Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mergi 10 minute desculț în fiecare zi

Chiar dacă v-ați schimbat pantofii stiletto cu unii mai confortabili, s-ar putea să vă privați totuși picioarele de unele beneficii pentru sănătate. Unii oameni renunță la pantofi pentru a realiza o reconectare cu natura, numită „împământare”. Medicina alternativă sugerează că a merge desculț câteva minute în fiecare zi poate aduce multiple beneficii sănătății tale.

Sponsored links

Am analizat efectele potențiale ale mersului desculț, precum și consecințele directe pe care le are asupra picioarelor și gleznelor.

Îmbunătățește echilibrul, forța în picioare și glezne și mușchii spatelui

Un comunicat de presă al Colegiului Ithaca a explorat mersul fără încălțări, citând expertiza doctorului Patrick McKeon, antrenor atletic la Colegiul Ithaca. Comunicatul de presă spune că există mici mușchi în picioare care joacă un rol vital, dar subapreciat în mișcare și stabilitate. Rolul lor este similar cu cel al mușchilor de bază din abdomen.

Înseamnă că în toți anii în care ne punem pantofi în picioare, nu dezvoltăm întotdeauna acești mușchi. Petrecând câteva minute pe zi fără încălțăminte, putem îmbunătăți echilibrul, conștientizarea corpului, amplitudinea mișcărilor și forța în picioare și glezne. Ne putem îmbunătăți chiar și mușchii mai mari ai picioarelor și regiunea spatelui inferior, îmbunătățindu-ne echilibrul.

Cu toate acestea, experții nu recomandă să aruncați toate perechile de pantofi simultan. Dezvoltarea acestor mușchi necesită timp și, fără o forță adecvată a piciorului, există un risc ridicat de tehnică de mers deficitară iar acest lucru crește riscul de rănire. Experții recomandă să începeți să vă plimbați în interior, sau doar câteva minute pe zi afară, până când vă simțiți confortabil. Discutați cu medicul dumneavoastră despre sprijinul specific de care aveți nevoie pentru picioare, cum ar fi branțurile pentru arcade.

Sponsored links

Însă este necesar să acordați o atenție deosebită atunci când pășiți desculț deoarece fără talpa de la încălțăminte, sunteți susceptibil la rănire, în cazul în care pășești pe un teren (cum ar fi suprafețe aspre sau umede, sau zone unde sunt probleme cu temperatura, sau zone în care sunt obiecte ascuțite pe sol). Există, de asemenea, un risc de expunere la bacterii dăunătoare.

Mersul pe jos stabilizează toate organele, țesuturile și celulele

Studiile au concluzionat că mersul desculț pe pământ este o formă de medicină alternativă, ale cărei beneficii au fost descoperite mai târziu. În ultimii ani au fost efectuate mai multe cercetări care sugerează că mersul desculț  aduce multe beneficii.

Ideea legării de pământ vine de la faptul că suprafața Pământului are electroni liberi sau mobili. Corpul uman poate absorbi sarcinile electrice de pe pământ, deoarece pielea acționează ca un conductor.

De-a lungul istoriei, oamenii au mers desculți sau cu încălțăminte confecționată din piei de animale. Dormeau pe pământ sau pe bucăți de piei de animale. Prin contactul direct sau prin contactul cu pielea de animale umezită de transpirație, folosită ca încălțăminte, sau saltele de dormit, abundenții electroni liberi ai solului au putut pătrunde în corp, care este un conductor electric.

Sponsored links

Prin acest mecanism, fiecare parte a corpului se putea echilibra cu potențialul electric al Pământului, stabilizând astfel mediul electric al tuturor organelor, țesuturilor și celulelor.

Stilul de viață modern a separat din ce în ce mai mult oamenii de fluxul primordial de electroni ai Pământului. De exemplu, din anii 1960 am purtat din ce în ce mai mulți pantofi cu talpă izolatoare din cauciuc sau plastic, în loc de piele tradițională confecționată din piele de animale.

Utilizarea materialelor izolante în crearea pantofilor, după cel de-al doilea război mondial, ne-a separat de câmpul energetic al Pământului. Evident, nu mai dormim pe pământ, așa cum am făcut în trecut.

În ultimele decenii, bolile cronice, tulburările imune și bolile inflamatorii au crescut dramatic, iar unii cercetători au citat factorii de mediu ca fiind cauza, însă studiile sugerează că deconectarea de la pământ ar fi trebuit să fie luată în considerare ca fiind principala cauza a acestor tipuri de afecțiuni.

Mersul desculț pe iarbă sau pământ are efect antioxidant, ajută în combaterea stresului cronic, a durerii, a insomniei și a inflamației

Sponsored links

Un număr din 2012 al Journal of Environment and Public Health a publicat o revizuire numită „Pământ: implicații asupra sănătății legate de reconectarea corpului uman la electronii de suprafață ai Pământului”.

Cercetătorii au analizat dovezile dintr-o serie de studii care au sugerat că a sta sau a merge desculț pe sol, iarbă sau pământ a arătat o îmbunătățire a stresului cronic, a durerii, a insomniei și a inflamației. Un studiu din 2015 publicat în Journal of Inflammation Research a confimat aceste afirmații.

„Principala noastră ipoteză este că conectarea corpului la Pământ permite ca electronii liberi de pe suprafața Pământului să se răspândească peste și în corp, unde pot avea efecte antioxidante”, spune studiul. „Mai exact, sugerăm că electronii mobili creează un microambient antioxidant în jurul câmpului de reparare a leziunilor… Dacă sunt verificate, aceste concepte ne pot ajuta să înțelegem și să cercetăm mai bine răspunsul inflamator și vindecarea rănilor și să dezvoltăm noi informații despre modul în care sistemul imunitar funcționează în sănătate și boală.”

Oamenii de știință spun că vor face mai multe cercetări în acest domeniu. Dar când vremea este plăcută, și simți că ai vrea să mergi câțiva pași desculț, pe iarba verde, nu ezita să o faci.

Sponsored links