Cele mai importante beneficii ale spirulinei: poate trata HIV, diabetul de tip 2, candida și multe altele

Spirulina este unul dintre acele superalimente care oferă corpului tău toți nutrienții de care are nevoie. Există peste 1800 de articole științifice care dezbat modurile în care spirulina îți aduce beneficii sănătății.

Sponsored links

Spirulina a fost folosit în alimente încă din anii 1500 și a fost o sursă de hrană populară pentru azteci.

Aztecii au folosit spirulina ca sursă primară de proteine ​​timp de sute de ani, iar Lacul Texcoco este încă o sursă abundentă de acest super-aliment astăzi. Acum, spirulina revine și din motive întemeiate. Spirulina are una dintre cele mai mari concentrații de proteine ​​dintre toate alimentele de pe planetă.

Ce este Spirulina

Spirulina este o algă albastru-verde (cianobacteriile) care crește în apă dulce (unele tulpini de spirulina trăiesc chiar și în izvoarele termale!). Este extrem de bogată în proteine, conține un echilibru aproape perfect între Omega-3 și Omega-6 și este bogată în următoarele minerale: fier, cupru, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu și zinc. De asemenea, conține niveluri ridicate de vitamina A, C, E, K, B6, acid folic, niacină, acid pantotenic, riboflavină și tiamină.

Contrar credinței populare, spirulina nu este o sursă excelentă de vitamina B12. Conține o formă de B12, dar este o pseudo-vitamina B12 care nu poate fi absorbită sau utilizată în mod corespunzător de corpul uman.

Spirulina este un organism simplu, unicelular, care și-a primit numele de la cuvântul latin pentru helix, însemnând spirală.

Sponsored links

Beneficiile spirulinei

Datorită cantității mari de nutrienți, spirulina s-a dovedit a fi utilă pentru o varietate de afecțiuni. Este deosebit de grozavă pentru întărirea sistemului imunitar.

HIV

Când vine vorba de cazuri în care sistemul imunitar joacă un rol important, HIV/SIDA este un exemplu excelent. De fapt, ratele moderat scăzute de HIV/SIDA din Japonia, Coreea și Ciad au rămas nedumerite până când au descoperit că indivizii din aceste regiuni ingerează cantități mari de alge.

O recenzie publicată în Journal of Applied Phycology în 2012 a explicat acest fenomen și motivele pentru care spirulina a fost atât de protectoare împotriva acestui virus. Oamenii de știință au luat 11 pacienți cu HIV care nu luaseră niciodată antiretrovirale și au împărțit membrii în trei grupuri: un grup a mâncat 5 grame de alge de culoare închisă în mod constant, un grup a mâncat 5 grame de spirulină și unul a mâncat un amestec din ambele. După trei luni, au fost înregistrate descoperiri cheie:

1. Nu au existat rezultate nefavorabile de la diferitele variații de alge marine sau de la  amestecul ambelor.

2. Celulele CD4 (globule albe T-helper care luptă împotriva bolilor și sunt folosite pentru a stadializa încărcătura virală HIV și HIV-1, un alt biomarker HIV) au rămas stabile.

Sponsored links

Potențialul imunitar al spirulinei a fost atât de promițător încât un participant din studiu s-a oferit voluntar pentru revizuire pentru încă 10 luni și a descoperit că a beneficiat de „îmbunătățirea semnificativă clinic a CD4 și scăderea încărcăturii virale HIV”.

Modul în care spirulina încetinește progresia HIV și întărește sistemul imunitar o face un supliment foarte rezonabil care ar trebui să fie folosit de pacienții afectați de HIV.

Diabet de tip 2

Menținerea nivelului echilibrat al zahărului din sânge este o parte importantă a sănătății de zi cu zi pentru diabetici. În unele studii pe animale, spirulina a fost citată ca fiind la fel de eficientă ca și medicamentele pentru diabet.

Există, de asemenea, dovezi că spirulina este eficientă și la oameni. Într-un studiu de două luni pe 25 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, doar 2 grame de spirulină în fiecare zi (aproximativ jumătate de linguriță) au dus la o reducere impresionantă a nivelului de zahăr din sânge. Doar două luni în care au luat jumătate de linguriță de spirulină au dus la reduceri semnificative ale nivelurilor de HbA(1c), indicând o reglare îmbunătățită a glucozei pe termen lung. Nivelurile de trigliceride au fost, de asemenea, semnificativ scăzute.

Un alt studiu din Coreea publicat în 2008 a constatat că nivelurile de grăsime din sânge ale participanților care au luat 12 săptămâni de suplimente cu spirulina (8 grame pe zi – aproximativ 2 lingurițe) au fost reduse semnificativ.

Sponsored links

Candida

Un alt mod în care spirulina ajută organismul este prin a se asigura că candida nu scapă de sub control. Controlul candidei este important dacă aveți o boală autoimună precum boala Chron, sindromul de oboseală cronică, fibromialgia sau lupusul, deoarece poate agrava simptomele.

Mai multe studii pe animale au arătat că spirulina este un agent antimicrobian eficient, în special pentru candida. Încurajând un microbiom intestinal sănătos, spirulina inhibă creșterea excesivă a candidei în intestin. Un microbiom intestinal sănătos te ajută să ai, de asemenea, un sistem imunitar puternic, așa că a lua un pic din această pulbere în fiecare zi este un câștig serios pentru toate.

Cancer

Din cauza felului în care spirulina aduce beneficii sistemului imunitar, nu este de mirare că ajută la combaterea cancerului. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că spirulina a fost capabilă să inhibe creșterea și dezvoltarea tumorilor rezultate din supraexpunerea la razele UVB de la soare. În cadrul studiului, s-a demonstrat că spirulina susține funcția sănătoasă a genelor, inhibă enzimele producătoare de radicali liberi, reduce inflamația și limitează deteriorarea ADN-ului.

C-ficocianina, un antioxidant și antiinflamator incredibil de puternic, se găsește în spirulina. S-a descoperit că acest compus reduce rata cu care celulele hepatice canceroase se înmulțesc, stimulând în același timp apoptoza în celulele canceroase dezvoltate. De asemenea, sa constatat că C-ficocianina reduce potențial masele tumorale.

Metale grele

Acumulăm metale grele de peste tot din mediu. Fie prin alimentele noastre (pesticide/erbicide), aer (poluare) sau apă, suntem expuși la acestea zilnic. Metalele grele vizează sistemul nervos central, sistemul cardiovascular, sistemul gastrointestinal, plămânii, rinichii, ficatul, glandele endocrine și oasele. Din fericire, avem spirulina care ne sare în ajutor.

Spirulina se poate lega cu metalele grele din organism și poate ajuta la eliminarea acestora. De asemenea, este incredibil de bogată în clorofilă, care facilitează eliminarea toxinelor din sânge și întărește sistemul imunitar.

Un studiu a constatat că doar 500 de miligrame de spirulină pe zi combinată cu suplimentarea cu zinc pot reduce toxicitatea arsenului cu aproape jumătate.

Spirulina a fost folosită și la cei expuși la radiațiile de la Cernobîl. În doar 20 de zile, nivelurile de radioactivitate a urinei la copii au fost reduse cu 50%. Spirulina a fost folosită și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar al copiilor afectați de dezastrul de la Cernobîl.

Boala de inimă

Diabetul și sănătatea cardiovasculară sunt strâns legate, așa că nu este de mirare că spirulina îmbunătățește sănătatea inimii. Se crede că concentrațiile mari de ficocianină din spirulina inhibă activitatea lipazei pancreatice, care la rândul său provoacă o excreție mai mare a trigliceridelor prin fecale.

Sponsored links

Într-un studiu, participanții au primit 4,5 grame de spirulina pe zi timp de șase săptămâni. La sfârșitul studiului, nivelurile serice de trigliceride și colesterolul total au fost semnificativ reduse (cu bonusul suplimentar de HDL mai mare). De asemenea, a reglat tensiunea arterială în rândul femeilor și bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, fără a fi efectuate alte modificări alimentare.

Într-un alt studiu, pacienții diabetici cărora li s-au administrat 2 grame de spirulină pe zi au arătat o îmbunătățire a hemoglobinei glicozilate și un profil lipidic mai bun.

Alergiile

Alergiile sezoniere sunt groaznice, dar spirulina aduce beneficii organismului prin reducerea inflamației care provoacă probleme ale sinusurilor. Când cineva suferă de alergii la polen, praf sau animale de companie, interiorul nasului se poate umfla. Aceasta se numește rinită alergică și există unele dovezi că spirulina ar putea ajuta la îmbunătățirea simptomelor acestei afecțiuni.

Un studiu publicat în 2013 afirmă că spirulina poate ameliora inflamația nazală și poate reduce histamina din organism. În comparație cu un placebo, s-a descoperit că spirulina reduce simptomele precum curgerea nasului, strănutul, congestia nazală și mâncărimea.

Potrivit autorilor, „Spirulina este eficientă clinic asupra rinitei alergice în comparație cu placebo. Ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a clarifica mecanismul acestui efect.”

Alege spirulină de calitate

Un lucru important de reținut atunci când vă gândiți la o marcă de spirulina este calitatea pentru care plătiți. Se știe că spirulina absoarbe metalele grele și toxinele din mediul său, așa că este vital să te asiguri că a ta provine dintr-o sursă curată.

Din păcate, multe produse cu spirulina de pe piață astăzi sunt cultivate în zone care au concentrații mari de metale grele. Spirulina cultivată în Japonia ar putea avea niveluri ridicate de radiații din cauza dezastrului nuclear de la Fukushima din 2011.

Există, de asemenea, mari preocupări în legătură cu spirulina cultivată în China, deoarece multe suplimente de spirulina din această regiune s-au dovedit a fi contaminate cu plumb, mercur și arsenic.

Spirulina cultivată în lacurile naturale este, de asemenea, expusă riscului de contaminare cu metale grele, poluare și bacterii.

Dacă cumpărați spirulina din aceste zone, asigurați-vă că au certificate de testare valabile pentru a vă asigura că produsele lor sunt lipsite de metale grele.

Sponsored links

Un alt lucru despre spirulina organică, în special, este că poate fi cultivată în afara SUA (de obicei în China), rezultând niveluri ridicate de contaminanți și metale grele, gust și miros neplăcut și este adesea iradiată. Dacă spirulina organică este fabricată doar în SUA, înseamnă că a fost îmbuteliată doar acolo și nu cultivată. Spirulina cultivată în Hawaii folosește nitrați extrași vegani și fără pesticide, erbicide sau OMG-uri, ceea ce are ca rezultat un produs foarte curat (cum ar fi acele produse fabricate de Nutrex Hawaii).

Unele dintre cele mai bune tipuri de spirulină pe care le puteți cumpăra este Hawaiian Pacifica Spirulina. Acest tip de spirulina oferă o nutriție mai bună decât orice altă spirulina de pe piață. Doar 3 grame conțin:

– 60% proteine ​​și vitaminele A, K1, K2 și fier, mangan și crom
– sursă bogată de carotenoizi, GLA, SOD și ficocianină
– cu 2800% mai mult beta-caroten decât morcovii
– cu 3900% mai mult fier decât spanacul
– cu 600% mai multe proteine decât tofu
– cu 280 la sută mai mulți antioxidanți decât afinele

Marca pe care o iubesc și în care am cea mai mare încredere este Nutrex Hawaii. Pudra lor Pacifica Spirulina trece prin teste riguroase pentru a se asigura că este curată și fără metale grele.

Nutrex Hawaii își cultivă spirulina într-o zonă Biosecure, certificată fără pesticide, erbicide și poluanți industriali în Kona, Hawaii. Fiecare iaz este alimentat cu apă potabilă 100% din acvifere hawaiene și apă oceanică pură de adâncime, cu urme de minerale benefice. Expunerea constantă la niveluri ridicate de lumină solară în această zonă asigură, de asemenea, niveluri ridicate de carotenoide în spirulina.

Fiecare lot de spirulină trece printr-o serie de peste 15 teste diferite care includ analize microbiene, metale grele și alte analize unice pentru microalge. Spirulina lor este, de asemenea, testată periodic pentru microcistine și nu s-a găsit niciodată contaminată cu ele.

Cum să luați Spirulina

Spirulina vine în multe forme diferite și există multe moduri în care o poți încorpora în dieta ta. Modul meu preferat este să amestec pudra în smoothie-uri sau să amestec câteva lingurițe într-un litru de apă proaspătă de cocos.

Iată toate formele diferite de spirulina pe care ați dori să le luați în considerare:

– Pulbere de spirulină – se amestecă ușor în smoothie-uri, sucuri, se stropește pe salate sau se transformă în bile energizante cu curmale și alte superalimente

– Tablete de Spirulină – bucățele mici de spirulină pe care le poți înghiți cu usurință fără a trebui să treci peste gustul de alge. Unii preferă tabletele, dar eu prefer pudra, pentru că îmi place de fapt gustul!

Iubesc spirulina și o iau de aproape 3 ani! Cred că este o sursă excelentă de fier (în special pentru vegani și vegetarieni), precum și proteine ​​pentru recuperarea după antrenament. Și dacă nu reușiți să treceți peste gust – luați comprimatele!

Sponsored links