Cum să dezobișnuiți copilul de aceste 10 obiceiuri rele

Atunci când copilul tău minte este de fapt un semn că dezvoltă niște abilități sociale foarte importante, deoarece, după cum spun studiile, este strâns legat de empatie, cooperare și grija față de ceilalți.  Însă mințitul, precum și multe alte comportamente, nu sunt dorite de părinți. În cele mai multe cazuri, sunt doar faze pe care copiii de obicei le depășesc. Însă, dacă devine cu adevărat deranjant, vă puteți ajuta copilul să depășească aceste obiceiuri.

Sponsored links

Noi am strâns câteva dintre cele mai practice sfaturi pentru părinți despre cum vă ajutați copilul să scape de aceste obiceiuri.

1. Când suge degetul mare

Suptul degetului mare sau al degetelor este o activitate liniștitoare pentru copii, pe care o folosesc pentru a reduce anxietatea provocată de creștere, potrivit psihologilor. Așadar, dacă copilul tău are deja vârsta preșcolară, dar are încă acest obicei, îl poți ajuta ușor să scape de el:

Încercați să limitați timpul pe care copilul dumneavoastră îl petrece sugându-și degetul mare. De exemplu, ajungeți la un acord că este o activitate pe cae o poate face înainte de culcare și nu ar trebui făcută în altă parte sau în public.
Nu face un conflict din asta. Nu vă arătați furia spunându-i „Nu îți mai sugeți degetul”, ce ar trebui să faceți în schimb, să-l lăudați de fiecare dată când nu îl suge.

Încearcă să vorbești cu copilul tău despre asta. Dacă îl întrebi „Știi că îți sugi degetul acum?”, îi va crește conștientizarea de sine și îl poți ajuta să înlocuiască această activitate liniștitoare cu altceva.
Găsește câteva modalități creative de a-i explica copilului tău că va crește și că nu mai trebuie să-și sugă degetul mare. De exemplu, întreabă-l: „Crezi că Omul Păianjen își suge degetul?”

Sponsored links

2. Când cere ceva în mod agresiv

A-ți învăța copilul cum să facă cereri în mod corespunzător este la fel de important ca a-l învăța să spună „te rog” și „mulțumesc”. Însă, comportamentul solicitant agresiv din partea copiilor este destul de comun și iată câteva sfaturi despre cum să scapi de el:

Puteți discuta oricând această problemă cu copilul dumneavoastră. Încercați să îi explicați diferența dintre cererile exigente și cele politicoase. De asemenea, spune-i copilului tău că unele dintre solicitările sale primi răspunsul „Da”, iar unele dintre ele vor primi „Nu” și că ar trebui să fie de acord cu asta.
Cea mai importantă parte este să nu uiți că ești un model pentru el. Dacă ai un comportament de a cere ceva în mod agresiv în fața copilului tău, atunci nu fi surprins dacă vezi același lucru de la el.

Încearcă să nu reacționezi exagerat atunci când copilul tău cere ceva, pentru că s-ar putea să nu-și dea seama în acel moment. Îi poți întreba: „Există o altă modalitate prin care poți cere ceea ce vrei?”

Ignoră întotdeauna cererile agresive ale copilului tău, dar, în același timp, asigură-te că reacționezi întotdeauna cumva la cererile sale politicoase.

Sponsored links

3. Când scrâșnește din dinți

Mulți părinți observă de obicei că copiii lor scrâșnesc din dinți, fie în timp ce dorm, fie în timp ce sunt treji. Această afecțiune se numește bruxism și există câteva modalități prin care vă puteți ajuta copilul să scape de ea:

Bruxismul este cauzat în principal de stres la copii, după cum spun studiile. Fie că este vorba de un test la școală sau de o mutare în alt oraș, trebuie să vorbești mereu cu copilul tău pentru a-l ajuta să facă față lucrurilor care lîl fac să se simtă stresat.
De asemenea, vă puteți ajuta copilul să controleze scrâșnirea dinților în timpul somnului, relaxându-l înainte de culcare – puneți-l să facă baie, să asculte muzică sau să citească o carte.
În cazuri rare, dacă stresul este mai grav, poate fi necesar să mergeți cu el la un medic pentru a opri bruxismul cu un tratament special. Nu ignora această problemă, deoarece poate provoca rău copilului tău.

4. Când își roade unghiile

Există multe motive pentru care copilul tău ar putea să își roadă unghiile – stres, curiozitate, plictiseală sau doar un obicei. Cea mai rea veste este că acest comportament este probabil să continue până la vârsta adultă. Așadar, dacă observați că acest obicei persistă pentru o perioadă prelungită de timp, psihologii vă sfătuiesc să vă ajutați copilul să scape de el:

Sponsored links

Încercați să înțelegeți cauza. Poate că se confruntă cu stres, cauzat de ceva ce îl poți ajuta să depășească.
Ajutați-l să conștientizeze acest obicei. Puteți conveni asupra unui fel de semn care să-i spună că își mușcă unghiile în acel moment.
Oferiți o alternativă creativă. Dacă fetitei tale ii place sa isi roada unghiile, oferă-te să i le dai cu ojă într-un mod frumos, astfel încat să se simtă ca o mică prințesă, care nu va dori să-și strice manichiura.

5. Când se scobește în nas

Copii fac uneori lucruri destul de groaznice, iar asta include scobitul în nas și chiar încercarea de a mânca ce au scos din nas. Acesta nu este doar un obicei neplăcut, ci și o modalitate de a răspândi bacteriile responsabile de pneumonie, așa cum sugerează unele studii. Iată câteva sfaturi pentru a îl ajuta să scape de acest obicei:

Atrage-i atenția asupra acestui lucru și dă-i un șervețel de fiecare dată când o face. Poate că el nu conștientizează acest obicei și trebuie să-l ajuți să-și dea seama de asta.

Discutați cu copilul dumneavoastră problemele de igienă și explicați-i toate consecințele pe care le poate avea. Vorbește cu el ca cu un adult, copiilor le place foarte mult când sunt luați în serios.
Încercați să implicați copilul în unele activități care implică mâini ocupate, astfel încât să nu fie nevoit să-și depășească plictiseala prin scobitul nasului.

6.  Când își răsucește părul

Răsucirea părului este un obicei neplăcut care poate apărea din când în când la mulți copii, totuși, pentru copiii mai anxioși, este un fel de eliberare. Poate fi considerat normal dacă copilul tău îl are până la vârsta de 3-4 ani, dar dacă persistă o perioadă mai lungă, cu siguranță trebuie să acționezi:

Încercați să nu atrageți atenția copilului dumneavoastră asupra faptului că o face, pentru că asta nu va face decât să înrăutățească situația. În schimb, încercați să vorbiți cu el și ajutați-l să înțeleagă de ce apare acest comportament.
Ajutați-l să găsească alte modalități de a-și elibera energia acumulată, cu activități precum dansul, sportul etc.
Găsiți o alternativă. De exemplu, dă-i copilului tău o papușă cu părul lung, astfel încât să se poată juca cu părul păpușii, în loc de al său.

7. Când are un limbaj urât

Sponsored links

Acest comportament este imposibil de evitat atunci când creșteți un copil. În timp ce copiii mici ar putea să spună uneori cuvinte mai inofensive, copiii mai mari pot fi ofensatori în mod intenționat folosind un limbaj nepoliticos. Părinții cu experiență împărtășesc aceste sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să renunțe la acest obicei:

Asigurați-vă că copilul dumneavoastră iubit primește suficientă atenție. Un copil care are suficientă atenție și este ascultat, cel mai probabil nu va folosi un limbaj abuziv.
Fii atent la emisiunile TV, muzica și conținutul de pe internet pe care copilul tău le vede și le ascultă. Vorbește sincer cu el despre asta și stabilește anumite limite, astfel încât să înțeleagă ce este bine și ce este greșit.
Nu exagera și nu-ți arăta furia, în schimb, încearcă să găsești modalități de a explica că ar trebui să fie respectuos cu toată lumea și că acest tip de comportament vulgar va fi pedepsit.

Și, desigur, nu uitați să vă urmăriți propriul limbaj. Vorbește întotdeauna în mod corespunzător cu copiii tăi și cu partenerul tău, pentru că, evident, ești un model pentru copilul tău.

8. Minciuna

Există mai multe motive pentru care copilul tău minte: pentru a acoperi ceva, pentru a face o poveste mai incitantă, pentru a atrage atenția, pentru a obține ceea ce își dorește etc. De obicei copiii încep să mintă în jurul vârstei de 3 ani, dar devine mai frecvent la 4-6 ani, iar minciunile devin mai complicate, din moment ce copiii încep să înțeleagă cum gândesc ceilalți. Iată câteva sfaturi eficiente pentru a vă ajuta copilul să scape de acest obicei:

Încurajeaz -ți copilul să spună adevărul. Indiferent ce a greșit, spune-i că ești bucuros că ți-a spus despre asta și că acum îl poți ajuta să rezolve poblema.
Ajută-ți micuțul să evite situațiile în care ar putea simți nevoia să mintă. De exemplu, dacă intri și vezi că a vărsat lapte, nu întreba cine a făcut-o. În schimb, spune-i că vedeți că a avut loc un accident și că acum îl puteți curăța împreună.
Vorbește despre minciuna cu copilul tău. Încearcă să-i explici că minciuna este întotdeauna rea în orice relație.

9. Când își șterge mâinile pe haine

Copiii (și unii adulți) au acest obicei urât de a-și șterge mâinile pe haine. Poate fi mâncare, murdărie sau vopsea și, deși nu poți controla acest lucru atunci când copilul tău se joacă în aer liber, probabil că vei dori să-l înveți să fie mai atent, cel puțin acasă. Mamele cu experiență dovedită au împărtășit aceste sfaturi:

Dă-i întotdeauna copilului tău un șervețel când mănâncă. Faceți din acesta un obicei și amintește-i, de asemenea, să-și ștergă gura și să nu uite de mâini.
Oferă-i un șervețel sau un prosop în timpul anumitor activități dezordonate, cum ar fi pictura.
Nu te enerva din cauza asta. Niciun copil nu va înțelege vreodată o lecție dacă îl descurajezi țipând.

10.  Când stă prea mult cu ochii în telefon sau TV

Sponsored links

Statisticile privind timpul petrecut de copii în fața ecranelor sunt destul de înspăimântătoare. De exemplu, copiii între 8 și 18 ani petrec peste 7,5 ore pe zi uitându-se la televizor sau jucând jocuri pe un dispozitiv. Dependența de tehnologie cu siguranță nu este bună pentru dezvoltarea unui copil și fiecare părinte ar trebui să fie conștient de acest lucru.

Fii un exemplu pentru copilul tău. Dacă te vede citind o carte, în loc să fii pe telefon, copilul tău va avea mai multe șanse să citească și el.
Petreceți timp distrându-vă împreună. În loc să te uiți la televizor în timp ce ești acasă, încearcă să te angajezi în diferite activități, cum ar fi să te joci sau să desenezi cu copilul tău.

Setați o limită de timp pentru jocurile TV și de pe telefon. Desigur, este dificil să opriți complet televizorul, dar limitarea lui la o perioadă mai scurtă de timp va ajuta foarte mult.
Cum te descurci cu obiceiurile neplăcute ale copiilor tăi?  Ai mai multe sfaturi? Scrie-ne în comentarii!

Sponsored links