați sau cereți ajutor.
4. Educă-te.
O doamnă este elocventă și poate purta o conversație. Acest lucru necesită să fi citit mult și să fii la curent cu evenimentele actuale din lume. Deși acest lucru nu necesită neapărat educație formală, atingerea celui mai înalt nivel posibil de educație va fi în beneficiul tău.
Caută întotdeauna modalități alternative de a te educa. Citește multe cărți (atât ficțiune, cât și non-ficțiune), citește știrile și participă la seminarii și/sau discuții.
Datorită internetului, majoritatea oamenilor au acces gratuit la o gamă nesfârșită de articole academice pe diverse subiecte, prin simpla apăsare a unui buton.
Multe campusuri universitare permit oamenilor să participe la cursuri fără a primi credite academice. Cu toate acestea, asigurați-vă că clarificați acest lucru cu institutul înainte de a intra la cursuri.
5. Să ai o postură a corpului adecvată
Să stai în picioare și să stai dreaptă sunt semne ale unei adevărate doamne. Ca un bonus suplimentar, a avea o postură bună este mai bine pentru spate și vă va ajuta să vă întăriți coloana! Va fi nevoie de ceva antrenament pentru a te obișnui cu asta, mai ales dacă ești obișnuită să stai ușor aplecată.
Sponsored links
6. Respectă-i pe toți.
A fi o doamnă nu înseamnă doar să arăți sau să te comporți corect în exterior; implică a fi o persoană bună în interior.
Când vorbești cu o altă persoană, acordă-i atenția ta totală. Este politicos și va crea o conversație mai stimulatoare pentru ambele părți.
Nu întrerupeți și nu vorbiți atunci când vorbește o altă persoană.
Oferă ajutorul tău celor care au nevoie. Acesta poate fi un act la fel de simplu ca a ajuta o persoană în vârstă să-și ducă cumpărăturile sau un act mai generos, cum ar fi voluntariatul la un adăpost pentru persoane fără adăpost sau pentru animale.
7. Fii fermecătoare.
O doamnă adevărată nu stă într-un colț liniștită și lasă lumea să treacă pe lângă ea. Ea interacționează cu alți oameni, poartă conversații stimulatoare și este mereu într-un flirt subtil.
Dacă nu știi să fii fermecătoare, începe prin a zâmbi mai mult oamenilor atunci când vorbești cu ei și a-i complimenta mai mult pe ceilalți. Faceți-le complimente personale; de exemplu, în loc să complimentezi pantofii unei persoane, spune-i că crezi că are un simț impecabil al modei.
8. Nu mânca și nu bea în exces.
A fi o doamnă necesită autocontrol și ambele activități sunt exemple de exagerare.
9. Fii respectuoasă atunci când vizitezi casele altora.
Când sunteți oaspete în casa altcuiva, permiteți gazdei/gazdelor să vă spună unde să vă așezați, unde să vă lăsați poșeta, dacă să vă descaltați sau nu și așa mai departe.
Sponsored links
Amintiți-vă că unii oameni sunt mai protectori față de mediul lor de acasă decât alții. Folosește-ți intuiția pentru a determina cum să te comporți.
10.Ține ușa deschisă pentru alții.
Nu contează dacă ești bărbat sau femeie, a te oferi să ții ușa deschisă pentru alți oameni este respectuos și prietenos.
11. Rămâi calmă, rațională și echilibrată în orice situație
Evitați să-i atacați pe ceilalți dacă sunteți nervoasă, supărată sau obosită. Rămâneți echilibrată și gestionați situația rațional și calm. Acest lucru te va împiedica să faci sau să spui lucrurila nervi pe care le vei regreta mai târziu.
Partea 2. Îmbrăcă-te ca o doamnă
1. Păstrează-ți igiena personală.
Acest lucru vă va ajuta să arătați și să mirosiți foarte bine și, mai important, va preveni infecțiile și alte boli.
Faceți uș zilnic. Dacă nu doriți să vă spălați părul în fiecare zi, atunci purtați o plasă de duș peste el și spălați-vă corpul cu apă și săpun. Spală-te pe dinți în fiecare dimineață și seară. Periajul între mese poate îmbunătăți și mai mult sănătatea și aspectul dinților și gingiilor.
Sponsored links
Dați-vă cu deodorant. Să mirosi bine este la fel de important ca să arăți bine.
Menține-ți regimul de epilare, bărbierit și/sau pensat. A scăpa de părul nedorit de pe corp te poate face instantaneu să arăți și să te simți mai atractivă și să îți lase o piele netedă, la atingere.
2. Îmbracă-te elegant.
Aceasta înseamnă să te îmbraci corespunzător pentru ocazie, pentru tipul tău de corp și pentru vârsta ta. Folosește-ți intuiția pentru a determina ce haine sunt cele mai potrivite pentru tine.
Cumpărați mai puține haine, dar de mai bună calitate, care vor rezista; a purta articole ieftine, de unică folosință, nu este bine pentru noua ta imagine.
Purtați haine care vi se potrivesc și care vă fac să vă simțiți confortabil.
E mai bine să porți fuste sau rochii decât pantaloni. Îți scot în evidență feminitatea și îți arată liniile corpului mai bine decât o fac pantalonii și te vei simți mult mai elegantă și feminină. Și nimic nu spune „doamnă” mai tare decât o femeie care poartă o fustă plăcută când toți ceilalți poartă blugi.
Nu merge cu picioarele goale. Purtați întotdeauna dresuri.
Nu te simți obligată să porți tocuri înalte dacă ți se par incomode – pantofii cu toc mai mic sunt la fel de buni.
Nu purta pantaloni de trening sau trening decât dacă ești la sală sau faci mișcare. Purtarea acestora toată ziua sugerează că acorzi foarte puțină atenție aspectului tău fizic.
3. Păstrați hainele curate și călcate.
Călcați hainele pentru a elimina orice urme de șifonat și asigurați-vă că vă spălați hainele dacă sunt pătate.
Sponsored links
4. Nu purtați machiaj excesiv sau îmbrăcăminte revelatoare.
Eleganța necesită minimalism; purtați machiaj pentru a vă accentua frumusețea, nu pentru a o acoperi.
Nu arătați decolteul excesiv și nu purtați topuri cu abdomenul gol. Aceste tipuri de haine revelatoare sugerează că nu te îmbraci pentru tine, ci mai degrabă pentru a atrage bărbați.
Dacă vă îmbrăcați pentru vreme caldă, asigurați-vă că lenjeria intimă nu va fi la vedere.
Dă-te cu puțin parfum doar când pleci în oraș. Prea mult parfum poate fi copleșitor pentru unii oameni.
Partea 3. Reguli de bune maniere la masă
1. Nu începeți să mâncați înainte de începerea mesei.
Dacă sunteți la un restaurant, așteptați până când mâncarea tuturor a sosit, înainte de a începe să mâncați. Când sunteți la o cină, așteptați ca gazda/gazdele să-și desfacă șervețelul și să înceapă să mănânce.
Nu vorbi cu mâncarea în gură. Nu este doar nepoliticos, ci poate distruge apetitul altor oameni.
De asemenea, evitați să eructați, să vă mușcați buzele sau să vă agitați la masă.
Dacă trebuie să tușiți sau să strănuți la masă, asigurați-vă că vă acoperiți gura cu un șervețel.
3. Scuzați-vă când este necesar.
Sponsored links
Dacă trebuie să te ridici de la masă pentru a merge la toaletă, spune-le celorlalți unde mergi.
4. Nu trimiteți mesaje și nu vorbiți la telefon.
Nu numai că îi va deranja pe ceilalți, dacă te afli într-un restaurant, ci este lipsit de respect față de persoana/persoanele cu care mănânci, mai ales dacă unul dintre ei ți-a gătit masa. Așteptați până la sfârșitul mesei pentru a efectua apeluri telefonice.
Opriți sau puneți pe silent telefonul în timpul cinelor formale.
5. Nu pune coatele pe masă.
Această regulă se aplică numai atunci când mănânci efectiv. Dacă mâncarea nu a sosit încă sau dacă stai la o masă și bei apă sau alte băuturi, atunci este acceptabil să îți sprijini coatele pe masă.
6.Tăiați mâncarea în porții de mărimea unei mușcături.
Nu numai că este mai sănătos decât să iei mușcături uriașe, dar îți va oferi posibilitatea de a mesteca și înghiți rapid mâncarea dacă cineva îți pune o întrebare când ai mâncare în gură. Nimic nu este mai frustrant (și jenant) decât ca cineva să-ți pună o întrebare imediat după ce ai luat o mușcătură uriașă de mâncare!
7. Ia de pe masă doar lucruri care sunt la îndemâna ta.
În caz contrar, roagă pe cineva să ți le înmâneze.
Dacă cineva îți cere sarea, dă-i sarea și piperul împreună, chiar dacă persoana cere doar una dintre ele. Aceste articole sunt menite să fie păstrate împreună în orice moment.
8. Nu uitați să vă folosiți șervețelul.
Curățați-vă degetele sau ștergeți-vă buzele atunci când este necesar.
9. Mulțumiți în mod corect
Asigurați-vă că îi mulțumiți chelnerului/ospătarului dacă vă aflați la un restaurant și mulțumiți gazdei/hostesei dacă sunteți la o cină. Complimentați mâncarea când luați masa cu persoana care a gătit-o.