Ciudatul caz Adam Rainer – Singurul om care a fost și pitic, și uriaș

În adolescență a fost catalogat drept pitic. La vârsta de 17 ani, avea înălțimea unui copil de 7 ani și părea că-și va petrece viața privindu-i pe toți de jos. Însă, la 21 de ani i s-a întâmplat ceva uimitor, care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Aceasta este povestea lui Adam Rainer, bărbatul care a fost și pitic, și uriaș.

Advertisement

Despre viața lui se cunosc foarte puține, dar reprezintă un caz extraordinar în istoria medicinei.

Adam Rainer – Băiatul pitic

Austriacul Adam Rainer s-a născut în 1899, ambii lui părinți având dimensiuni normale. Însă băiatul s-a dezvoltat foarte lent, iar la vârsta de 18 ani avea o înălțime de doar 1,22 metri. Din acest motiv, dar și pentru că avea o constituție slabă, lui Rainer i-a fost refuzată de două ori înrolarea în armată.

Văzând că are o înălțime cu mult sub limita normală, medicii vremii l-au diagnosticat pe Rainer cu nanism. Până aici, povestea pare să nu aibă nimic extraordinar, însă…

Adam Rainer – Bărbatul uriaș

adam rainer

Medicii l-au catalogat pe Adam Rainer pitic și uriaș

Advertisement

La vârsta de 21 de ani, viața lui Rainer s-a schimbat în mod dramatic și inimaginabil. Spre uimirea tuturor, a început să crească într-un ritm alarmant. Astfel, în decursul a câțiva ani, Rainer a crescut de la 1,46 metri la 2,15 metri! În 1932, la vârsta de 32 de ani, bărbatul avea deja 2,18 metri.

Din cauza creșterii atât de bruște, Rainer a început să aibă probleme cu coloana vertebrală. În curând, medicii l-au diagnosticat cu acromegalie. Acromegalia este o boală provocată de un dezechilibru hormonal, care duce la creșterea necontrolată a extremităților corpului.

În cazurile de acromegalie, țesutul moale al corpului începe să se umfle. Această umflare determină creșterea mâinilor, picioarelor, nasului, buzelor și urechilor. De aemenea, pielea bolnavilor devine din ce în ce mai groasă, iar inflamațiile afectează și organele interne, în special inima.

În timp, mușchii și rinichii celor afectați slăbesc, iar corzile vocale se îngroașă, cauzând dificultăți de vorbire.

Medicii au intervenit prea târziu

adam rainer 2.10

Advertisement

Din pitic, Adam Rainer s-a transformat într-un uriaș de 2,34 metri

Această boală afectează doar 6 din 100.000 de oameni, iar Rainer a aflat că este bolnav doar la 31 de ani. Investigând problema bărbatului, un neurochirurg a descoperit că Rainer avea o tumoare care presa pe glanda pituitară, care secreta prea mulți hormoni de creștere.

Tumoarea a fost îndepărtată, pentru a opri viteza de creștere, dar răul fusese deja făcut. Rainer era deja uriaș.

Tot restul vieții, bărbatul a continuat să crească, iar acest fapt i-a afectat serios sănătatea. Nu mai era în stare să stea în picioare fără sprijin, iar în ultimii ani de viață a fost internat într-o clinică, pentru a primi îngrijirile de care avea nevoie. Rainer a murit pe 4 martie 1950. Avea 51 de ani și măsura 2,34 metri înălțime.

 

 

Sursa:www.incredibila.ro