Cum să ai grijă de plămânii tăi astfel încât să fie mereu sănătoși și să poată lupta cu orice infecție virală

Respiri de șase milioane de ori în fiecare an. Fiecare dintre aceste respirații este esențială pentru a oferi corpului tău oxigenul care menține fiecare dintre celulele tale în viață. Cunoscând substanțele nocive frcvente pe care mulți oameni le respiră zilnic, precum și activitățile care promovează sănătatea plămânilor, poți începe să ai mai multă grijă de plămânii tăi astăzi!

Sponsored links

Metoda 1: Evită substanțele dăunătoare plămânilor tăi

Renunță la fumat

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru plămânii tăi este să te lași de fumat sau (chiar mai bine de atât) să nu te apuci niciodată de fumat. Fumul de țigară este o cauză majoră a cancerului pulmonar și a BPOC. Fumătorii au un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și BPOC decât nefumătorii.

Cancerul pulmonar este atunci când celulele cresc necontrolat și formează tumori în plămâni. Aceste tumori interferează cu funcționarea normală a plămânilor, cum ar fi respirația. Dacă cancerul metastazează, atunci poate afecta alte organe și țesuturi.

BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) provoacă exces de mucus, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse și apăsare în piept. Această boală se agravează în timp.
În timp ce fumatul țigărilor obișnuite primește cea mai negativă atenție, rețineți că nicio formă de fumat alternativă nu este sigură. De asemenea, ar trebui să evitați pipe, vape, trabucuri, fumatul de marijuana etc.

Evită orice contact cu fumatul pasiv

Sponsored links

Deși a nu mai fuma este un început excelent, ar trebui, de asemenea, să evitați orice contact cu sursele sau fumatul pasiv, cum ar fi în baruri, cazinouri și alte medii acceptabile din punct de vedere social pentru fumat. Nefumătorii care inhalează frecvent fumul de la țigările altora au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumătorii care nu se confruntă niciodată cu acesta.

Deși studiile sunt noi, mulți experți cred că oamenii, în special bebelușii și copiii, ar trebui să stea departe de fumul de țigară eliminat de persoane fumătoare. Acestea sunt toxinele reziduale și compușii chimici care se lipesc de îmbrăcăminte, păr, covor, pereți etc. chiar și după ce o țigară a fost stinsă. Mirosul persistent al unei țigări chiar și după ce fumul de țigară s-a disipat este semnul revelator al fumatului pasiv.

Evită expunerea la aerului exterior poluat

Deși evitarea oricărei expuneri la dioxid de carbon și la alți poluanți obișnuiți ai aerului este practic imposibilă, puteți lua măsuri pentru a vă reduce expunerea. AirVisual este o aplicație privind calitatea aerului, unde puteți verifica calitatea aerului din orașul dvs. înainte de a plănui să petreceți timp afară.

Ozonul este un alt poluant obișnuit al aerului, iar sistemele meteorologice stagnante pe timp de vară pot prinde adesea ozonul și alți poluanți în jurul unui oraș. Fiți conștienți în special de calitatea aerului din zona dumneavoastră de la sfârșitul primăverii până în cele mai calde luni de vară din cauza acestui fenomen.

Sponsored links

Elimină expunerea la poluarea aerului din interior

Poluarea aerului nu este doar o preocupare atunci când urmează să ieși în aer liber. Șemineele, sobele cu lemne, părul de animale de companie, praful și mucegaiul sunt toate surse frecvente de poluare a aerului din interior. Prin eliminarea acestor surse, curățarea regulată și schimbarea frecventă a filtrelor de aer din casa dvs., puteți reduce considerabil poluarea aerului din interior.

Luați în considerare achiziționarea unui purificator de aer pentru casa dvs. care să vă ajute la filtrarea poluării aerului din interior, cum ar fi fumul, mucegaiul și părul de animale de companie. Produsele chimice provenite din materiale de curățenie, vopsea și alte articole de uz casnic obișnuite vă pot irita plămânii sau pot declanșa afecțiuni precum astmul. Citiți întotdeauna cu atenție și urmați instrucțiunile de utilizare a acestor produse în zone cu ventilație adecvată.

Radonul este un element chimic prezent în unele case care afectează calitatea aerului din interior. Este asociat cu riscuri crescute de cancer pulmonar. Puteți găsi detectoare de radon la majoritatea magazinelor de îmbunătățiri pentru locuințe dacă doriți să testați nivelurile prezente în propria casă.

Eliminați expunerea profesională la agenți cancerigeni și poluanți. Mulți dintre cei care lucrează în minerit, laboratoare sau sectoare industriale vin de obicei în contact cu cantități mari de substanțe chimice cancerigene (care cauzează cancer) și alți poluanți. Luați întotdeauna măsurile de precauție adecvate la locul de muncă în situațiile care necesită aparate respiratorii, hote și alte dispozitive de siguranță.

Sponsored links

Azbestul, arsenul, nichelul și cromul sunt doar câteva dintre substanțele chimice care pot fi prezente la locul de muncă și care sunt asociate cu cancerul pulmonar și alte complicații pulmonare. Cancerul pulmonar și BPOC se pot dezvolta, de asemenea, ca urmare a expunerii la aceste substanțe.

Evită inhalarea altor iritanti

 

Plămânii umani pur și simplu nu sunt meniți să inhaleze o gamă largă de substanțe. Acoperiți-vă gura și nasul ori de câte ori lucrați cu sau în același spațiu cu orice particule mici pe care le puteți inhala. În plus, nu suprima niciodată tusea în prezența unei substanțe străine, deoarece acesta este modul în care corpul tău o elimină. Aceste particule includ:
Talc sau pudră pentru copii: acestea au roci zdrobite microscopice care rămân prinse în plămâni. Utilizați în schimb o pudră pentru copii pe bază de amidon de porumb.
Fibră de sticlă: Fibra de sticlă poate face mici tăieturi în plămâni dacă este inhalată.

Metodă 2: Ia măsuri pentru a susține sănătatea plămânilor tăi

 

Respiră profund mai des

Actul de a respira furnizează oxigen întregului corp. Respirația profundă folosește întreaga capacitate a plămânilor tăi de a oxigena sângele. Deși nivelurile normale de respirație nu sunt nesănătoase, respirația profundă atinge nivelul maxim de oxigen care curge prin corpul tău.

Acordați o atenție deosebită diafragmei în timp ce inhalați și expirați încet și profund. Ar trebui să îți simți diafragma coborând în timp ce inspirați și expirați complet până când simțiți că mușchii stomacului se încordează și diafragma se ridică.
Încercați acest exercițiu de respirație ușor: inspirați adânc pe nas, apoi expirați de 2-4 ori mai mult decât inspirați încet din gură, cu buzele strânse, ca și cum ați sufla o lumânare. Repetați de 3 ori.

Râzi mai mult

La fel ca și respirația profundă, râsul forțează mai mult aerul să iasă din plămâni, ceea ce duce la o inhalare mai mare de aer proaspăt și la un aport mai mare de sânge oxigenat. Râsul lucrează și mușchii abdominali și crește capacitatea plămânilor.

Fă exerciții cardio regulat

Exercițiile regulate vă pot îmbunătăți capacitatea pulmonară. Ele ajută plămânii să-ți aprovizioneze inima și mușchii cu oxigen. Acest lucru pune mai puțină presiune asupra plămânilor, permițându-le să funcționeze corect cu mai puțină muncă.

Sponsored links

Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin treizeci de minute de exerciții cardio de intensitate moderată cinci zile pe săptămână, sau mai mult, pentru a menține o sănătate cardiovasculară bună.

Fă modificări alimentare

Studiile au arătat că dietele bogate în legume, fructe proaspete și pește sunt asociate cu beneficii pentru sănătatea plămânilor. Acest tip de alimentație îi poate ajuta enorm pe cei care suferă de astm bronșic, BPOC și alte boli pulmonare frecvente.
Un studiu din 2010 a mai arătat că o dietă bogată în legume crucifere (broccoli, conopidă, varză, kale, bok choy) poate scădea riscul de cancer pulmonar.

Respiră pe nas

people, beauty and hair care concept – beautiful woman face with long blond hair

Firele de păr din nas acționează ca un filtru și lasă să treacă doar particule extrem de fine. Nasul tău poate filtra particule la fel de mici ca un singur grăunte de polen cu o eficiență de 100 la sută. Acest lucru face ca respirația pe nas să fie o opțiune mult mai bună decât respirația pe gură.

Menține-ți nasul curat

Boala, alergiile și alte afecțiuni pot duce la congestie nazală. Un nas înfundat înseamnă că trageți 100% din germeni și poluare direct în plămâni prin respirația pe gură. Acest lucru poate exacerba afecțiuni precum astmul și alte complicații pulmonare sau chiar le poate provoca la cei care nu suferă deja de ele.

Tratați alergiile comune cu antihistaminice sau alte decongestionante pentru a vă ajuta să vă mențineți nasul curat.
În plus, căile nazale prea uscate care pot însoți boala fac firele de păr din nas mai puțin eficiente în filtrarea aerului. Luați în considerare utilizarea unui umidificator sau chiar a unui inhalator de aburi nazal fără prescripție medicală pentru a vă menține căile nazale umede și pentru a filtra în mod corespunzător aerul pe care îl respirați.

Menține-te hidratat

Pe lângă numeroasele sale efecte pozitive, consumul de multă apă este benefic pentru plămâni. Plămânii dumneavoastră au o căptușeală mucoasă, iar menținerea hidratarii menține căptușeala subțire, ceea ce vă ajută plămânii să funcționeze mai eficient.

Ia medicamente dacă ai o afecțiune pulmonară

Dacă aveți astm bronșic sau altă afecțiune respiratorie, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru investigații regulate care să vă ajute la controlul afecțiunii. Albuterolul, un bronhodilatator prescris, funcționează bine pentru a ajuta, de exemplu, în simptomele astmului.

Sponsored links

Metodă 3: Moduri de reducere a expunerii la poluare

Cumpără plante de apartament

 

Plantele de interior sunt una dintre cele mai simple modalități de a îmbunătăți calitatea aerului din interior. Pe lângă transformarea dioxidului de carbon în oxigen, studiile au arătat, de asemenea, că plantele de apartament pot reduce concentrația interioară de ozon, care este un alt poluant dăunător.

Patru plante de apartament despre care studiile spun că sunt benefice includ planta păianjen, aloe vera, crinul păcii și iedera.

Utilizați un purificator de aer

Un purificator cu filtru pentru aerul din casa ta poate ajuta la eliminarea prafului, fumului și a altor poluanți. Filtrele de aer, dispozitivele electronice de curățare a particulelor și ionizatoarele sunt toate forme comune de sisteme de purificare a aerului din interior. Pentru cele mai bune rezultate, achiziționați un purificator de aer cu filtru HEPA.

Atenție la mărcile care pretind că creează ozon pentru a purifica aerul din interior. Ozonul este un poluant principal, mai ales în lunile calme de vară, iar aceste modele pot crea cantități dăunătoare de ozon în timp ce curăță alte particule din aerul din interior.

Evită zonele cu trafic intens

În special pentru cei care locuiesc în orașe mari, este ceva normal să alerge sau să meargă cu bicicleta pe străzile aglomerate în timp ce fac mișcare. Gazele emanate de vehicule și alți poluanți din aceste zone vă pot deteriora plămânii, mai ales având în vedere că aveți tendința de a respira pe gură în timpul exercițiilor viguroase.

Sponsored links